vjg onderzoek

voel-je-goed onderzoek

Nederlanders iets beter in hun vel dan in 2019. Ondanks pandemie voelen we ons best goed: rapportcijfer 7,2.

PERSBERICHT

Zaandam, 7 september 2020
 

Nederlanders iets beter in hun vel dan in 2019


Voldoende slaap en beweging. Gezond eten en drinken. Tijd voor ontspanning en rust. Het zijn stuk voor stuk invloedrijke factoren die bepalen hoe lekker we in ons vel zitten. Etos onderzocht[i] – net als vorig jaar – hoe Nederland in zijn vel zit. Hoe voelen we ons, ten opzichte van vorig jaar, nu corona ons leven compleet omgooide? Verrassend goed, eigenlijk. Ondanks de pandemie geven we ‘ons welzijn’ het rapportcijfer 7,2. Nét iets hoger dan vorig jaar (een 7,1). Het meest tevreden zijn we wederom met onze voedingsgewoonten. En net als in 2019 zijn we relatief minder tevreden over hoe(veel) we bewegen, onze innerlijke balans en uiterlijk. Met name onze lichaamsvorm wordt met een schamele 6,6 kritisch beoordeeld. Een opvallende uitkomst, zeker gezien de opmars van de body positivity beweging die ons stimuleert elke lichaamsvorm te accepteren. Om Nederlanders te helpen zich goed te voelen lanceert Etos de ‘Voel je goed’-wijzer met tips van experts op het gebied van gezondheid, voeding, beweging, uiterlijk en (innerlijke) balans.

Twee derde Nederlanders bewust bezig met voeding
Begonnen we dit jaar weer met goede voornemens om bijvoorbeeld meer te bewegen, gezonder te eten en misschien te stoppen met roken, was daar opeens de pandemie die ons leven compleet omgooide. Etos, met haar missie Nederland te helpen zich elke dag goed te voelen, onderzoekt sinds vorig jaar hoe het met ons gaat op het gebied van uiterlijk, lichamelijke gezondheid, voedingsgewoonten, beweging en innerlijke balans. Wat blijkt? Ondanks de uitdagende situatie waarin we ons bevinden, zitten we best goed in ons vel (rapportcijfer 7,2). Het meest tevreden zijn we over onze voedingsgewoonten, die we beoordelen met een 7,5. Maar liefst twee derde van de Nederlanders houdt zich bewust bezig met de hoeveelheid groente en fruit die men eet en/of met hoeveel water men drinkt. De helft let (ook) op suikers en/of vet in eten en vier op de tien Nederlanders houden het aantal calorieën in de gaten. Dat zou ons zomaar eens goed kunnen doen, want er lijkt een verband tussen wat we eten en hoe we ons voelen. Nederlanders die een onvoldoende scoren op hoe lekker ze in hun vel zitten, zijn doorgaans minder bewust bezig met hun voeding.

Beweging en innerlijke balans verdienen aandacht
Acht op de tien Nederlanders vinden beweging een belangrijke pijler voor hun welzijn. Op het gebied van innerlijke balans geldt dit zelfs voor negen op de tien. Toch zijn we net als vorig jaar relatief minder tevreden over hoe (veel) we bewegen (6,7) en mag onze innerlijke balans nog wat verbeteren (7,0). Tijd dus om beide in 2020 nog eens wat meer aandacht te geven. Kijken we naar beweging, dan is het met name ons sportgedrag waar we weinig tevreden over zijn (5,8). We mogen waarschijnlijk wel wat vaker sporten van onszelf. Een extra rondje wandelen na het eten of op de fiets naar het werk. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Hoe dan ook geldt: hoe vaker we in de week bewegen, hoe lekkerder we in het algemeen in ons vel zitten. Innerlijke balans blijkt van de onderzochte factoren het meest van invloed op ons welzijn. Hoe we die balans kunnen verbeteren? Door meer ontspanning, een goede nachtrust en meer aandacht voor je mentale gezondheid beïnvloed je direct hoe lekker je in je vel zit. Het lijkt misschien makkelijk, maar in onze drukke schema’s schiet het er nog wel eens bij in. Vooral de mate waarin we stress en druk ervaren (6,3) en ons slaappatroon (6,6) scoren nog relatief laag. Reden genoeg om het dit weekend rustig aan te doen en je nog eens om te draaien!

Kritisch op onze lichaamsvorm
Ons uiterlijk wordt, in vergelijking met andere factoren zoals beweging en innerlijke balans, minder belangrijk bevonden voor hoe we in ons vel zitten. Getuige het rapportcijfer 7,1 zijn we behoorlijk tevreden over onze verschijning. Toch vinden zes op de tien nog steeds dat ‘de buitenkant’ van invloed is op hoe we in ons vel zitten. Saskia Egas Reparaz, algemeen directeur bij Etos: Gezien de overwegend positieve uitkomsten uit dit onderzoek, vinden we Nederlanders opvallend kritisch over hun lichaamsvorm. Met een matig rapportcijfer van 6,6 voor onze ‘lichaamsvorm’, geven we ons lijf niet de waardering die het verdient. Zeker in deze tijd waarin de body positivity beweging groeit, merken we dat op dit punt ruimte is voor meer zelfacceptatie. Iedereen mag er zijn en we vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt. Door dit thema beter bespreekbaar te maken en tips te delen om een gezonde balans te creëren in je leven, hopen we dat komende jaren een stijgende lijn ontstaat in dit rapportcijfer.”

Saskia: “Al meer dan honderd jaar bieden we oplossingen aan onze klanten voor hoe ze zich goed in kun vel kunnen voelen. Omdat we veel tijd thuis doorbrengen en zo veel uiteenlopende aspecten invloed hebben op hoe we in ons vel zitten, bieden we Nederland graag een extra steuntje in de rug. Onze ‘voel je goed’-wijzer, die zowel online als in de winkels te vinden is, biedt tips van experts op het gebied van gezondheid, voeding, beweging, uiterlijk en (innerlijke) balans, die je gemakkelijk thuis kunt toepassen.”

Over Etos
Etos, opgericht in 1919, begrijpt de klant als geen ander en is al honderd jaar de betrouwbare expert op het gebied van dat wat de klant zoekt om zich goed te voelen. Daarom richt Etos zich op gezondheid, uiterlijk, beweging, balans en voeding (supplementen). Bij Etos vind je in de winkels en online alles wat je nodig hebt én bij Etos kun je altijd vertrouwen op een persoonlijk en deskundig advies, goede service en mooie producten. Bij Etos werken in de 550 winkels 5400 medewerkers waarvan 2400 gecertifieerde drogisten. Wat de vraag ook is, de medewerkers van Etos staan klaar om klanten te helpen. Etos is de laatste 8 jaar maar liefst 7 keer tot de beste drogisterij van Nederland uitgeroepen door onafhankelijk onderzoeksbureau GFK. De afgelopen jaren won Etos ook meerdere malen de Retailer of the Year prijs in diverse categorieën; in 2019 in de categorie Persoonlijke verzorging.

Over het onderzoek
In opdracht van Etos voerde onderzoeksbureau PanelWizard in juni 2020 onafhankelijk onderzoek uit naar de tevredenheid onder Nederlanders over hun welzijn en de factoren die hierop van invloed zijn: voedingsgewoontes, innerlijke balans, uiterlijk, beweging en gezondheid. Wat voor kwaaltjes hebben we afgelopen jaar gehad? Hoe heeft corona ons welzijn beïnvloed? En op welke gebieden zoeken we graag nog advies? In totaal namen 1.016 Nederlanders van 18 jaar en ouder deel aan het onderzoek, representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie
Voor beeldmateriaal, vragen of meer informatie over het onderzoek en de campagne neem je contact op met Blyde Benelux via Naomi Hogervorst (naomi@blyde.nl | 06 23284995).


[i] Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van Etos, juni 2020.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.