Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Luiers vergelijken

door Etos 5 min 7 maart 2024

baby met luier
baby met luier

Luiers: ze komen in zoveel soorten, merken en maten voor. Niet zo gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke luier heb je wanneer nodig? Wij zetten het voor je op een rij.

Shop hier jouw luiers

Wegwerpluiers

Het woord zegt het al: wegwerpluiers zijn luiers die je na één keer gebruiken weggooit. Dat is wel zo makkelijk! Deze soort luiers hebben een groot absorptievermogen en zijn daardoor extra hygiënisch. Bovendien zijn ze erg compact en sluiten ze goed aan op het lijfje van je baby. Ze zijn niet alleen makkelijk om mee te nemen, maar passen ook goed onder de kleding van je kindje. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ze zitten lekker! Voor blije bips kun je kiezen voor de Woezel en Pip luiers van Etos Merk. Ook zijn de zachte luiers van Pampers en andere merken online en in de Etos-winkels verkrijgbaar.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn luiers die herbruikbaar zijn: je wast ze uit na 1 keer dragen om ze vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken. Doordat je deze luiers meerdere keren kunt gebruiken zijn ze vaak erg goedkoop en zijn ze ook nog eens goed voor het milieu. Wasbare luiers komen in vele vormen en maten voor. Zo heb je:

  • hydrofiele luiers
  • flanellen luiers
  • zwemluiers
  • luierbroekjes

De verschillen tussen deze luiers ontdek je hieronder.

Hydrofiele luiers 

Hydrofiele luiers zijn eigenlijk doeken die je tot luiers kunt vouwen. Maar deze doeken zijn veel meer dan alleen luiers. Je kan ze ook gebruiken als slabbetje, handdoek, dekentje en ga zo maar door. Dankzij deze veelzijdigheid komen hydrofiele luiers altijd goed van pas. Meestal zijn de doeken gemaakt van katoen en bamboe, soms van kunststof of een ander materiaal. Omdat hydrofiele luiers in maat verstelbaar zijn, gaan ze extra lang mee. De meeste zijn te gebruiken vanaf de geboorte van je kleintje tot aan het moment dat je kind zindelijk is.  

Overweeg je om de hydrofiele doeken te gebruiken als luiers? Om lekkages te voorkomen, kan je de doeken het beste in combinatie met een luierbroekje gebruiken. Hydrofiele luiers zijn dunner dan flanellen luiers. Ze laten meer lucht door, wat ze geschikter maakt voor gebruik in de zomer. 

Flanellen luiers 

Flanellen luiers zijn, net als hydrofiele luiers, doeken die je tot luiers kan vouwen. Ze zijn vaak iets groter en dikker dan hydrofiele doeken en zijn ook erg multifunctioneel. Het zachte en dikke materiaal voelt heerlijk zacht aan de billetjes van je baby. Je houdt de flanellen luier op zijn plaats met een veiligheidsspeld. Door de grootte en dikte kunnen deze flanellen doeken ook als hoeslakentje worden gebruikt, waardoor je het matrasje van je kindje kan beschermen tegen ongelukjes.  

Flanellen doeken zijn ideaal voor gebruik in de winter omdat ze je baby extra warm houden. Ze zijn ook geschikt om je baby mee in te bakeren na de geboorte. 

Zwemluiers 

Zwemluiers zijn luiers die speciaal gemaakt zijn om mee te kunnen zwemmen. Anders dan gewone luiers absorberen deze geen water. Het zijn zachte en soepele zwembroekjes die je eenvoudig bij je kind aantrekt. Let op: door dit lage absorptievermogen vangt een zwemluier ook maar weinig urine op! Daarom is deze luier alleen geschikt voor in het water. Verder is het niet verstandig om gewone luiers in het water te gebruiken. Dit omdat deze juist water opzuigen. 

Luierbroekjes 

Een luierbroekje zit tussen een luier en onderbroekje in. Een luierbroekje is net iets dunner dan een gewone luier en is op dezelfde manier aan te trekken als een onderbroek. Daarom is dit broekje ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Het kan namelijk gebruikt worden als een volgende stap naar zindelijkheid. Is je kind ouder dan 5 jaar en plast hij of zij nog weleens in bed? In ons artikel over bedplassen geven we een aantal do’s en don’ts! 

1
Hydrofiele luiers

Hydrofiele luiers

Hydrofiele luiers zijn doeken die je tot luiers vouwt. Omdat ze in maat verstelbaar zijn, gaan ze extra lang mee.

2
Zwemluiers

Zwemluiers

Zwemluiers zijn luiers die speciaal gemaakt zijn om mee te kunnen zwemmen. Ze absorberen geen water.

3
Luierbroekjes

Luierbroekjes

Een luierbroekje zit tussen een luier en onderbroekje in. Een handige stap op de weg naar zindelijkheid!

Verschillende luiermerken bij Etos

Bij Etos vind je luiers van verschillende merken, zoals Etos Merk, Pampers,Huggies, Naty, Lillydoo en HappyBear. Wil je weten welke luiers het beste passen bij jouw kind? Gebruik de handige filters in ons luierassortiment en vergelijk onder andere op basis van prijs, aanbiedingen, beoordelingen en duurzaamheid.

Wat zijn onmisbare luier-accessoires?

Deze luier-accessoires gaan je leven een heel stuk makkelijker maken:

  • Luiertas of luierrugzak: superhandig voor als je op pad gaat met je kindje. In een luiertas kan je alle spullen kwijt die bij de luierverschoning komen kijken.
  • Luieremmer: een luieremmer gebruik je om vieze luiers in weg te gooien. Dit is hygiënischer dan in de reguliere prullenbak en de nare geurtjes blijven gelukkig in de emmer hangen.
  • Luier-etui: in een luier-etui bewaar je luiers en billendoekjes. Deze etui is bedoeld om de luiertas te organiseren.

Bekijk ook eens ons assortiment baby & kind verzorging.

Shop verschillende soorten luiers

Hoeveel luiers gebruik je per dag?

Hoeveel luiers je nodig hebt, verschilt per baby. Meestal verschoon je je baby een poosje na het voeden. Dat kan zo’n 5 keer per dag zijn. Wat is de juiste luiermaat voor jouw baby? Wil je voorkomen dat je de verkeerde luiermaat voor je baby koopt? Hier volgen de maten van klein naar groot met daarachter het aantal kilo dat je baby kan zijn voor dit formaat:

Prematuur luier Minder dan 2,5 kilo
Newborn luier Van 2 tot 5 kilo
Mini luier Van 3 tot 6 kilo
Midi luier Van 4 tot 9 kilo
Maxi luier Van 7 tot 18 kilo
Maxiplus luier Van 9 tot 20 kilo
Extra large luier Van 11 tot 25 kilo

Per merk kunnen de luiermaten iets verschillen.  

Wegwerp- of zwemluiers? Of toch de hydrofiele variant? Ben je er nog niet over uit? Geen nood! We adviseren je graag verder in de winkel over alle soorten en merken luiers. Ook kunnen we je adviseren over alle verdere verzorging van je kindje. Lees hier bijvoorbeeld alles over spenen en de verzorging van de huid van je baby. Of lees wat je kan doen als je baby last heeft van luieruitslag.

Wist je dat je bij Etos kunt sparen voor korting op luiers? Meld je aan op Mijn Etos en download de app.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welk maat luier je nodig hebt voor jouw baby? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.