kruipende baby met luier

Luiers

Luiers: ze komen in zoveel soorten, merken en maten voor. Niet zo gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke luier heb je wanneer nodig? Wij zetten het voor je op een rij.

Artikel opslaan

Etos Eigen Merk LuiersWegwerpluiers

Het woord zegt het al: wegwerpluiers zijn luiers die je na één keer gebruiken weggooit. Dat is wel zo makkelijk! Deze soort luiers hebben een groot absorptievermogen en zijn daardoor extra hygiënisch. Bovendien zijn ze erg compact en sluiten ze goed aan op het lijfje van je baby. Ze zijn niet alleen makkelijk om mee te nemen, maar passen ook goed onder de kleding van je kindje. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ze zitten lekker! Voor blije bips kun je kiezen voor de Woezel en Pip luiers van Etos Eigen Merk. Ook zijn de zachte luiers van Pampers en Zwitsal online en in de Etos winkels verkrijgbaar.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn luiers die herbruikbaar zijn: je wast ze uit na één keer dragen om ze vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken. Doordat je deze luiers meerdere keren kunt gebruiken zijn ze vaak erg goedkoop en zijn ze ook nog eens goed voor het milieu. Wasbare luiers komen in vele vormen en maten voor. Zo heb je onder andere hydrofiele en flanellen luiers. De verschillen ontdek je hieronder:

Hydrofiele luiers

Hydrofiele luiers zijn eigenlijk doeken die je tot luiers kunt vouwen. Maar de doeken zijn veel meer dan alleen luiers. Je kunt ze ook gebruiken als slabbetje, handdoek, dekentje en noem het maar op. Door deze multifunctionaliteit komen hydrofiele luiers altijd goed van pas. Meestal zijn de doeken gemaakt van katoen, soms van kunststof of een ander materiaal. Denk je erover na om de hydrofiele doeken te gebruiken als luiers? Om lekkages te voorkomen kun je de doeken het beste in combinatie met een luierbroekje gebruiken.

Flanellen luiers

Flanellen luiers zijn, net als hydrofiele luiers, eigenlijk doeken die je tot luiers kunt vouwen. Flanellen doeken zijn ook erg multifunctioneel, maar zijn vaak iets groter en dikker dan hydrofiele doeken. Door de grootte en dikte kunnen ze bijvoorbeeld als hoeslakentje worden gebruikt. Zo kun je het matrasje van je kindje beschermen tegen ongewenste viezigheden.

Zwemluiers

Zwemluiers zijn luiers die speciaal gemaakt zijn om mee te kunnen zwemmen. Anders dan gewone luiers absorberen deze geen water. Let op: door dit lage absorptievermogen vangt een zwemluier ook maar weinig urine op! Daarom is deze luier alleen geschikt voor in het water. Verder is het niet verstandig om gewone luiers in het water te gebruiken. Dit omdat deze juist water opzuigen.

Luierbroekjes

Een luierbroekje zit tussen een luier en onderbroekje in. Een luierbroekje is net iets dunner dan een gewone luier en is op dezelfde manier aan te trekken als een onderbroek. Daarom is dit broekje ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Het kan namelijk gebruikt worden als een volgende stap naar zindelijkheid.

Wat zijn onmisbare luier-accessoires?

Deze luier-accessoires gaan je leven een heel stuk makkelijker maken:

Luiertas of luierrugzak

Super handig voor als je op pad gaat met je kindje. In een luiertas kun je alle spullen kwijt die bij de luierverschoning komen kijken.

Luier-emmer

Deze gebruik je om vieze luiers in weg te gooien. Dit is hygiënischer dan in de reguliere prullenbak en de nare geurtjes blijven gelukkig in de emmer hangen.

Luier-etui

In een luier-etui bewaar je luiers en doekjes. Deze etui is bedoeld om de luiertas te organiseren.

Andere baby-benodigdheden nodig? Het Etos Eigen Merk heeft heerlijke producten om je baby te verzorgen. Deze babyverzorgingsproducten zijn gemaakt van plantaardige oliën en verzachtend katoenextract.

Hoeveel luiers gebruik je per dag?

Hoeveel luiers je nodig hebt, verschilt per baby. Meestal verschoon je je baby een poosje na het voeden. Dat kan zo’n 5 keer per dag zijn.

Wat is de juiste luiermaat voor jouw baby?

Wil je voorkomen dat je de verkeerde luiermaat voor je baby koopt? Hier volgen de maten van klein naar groot met daarachter het aantal kilo dat je baby kan zijn voor dit formaat:

Prematuur luier Minder dan 2,5 kilo
Newborn luier Van 2 tot 5 kilo
Mini luier Van 3 tot 6 kilo
Midi luier Van 4 tot 9 kilo
Maxi luier Van 7 tot 18 kilo
Maxiplus luier Van 9 tot 20 kilo
Extra large luier Van 11 tot 25 kilo

Per merk kunnen de luiermaten ietsjes verschillen. Weet je niet zeker welke maat je nodig hebt voor je baby? In de dichtstbijzijnde Etos winkel helpen we je graag kiezen.

Wegwerp- of zwemluiers? Of toch de hydrofiele variant? Ben je er nog niet over uit? Geen nood! We adviseren je graag verder in de winkel over alle soorten en merken luiers. Ook kunnen we je adviseren over alle verdere verzorging van je kindje. Lees hier bijvoorbeeld alles wat je als mama moet weten over je kindje.

Wist je dat je bij Etos kunt sparen voor gratis baby producten? Meld je aan op Mijn Etos en download de app.

Luiers en luierbroekjes voor jouw kleintje!

Of je kindje nu klein, groot, beweeglijk of rustig is: bij Etos hebben wij de ideale luier voor jouw kleintje!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.