gezicht met pigmentvlekken

Pigmentvlekken

De zon is de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vaak op plekken waar je huid vaak in aanraking komt met zonlicht. Maar wist je dat je ook pigmentvlekken kunt krijgen door het slikken van de anticonceptiepil? Wij vertellen je alles wat je nog niet wist, maar wel moet weten over pigmentvlekken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken (of hyperpigmentatie) zijn onregelmatige vlekken op de huid. Vaak zijn pigmentvlekken lichtbruin tot zwart gekleurd, maar ze kunnen ook wit van kleur zijn. Dat noemen we vitiligo. Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig. Merk je een verandering in grootte of kleur? Of krijg je last van jeuk? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige aanmaak van melanine. Melanine wordt gemaakt door pigmentcellen en geeft kleur aan je haar, je huid en je ogen. Daarnaast beschermt melanine je huid tegen uv-straling én zorgt melanine ervoor dat je huid bruin wordt in de zon. De aanmaak van melanine kan gestimuleerd worden door:

  • Zonlicht
  • Hormonen
  • Huidbeschadiging
  • Ziekten en medicijnen

Zonlicht

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is (overmatige) blootstelling van je huid aan de zon. De aanmaak van melanine wordt namelijk gestimuleerd door zonlicht. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vaak op plekken waar je huid regelmatig in aanraking komt met zonlicht, bijvoorbeeld in je gezicht, je hals en op je handen. Hoe meer je je huid aan de zon blootstelt, hoe groter de kans op pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd, omdat de huid van iemand op leeftijd veel vaker met de zon in aanraking is geweest.

Bescherm je huid tegen de zon om ouderdomsvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Smeer je daarom elke dag in met zonnebrand. Probeer bijvoorbeeld de NIVEA SUN Face Anti-Age & Anti-Pigmentvlekken Gezichtszonnecrème SPF30. Deze zonnebrand beschermt je huid niet alleen tegen uv-straling, maar helpt ook pigmentvlekken te voorkomen. Meer weten over zonbescherming? Lees dan ook ons artikel over zonnebrand.

creme
€ 20,99
creme
€ 5,69
creme
€ 20,99
creme
€ 17,99
creme
€ 20,99
creme
€ 14,99
creme
€ 20,99
creme
€ 20,99

Hormonen

Slik je de anticonceptiepil? Ongeveer één op de drie vrouwen die de anticonceptiepil slikt krijgt hierdoor last van pigmentvlekken. Bepaalde hormonen stimuleren namelijk de aanmaak van melanine. Ook tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van pigmentvlekken. Dan vinden er namelijk grote schommelingen plaats in je hormoonhuishouding. Pigmentvlekken die ontstaan tijdens je zwangerschap noemen we een zwangerschapsmasker.

Huidbeschadiging

De aanmaak van melanine kan aangewakkerd worden als je huid ontstoken of beschadigd raakt. Pigmentvlekken die hierdoor ontstaan noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie. Je huid kan ontstoken of beschadigd raken door aandoeningen als acne, eczeem of psoriaris, maar ook door cosmetische behandelingen als chemische peelings en laserbehandelingen.

Heb je last van huidaandoeningen als acne, eczeem of psoriasis? Raadpleeg dan je huisarts.

Ziekten en medicijnen

Pigmentvlekken kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde ziekten, bijvoorbeeld de ziekte van Addison (een hormoonaandoening aan de bijnieren) of hemosiderose (een aandoening waarbij je lichaam te veel ijzer vasthoudt). Daarnaast kan gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica, chemotherapie en medicijnen tegen malaria en epilepsie, het ontstaan van pigmentvlekken in de hand werken.

Witte pigmentvlekken

Waar bruine of zwarte pigmentvlekken ontstaan door een teveel aan melanine, ontstaan witte pigmentvlekken juist door een tekort aan melanine. Dit noemen we vitiligo. Vitiligo is een chronische huidaandoening die zomaar kan ontstaan en die niet genezen kan worden. Er bestaan wel behandelmethoden zoals lichttherapie die pigmentverlies tegengaan of die de aanmaak van pigment stimuleren.

Heb je last van witte pigmentvlekken? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe kun je pigmentvlekken verwijderen?

Wil je je pigmentvlekken laten verwijderen? Dat kan door middel van een cosmetische behandeling, zoals een chemische peeling of een laserbehandeling. Zo’n behandeling is wél behoorlijk prijzig en niet zo fijn voor je huid.

Pigmentvlekken crème

Gelukkig bestaan er ook betaalbare en minder ingrijpende alternatieven. Probeer bijvoorbeeld het Biodermal Pigment Serum. Dit serum vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken en beschermt de huid tegen veroudering. Wil je iets meer dekking? De Biodermal P-CL-E CC Fluïde Egale Teint bevat corrigerende pigmenten, camoufleert pigmentvlekken én geeft de huid een egale kleur.

creme
€ 26,25
creme
€ 26,25
creme
€ 14,99
creme
€ 14,95
tablet
€ 27,75

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bekijk winkelmandje