mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Pigmentvlekken: hoe kun je pigmentvlekken verwijderen?

Last van pigmentvlekken in je gezicht of op je handen? Deze donkere of lichte vlekjes op de huid ontstaan meestal als een reactie op zonlicht. Wij vertellen hoe je pigmentvlekken kunt verwijderen én met welke pigmentvlekken-crème je ze kunt voorkomen. 

undefined

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken (of hyperpigmentatie) zijn onregelmatige vlekken op de huid. Vaak zijn ze lichtbruin tot zwart gekleurd, maar ze kunnen ook licht van kleur zijn. Als pigmentvlekken lichter zijn dan de natuurlijke huidskleur wordt dit ook wel hypopigmentatie genoemd. Als je hypopigmentatie hebt dan is het aantal pigmentcellen in de huid normaal, maar maken deze cellen minder pigment aan.

Hyperpigmentatie is een verzamelnaam voor aandoeningen die te maken hebben met extra pigment. Het kan in verschillende vormen voorkomen; bij een donkere huidskleur zien pigmentvlekken er bijvoorbeeld anders uit dan bij een lichte huidskleur. Als je een donkere huidskleur hebt is de hyperpigmentatie vaak lichter dan je eigen huidskleur. Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig. Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige aanmaak van melanine. Melanine wordt gemaakt door pigmentcellen en geeft kleur aan je haar, je huid en je ogen. Daarnaast beschermt melanine je huid tegen uv-straling én zorgt melanine ervoor dat je huid bruin wordt in de zon. De aanmaak van melanine kan gestimuleerd worden door:

  • zonlicht
  • hormonen
  • huidbeschadiging
  • cosmetica
  • ziekten en midicijnen

Hoe kun je pigmentvlekken verwijderen?

Wil je je pigmentvlekken laten verwijderen? Dat kan door middel van een cosmetische hyperpigmentatie-behandeling, zoals een chemische peeling of een laserbehandeling. Zo’n hyperpigmentatie-behandeling is wel behoorlijk prijzig en niet zo fijn voor je huid. Zoek dit goed uit voordat je hieraan begint, want van te heftige behandelingen kun je postinflammatoire hyperpigmentatie krijgen. Gelukkig kan je pigmentvlekken ook op andere manieren verwijderen. Dit zijn echter wel manieren waar je geduld voor nodig hebt; vaak zie je pas resultaat na 30 dagen. Regelmaat is daarbij van groot belang bij het verhelpen van pigmentvlekken. Lees hieronder snel verder over wat je kan doen bij pigmentvlekken!

Pigmentvlekken crèmes en -serums

Er bestaan ook betaalbare en minder ingrijpende alternatieven om hyperpigmentatie te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een crèmes en serums die de zichtbaarheid van bestaande pigmentvlekken verminderen. Probeer bijvoorbeeld eens een anti-pigmentserum van Biodermal, Vichy Liftactiv of Eucerin Anti-Pigment. Deze verminderen de zichtbaarheid van pigmentvlekken én beschermen de huid tegen veroudering. Kijk ook eens naar producten met het ingrediënt niacinamide. Producten met 5% of meer niacinamide kunnen zorgen dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Crème en serum met salicylzuur is ook een optie: producten met 1% tot 3% salicylzuur kunnen je helpen om pigmentvlekken te verlichten.

Crèmes en serums tegen pigmentvlekken

Kun je pigmentvlekken in je gezicht zelf op een natuurlijke manier verwijderen?

Heb je last van pigmentvlekken in je gezicht of handen en vind je dit vervelend? Naast handige pigmentvlekken crèmes, kun je ook proberen om deze ongewenste vlekken op een natuurlijke manier te vervagen of te verwijderen. Hoe goed deze natuurlijke methodes werken is afhankelijk van de grootte en diepte van je pigmentvlekken en hoe lang ze er al zitten. Maar: niet geschoten altijd mis toch?

Je kunt pigmentvlekken op een natuurlijke manier verwijderen - of in ieder geval vervagen - met behulp van appelazijn.

Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn

Bij het maken van appelazijn ontstaat appelzuur, wat bacteriën doodt en het herstelproces van je huid versnelt. Als je appelazijn op je huid gebruikt, trekken de zuren diep in je huid en komt de gezonde huid onder je pigmentvlekken naar boven. Hierdoor ziet je huid er weer egaal uit! Hoe ga je te werk:

  • Doop een watje in appelazijn en wrijf het op de donkere plekjes.
  • Laat het ongeveer zes minuten intrekken.
  • Spoel de appelazijn af, zonder zeep.

Even een kleine side note: dit proces moet regelmatig herhaald worden als je echt effect wilt zien.

Pigmentvlekken verwijderen met tandpasta

Ondanks dat je hier soms geruchten over hoort, helpt tandpasta niet bij huidproblemen zoals pigmentvlekken en oneffenheden. Waarschijnlijk komt dit fabeltje van vroeger, toen er nog zink in tandpasta zat; dit kan ontstekingsremmend werken. Tegenwoordig zit er geen zink meer in tandpasta. Sterker nog: tandpasta bevat meerdere ingrediënten die je huid juist irriteren en kunnen beschadigen. Dit geldt ook voor alcohol. Alcohol beschadigt en irriteert je huid en maakt je huid vatbaarder voor infecties.

Wat kun je doen om pigmentvlekken te voorkomen?

Het is fijn dat er producten zoals pigmentvlekkencrème bestaan om je pigmentvlekken op je gezicht en lichaam te vervagen. Maar het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je last krijgt van pigmentvlekken, want dat is altijd makkelijker dan pigmentvlekken verwijderen.

Dit zijn een aantal tips om pigmentvlekken te voorkomen:

  • Smeer jezelf iedere dag in met zonnebrand. Gebruik minimaal SPF 30, om je huid goed te beschermen tegen de zon en huidveroudering. Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, smeer dan ook SPF als het regent of als je binnen bent.  Let op: dagcrème met SPF is niet voldoende om je huid te beschermen tegen huidveroudering en pigmentvlekken.
  • Stel je beschadigde huid zo min mogelijk bloot aan de zon. Denk aan huidbeschadigingen zoals acne, eczeem en psoriasis.
  • Probeer grote temperatuurverschillen zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan temperatuurverschillen die kunnen ontstaan in de sauna, op wintersport en na een warme douche.
  • Gebruik als het kan geen anticonceptiemethoden met hormonen.
  • Maak op zonnige dagen geen gebruik van parfum en huidproducten met alcohol en parabenen. Dit kan namelijk zorgen voor pigmentvlekken.
  • Vermijd cosmetische behandelingen die ontstekingen kunnen veroorzaken.
  • Slik vitamines. Vitamines beschermen de huid van binnenuit tegen schade van de zon.

Bekijk hier ons assortiment vitamines voor de huid

Soorten hyperpigmentatie

Bij hyperpigmentatie is een gedeelte van de huid donkerder gekleurd dan de rest van de huid. Dit kan in de vorm van sproeten, zonnevlekken of littekens. Bij hyperpigmentatie neemt het pigment in de huid toe. Hyperpigmentatie kan aangeboren zijn, maar kun je later in je leven ook krijgen door blootstelling aan de zon, zwangerschap, veranderingen in je hormoonspiegel of door huidaandoeningen.

Pigmentvlekken door zonlicht

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is (overmatige) blootstelling van je huid aan de zon. De aanmaak van melanine wordt namelijk gestimuleerd door zonlicht. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vaak op plekken waar je huid regelmatig in aanraking komt met zonlicht, bijvoorbeeld in je gezicht, je hals en op je handen. Hoe meer je je huid aan de zon blootstelt, hoe groter de kans op pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd, omdat de huid van iemand op leeftijd veel vaker met de zon in aanraking is geweest.

Bescherm je huid tegen de zon om ouderdomsvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Smeer je daarom elke dag in met zonnebrand. Deze zonnebrand beschermt je huid niet alleen tegen uv-straling, maar helpt ook pigmentvlekken te voorkomen.

Bekijk hier al onze zonnebrand.

Pigmentvlekken door zwangerschap (chloasma of melasma)

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van hyperpigmentatie. Dan vinden er namelijk grote schommelingen plaats in je hormoonhuishouding. Pigmentvlekken die ontstaan tijdens je zwangerschap noemen we een zwangerschapsmasker, melasma of chloasma. Wil je meer hierover weten? Lees dan ons artikel over zwangerschapsmasker. Ben je zwanger en heb je last van pigmentvlekken? Geen paniek: vaak verdwijnen deze weer nadat je bevallen bent. Wel is de kans groot dat je opnieuw last krijgt van pigmentvlekken bij je volgende zwangerschap. 

Hyperpigmentatie door de anticonceptiepil of tijdens de menopauze

Slik je de anticonceptiepil? Ongeveer één op de drie vrouwen die de anticonceptiepil slikt krijgt hierdoor last van pigmentvlekken. Bepaalde hormonen stimuleren namelijk de aanmaak van melanine. Vaak gaan de pigmentvlekken vanzelf weg als je stopt met de pil. Tijdens de menopauze verandert je hormoonhuishouding, het is dan ook mogelijk dat je last krijgt van hyperpigmentatie tijdens de menopauze. Als je hier last van hebt, is dit vaak op je onderarmen zichtbaar.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

De aanmaak van melanine kan aangewakkerd worden als je huid ontstoken of beschadigd raakt. Pigmentvlekken die hierdoor ontstaan noemen we postinflammatoire hyperpigmentatie. Postinflammatoire hyperpigmentatie wordt ook wel donkere littekens genoemd. Je huid kan ontstoken of beschadigd raken door aandoeningen als acne, eczeem of psoriasis, maar ook door cosmetische behandelingen als te heftige chemische peelings en laserbehandelingen. Als je huid heelt kan er een donker stukje huid (donker litteken) voor terugkomen. Meestal gaat dit vanzelf over.

Heb je erg last van huidaandoeningen als acne, eczeem of psoriasis? Dan kan het een goed idee zijn om een langs je huisarts te gaan voor advies.

Vitiligo

Naast hypopigmentatie en hyperpigmentatie die voor verkleuring van de huid zorgen, bestaat er ook nog de auto-immuunziekte vitiligo. Als je vitiligo hebt dan verdwijnt het pigment langzaam uit je huid. Vitiligo komt voor bij 0.5% van de wereld populatie. Als je vermoedt dat je vitiligo hebt, neem dan contact op met de huisarts. Hoe sneller het behandeld kan worden, hoe beter.

Shop hier onze zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht