Mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Nicotinevervangers

door Etos 5 min 26 maart 2024

man breekt sigaret
man breekt sigaret

Je wilt stoppen met roken, goed van je! Maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Een hulpmiddel zoals een nicotinevervanger kan hierbij helpen. Zo zijn er nicotinepleisters, -kauwgom en -tabletten. Hoe werken deze vervangers en hoe moet je ze gebruiken? We leggen het uit.

Shop nicotinevervangers

Nicotinevervangers: wat doen ze?

Om nicotinevervangers goed te gebruiken, moet je eerst weten hoe ze werken. In sigaretten zit de stof nicotine. Als je rookt, nemen je longen de nicotine op. Dit stofje gaat vervolgens naar je hersenen, en dan komen er verschillende stoffen vrij die zorgen dat je je goed voelt en méér nicotine wilt. Uiteindelijk raken je hersenen gewend aan nicotine en kan je verslaafd raken. Als je dan stopt kan je last krijgen van afkickverschijnselen.

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat je steeds minder nicotine binnenkrijgt. Je bouwt als het ware af. Je brein begint dan langzaam te wennen aan kleinere hoeveelheden nicotine. Stoppen met roken kan dan gemakkelijker gaan.

Hoe gebruik je een nicotinepleister?

Nicotinepleisters zijn pleisters die geleidelijk nicotine via de huid aan het bloed afgeven. Het is de bedoeling dat je deze pleisters gedurende een aantal maanden constant draagt. Je houdt de pleister 24 uur lang op je huid. Na een aantal minuten beginnen de nicotinepleisters al te werken. Er zijn nicotinepleisters in verschillende sterktes verkrijgbaar. De eerste pleister bevat een hoge(re) dosis. Welke dosis dat is, is afhankelijk van wat je normaal met roken binnenkrijgt. Geleidelijk plak je pleisters met een lagere dosis, tot je volledig stopt.

Gebruik nicotinepleisters alleen als je helemaal wilt stoppen met roken, en niet als je alleen wilt minderen.

Let op: welke dosering je hoe lang gebruikt hangt af van hoeveel je rookte en het soort pleisters dat je gebruikt. Lees daarom altijd de bijsluiter. Tijdens het gebruik van nicotinepleisters moet je helemaal stoppen met roken. Heb je na het plakken van de pleister nog steeds zin in een sigaret? Waarschijnlijk is de dosis dan te laag. Heb je last van misselijkheid of hartkloppingen? Dan heb je juist een pleister opgeplakt met een te hoge dosis.

Waar plak je de nicotinepleister?

Je moet de pleisters op een droge, schone en niet beschadigde huid plakken. Belangrijk is dat er zo min mogelijk haar op deze plek zit. Dit is belangrijk omdat de afgifte van nicotine dan beter lukt. Goede plaatsen zijn de romp, bovenarm of heup. Probeer de plaats af te wisselen om te voorkomen dat je uitslag krijgt of de huid geïrriteerd raakt.

Wat te doen als de nicotinepleister niet goed blijft plakken?

Het kan voorkomen dat een nicotinepleister niet goed blijft plakken, bijvoorbeeld als je transpireert of als er veel wrijving is met je kleding. Je kan dan een nieuwe pleister opplakken. Omdat de pleisters gelijkmatig nicotine afgeven, zul je geen piek ervaren. Kies een stukje huid uit dat niet veel beweegt (dus niet op je gewrichten) en waar weinig wrijving is met je kleding.

Kan je een nicotinepleister doorknippen?

Nee, je mag nicotinepleisters nooit doorknippen. Hierdoor kunnen ze hun werking verliezen. Als je een pleister met een lagere dosis nicotine wil, kan je deze kopen bij bijvoorbeeld de drogist of apotheek.

Nicotinevervangende middelen

Hoe werken nicotinekauwgom en -zuigtabletten?

Nicotinekauwgom en nicotinezuigtabletten zorgen ervoor dat je nicotine via de mond binnenkrijgt. Je neemt er 1 in als je de aandrang voelt om te roken. Belangrijk om te weten is dat de nicotine minder goed wordt opgenomen als je zure dranken zoals frisdrank, koffie en vruchtensap drinkt. Vermijd deze dranken tot 15 minuten na het innemen. Tijdens het gebruik van de kauwgom en zuigtabletten mag je niets eten en drinken.

Met nicotinekauwgom en -tabletten krijg je minder geleidelijk nicotine binnen dan bij nicotinepleisters. Alleen als je kauwt op de kauwgom, wordt er nicotine afgegeven. Daarom kan je nicotinekauwgom zowel gebruiken bij het minderen als bij het volledig stoppen met roken. Je kan nicotinekauwgom of -tabletten in ‘noodgevallen’ ook gebruiken naast nicotinepleisters.

Je kan de kauwgom of tabletten een aantal maanden gebruiken. Om je rookgewoonte te doorbreken wordt meestal aanbevolen om ze in elk geval 3 maanden te gebruiken (zie bijsluiter). Je neemt steeds een lagere dosis van deze nicotinevervangers. De dosis waar je mee begint, is afhankelijk van de hoeveelheid sigaretten die je normaal rookte.

Let op: lees voor het gebruik de bijsluiter. Je kan beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kan je beter nicotinepleisters gebruiken.

Hoe gebruik je nicotinekauwgom en nicotinetabletten?

Kauw de kauwgom langzaam. Stop met kauwen als je nicotine of de smaak sterk proeft en ga weer door als deze smaak weg is. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel nicotine in 1 keer binnenkrijgt. Bij de zuigtabletten zuig je tot je de smaak sterk proeft, vervolgens stop je met zuigen. Bewaar het tablet dan tussen je tandvlees en je wang totdat de smaak weer weg is en ga weer door met zuigen. Herhaal dit tot de tablet op is.

Kies je voor nicotinepleisters, nicotinekauwgom of nicotinetabletten?

De keuze voor nicotinepleisters, nicotinekauwgom of nicotinezuigtabletten hangt ten eerste af van de vraag of je alleen wilt minderen of volledig wilt stoppen met roken. Als je volledig wilt stoppen, kan je alle nicotinevervangers gebruiken.

Als je wilt minderen, kan je enkel nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken. Nicotinepleisters geven gelijkmatig nicotine af in je lichaam. Je plakt de pleister op je lichaam en hebt er 24 uur geen omkijken meer naar. Nicotinekauwgom en -tabletten neem je zelf in op momenten van de dag dat je de neiging voelt om een sigaret op te steken.

In principe werken nicotinekauwgom en -tabletten hetzelfde. Je kan zelf kiezen wat jou het fijnste lijkt. Van kauwgom en -tabletten zijn er verschillende smaken verkrijgbaar. Kijk vooral naar wat jou aanspreekt. Bij kauwgom kan je iets meer doseren, omdat je zelf kiest hoe lang je op je kauwgom kauwt.

1
Nicotinepleisters

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters geven geleidelijk via de huid nicotine af aan het bloed. Je draagt ze een aantal maanden constant.

2
Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom gebruik je als je de aandrang voelt om te roken. Met frisse mintsmaak.

3
Nicotinezuigtabletten

Nicotinezuigtabletten

Nicotinezuigtabletten neem je in als je de neiging tot roken voelt. Zuig totdat je de smaak sterk proeft.

Kan je nicotinevervangers gebruiken tijdens de zwangerschap?

Nicotine is schadelijk voor de ongeboren baby. Gebruik daarom geen nicotinevervangers als je zwanger bent. Lukt het stoppen met roken niet? Vraag dan advies aan je huisarts. Nicotinevervangers zijn namelijk minder schadelijk dan roken. Als je ze dan toch wilt gebruiken kan je dit het beste onder begeleiding van je arts doen.

Een nicotinevervanger is geen wondermiddel

Verschillende nicotinevervangers kunnen je dus helpen als je wilt stoppen met roken. Kijk altijd welke optie het beste bij je past. Ook een combinatie van een pleister met een nicotinekauwgom of -tablet kan werken. Kijk voordat je aan deze producten begint wel altijd in de bijsluiter of het voor jou geschikt is. Kijk ook welke dosis en duur op jou van toepassing is. Onthoud wel: nicotinevervangers zijn geen wondermiddelen. Je moet wel willen stoppen met roken. Motivatie is dus heel belangrijk. Gebruik deze producten alleen als hulpmiddel.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.