Etos zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Je moet om de haverklap naar de wc, je voelt je moe en je menstruatie laat langer op zich wachten dan gewoonlijk. Zou je zwanger kunnen zijn? Zeker weet je het je pas echt na een zwangerschapstest. Maar wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Hoe gebruik je een zwangerschapstest? En hoe betrouwbaar is de uitslag? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het nemen van een zwangerschapstest.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zodra een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine, oftewel hCG. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap draait de aanmaak van dit hormoon op volle toeren: elke twee à drie dagen verdubbelt de hoeveelheid hCG. Een zwangerschapstest meet of dit hormoon in je urine aanwezig is.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Je kunt een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Ben je zo benieuwd dat je niet kunt wachten tot de dag dat je ongesteld zou moeten worden? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Een vroege zwangerschapstest is een extra gevoelige zwangerschapstest die kleine hoeveelheden hCG kan detecteren. Vijf dagen voordat je eerstvolgende menstruatie zou moeten beginnen, kun je al een vroege zwangerschapstest doen. De Etos Early Zwangerschapstest is snel en betrouwbaar. Binnen vijf minuten weet je of je wel of niet zwanger bent.

Hoe gebruik ik een zwangerschapstest?

Ga je een zwangerschapstest doen? Bekijk hieronder hoe:

  • Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Deze kun je in de bijsluiter vinden.
  • Haal de test uit de verpakking
  • Vang wat urine op in een potje of een glas. Houd de test een aantal seconden in de urine. Je kunt de zwangerschapstest ook direct onder de urinestraal houden.
  • Leg de test plat neer. Houd de test niet omhoog of omlaag. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitslag.
  • Bekijk de uitslag. Deze is na een paar minuten zichtbaar.

Uitslag zwangerschapstest

De uitslag van je zwangerschapstest geeft twee zaken weer: of je de test goed hebt uitgevoerd en of je zwanger bent. Je komt hier achter door het aantal streepjes op de zwangerschapstest te tellen.

Wat betekent het eerste streepje?

Het eerste streepje geeft aan of je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd. Verschijnt er helemaal geen streepje? Dan is er iets niet goed gegaan. Probeer het in dat geval opnieuw met een andere zwangerschapstest.

Wat betekent het tweede streepje?

Het tweede streepje geeft aan of je zwanger bent of niet. De uitslag van een zwangerschapstest kan positief (zwanger) of negatief (niet zwanger) zijn. Bij een positieve uitslag verschijnt er een tweede streepje. Dit betekent dat je zwanger bent. Bij een negatieve uitslag verschijnt er geen tweede streepje. In dat geval ben je dus niet zwanger.

Wat betekent een vaag of licht streepje?

Twijfel je of je een tweede streepje ziet? Je kunt natuurlijk niet een beetje zwanger zijn! Een tweede streepje, hoe vaag of licht ook, betekent dat de test de vereiste hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG heeft ontdekt in je urine. In bijna alle gevallen betekent dat dus dat de uitslag positief is en dat je zwanger bent.

Het kan ook voorkomen dat je in eerste instantie geen tweede streepje ziet, maar een dag later wel. In sommige gevallen kan een vaag streepje veroorzaakt worden door opgedroogde urine. Dit is een indrooglijntje. Een indrooglijntje verschijnt pas na langere tijd en is niet zichtbaar op het moment dat de uitslag verschijnt. Laat jezelf dus niet voor de gek houden als je de zwangerschapstest er op een later moment weer bij pakt.

Digitale zwangerschapstest

Wil je alle twijfel over de uitslag voorkomen? Dan kun je een digitale zwangerschapstest gebruiken. De Etos Digitale Zwangerschapstest geeft een duidelijke uitslag door middel van een yes/no-indicatie. Zo kan er geen misverstand bestaan over de vraag of je nu wel of niet zwanger bent. Wil je ook graag weten hoe lang je al op weg bent bent? De digitale zwangerschapstest van Clearblue met wekenindicator vertelt je niet alleen óf je zwanger bent, maar ook hoeveel weken je al zwanger bent.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

De uitslag van een zwangerschapstest is in 99% van de gevallen betrouwbaar. De kans dat de uitslag niet klopt, is dus erg klein. Liever het zekere voor het onzekere nemen? Neem de zwangerschapstest ‘s ochtends. Ochtendurine bevat namelijk een hoge concentratie hCG. Drink niet te veel water voordat je een zwangerschapstest doet. Te veel water verdunt je urine. Controleer de houdbaarheid van de zwangerschapstest. Een zwangerschapstest is meestal twee tot drie jaar houdbaar. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, dan kan dat invloed hebben op de betrouwbaarheid van de uitslag. Doe na een aantal dagen opnieuw een zwangerschapstest. Als de uitslag gelijk is aan de uitslag van de eerste zwangerschapstest, dan mag je ervan uitgaan dat de uitslag betrouwbaar is.

Onjuiste uitslag

In een enkel geval kan het voorkomen dat je - ondanks een negatieve uitslag - toch zwanger bent. Later opnieuw testen is dus altijd verstandig en biedt meer zekerheid. Blijft de uitslag negatief, maar blijft je menstruatie uit, raadpleeg dan je huisarts.

Zwangerschapstest kopen

Denk jij dat je zwanger zou kunnen zijn en wil je een zwangerschapstest kopen? Dan ben je bij Etos aan het juiste adres. Bekijk ons online assortiment of kom langs in één van onze winkels.

Ovulatietest

Ben je niet zwanger maar wil je dat wel graag worden? Met een ovulatietest kun je bepalen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

  • 500+ winkels, altijd in de buurt
  • Al 7X de beste drogist van Nederland
  • Gratis bezorging vanaf €30,-
  • Gratis retourneren
  • Spaar voor gratis producten