voeten met kalknagels in pantoffels

Kalknagels

Je ooit zo poezelige voetjes worden opeens ontsierd door kalknagels. Niet zo fraai in je peeptoe pumps, maar wees getroost: je bent lang niet de enige die hier last van heeft! Maar wat is een kalknagel eigenlijk, en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Wij leggen het uit.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel wordt ook wel een schimmelnagel genoemd. De besmette nagel is vaak geel, groen, of bruin verkleurd en kan wat brokkelig zijn, waardoor de nagel er verkalkt uitziet. Je kunt een kalknagel hebben op je vingers, maar het komt vaker voor bij teennagels.

Hoe worden kalknagels veroorzaakt?

Op je huid leven bacteriën en schimmels die op zichzelf helemaal geen kwaad doen. Een schimmel wordt pas een probleem wanneer deze je huid of nagels binnendringt. Zweetsokken en schoenen zijn een ideale broedplaats voor schimmels, omdat die van warme en vochtige plekken houden. Als zo’n voetschimmel de kans krijgt om zich uit te breiden, kan het je nagels binnendringen en veroorzaakt het een kalknagel.

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Je herkent een kalknagel aan de volgende symptomen:

 • Verdikking van de nagel
 • Broosheid of brokkeligheid van de nagel
 • Witgele, groene of bruine verkleuring
 • Schilfers op en onder de nagel
 • Langzaam groeiende nagels

Denk jij dat je een kalknagel hebt? Ga dan langs bij je huisarts voor advies.

Bekijk hier onze producten tegen kalknagels >

Zijn kalknagels besmettelijk?

Omdat je schimmels gemakkelijk overdraagt, zijn kalknagels besmettelijk. Zo kunnen schilfertjes van je huid en nagels loslaten en vervolgens een ander besmetten. Andersom geldt dat dus ook voor jou! Draag daarom altijd slippers op openbare plaatsen waar mensen met blote voeten lopen, zoals het zwembad, de sauna of de sportschool.

Hoe behandel je een kalknagel?

Wil je van je kalknagel af? Zorg er dan eerst voor dat je voetschimmels geen kans geeft. Daarnaast kun je een kalknagel behandelen met:

 • Azijn
 • Laserbehandeling
 • Anti-kalknagel producten

Azijn

Azijn is een natuurlijk middel dat kan helpen tegen kalknagels, omdat het erg zuur is. De schimmel die kalknagels veroorzaakt, kan namelijk niet tegen een hoge zuurgraad. Wat moet je doen? Week elke dag de aangetaste nagel in een bakje met pure azijn. Doe dit een kwartier, zodat de azijn goed kan doordringen tot onder je nagel. Spoel je voeten daarna af met water.

Laserbehandeling

Ben je benieuwd naar andere manieren om korte metten te maken met een kalknagel? Dan kun je ook een laserbehandeling tegen kalknagels ondergaan. De laser verhit je nagel en doodt daarbij de schimmel. Deze behandeling is pijnloos en moet een aantal keer herhaald worden. Wees geduldig, want het kan een paar maanden tot een jaar duren voor een volledig gezonde nagel is aangegroeid!

Producten tegen kalknagels

Bij Etos vind je diverse producten die effectief zijn bij de behandeling van een kalknagel:

Tip: de resultaten van een kalknagelbehandeling worden nog beter als je elke week de aangetaste delen van het nageloppervlak afslijpt met een nagelvijl. Zo kan het serum beter doordringen. Dit kun je ook laten doen bij een pedicure.

Hoe voorkom je kalknagels?

Naast het dragen van slippers op openbare badplaatsen, kun je kalknagels ook helpen voorkomen met de volgende tips:

 • Peuter niet aan je teennagels.
 • Zorg dat je voldoende selenium binnenkrijgt. Dit mineraal is goed voor gezonde nagels.
 • Gebruik geen gewone nagellak. De lak beschadigt je teennagels waardoor ze gevoeliger zijn voor een schimmelinfectie.

Wil je toch je nagels lakken? Gebruik dan bijvoorbeeld Nailner Repair Ademende Nagellak. Deze speciale nagellak laat zuurstof door, waardoor je nagels niet worden afgesloten.

Meer weten over de beste producten tegen kalknagels? Bekijk ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.

Eerste hulp bij kalknagels

Last van kalknagels? Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Daarom heeft Etos een ruim assortiment aan producten waarmee je kalknagels kunt bestrijden.

Medisch hulpmiddel,
€ 29,99
Medisch hulpmiddel,
€ 23,95
Medisch hulpmiddel, lotion
€ 13,65
Geneesmiddel, creme
€ 8,49
Medisch hulpmiddel, gel
€ 34,95
€ 12,49
Medisch hulpmiddel,
€ 28,53
Geneesmiddel,
€ 15,19
Bekijk winkelmandje