Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 13.59 voor € 12.23
medisch hulpmiddel, lotion
Spaar 4 Air Miles

Kalknagels: wat is de beste behandeling?

Je ooit zo poezelige voetjes worden opeens ontsierd door kalknagels. Niet zo fraai in je peeptoe-pumps, maar wees getroost: je bent lang niet de enige die hier last van heeft! Maar wat is een kalknagel eigenlijk en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Wij leggen het uit.

undefined

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel is een verdikte, verkleurde en soms brokkelige nagel aan je vingers of tenen. Kalknagels komen het meeste voor op je teennagels, maar soms kunnen ook de vingernagels geïnfecteerd raken. Weetje: kalknagels worden zo genoemd omdat ze eruit zien alsof er kalkaanslag onder je nagels zit. Verder hebben ze niks met kalk te maken!

Kalknagels of schimmelnagels?

Meestal zijn kalknagels het gevolg van een schimmelinfectie onder de nagels. Dit noemen we dan ook wel schimmelnagels of mycosenagels. Maar je kan ook kalknagels krijgen als gevolg van huidziektes zoals psoriasis of lichen planus. In dit artikel gaan we uit van de meest voorkomende vorm van kalknagels, die veroorzaakt worden door schimmels.

Heb je naast verkleurde nagels ook jeukende, grijswitte huidschilfers en kloofjes tussen je tenen? Lees dan ook eens ons artikel over voetschimmel.

Hoe herken je beginnende schimmelnagels?

Een kalknagel of schimmelnagel begint vaak als een klein vlekje aan de rand van je nagel, dat zich langzaam richting de nagelriem verspreidt. Als de nagelranden van kleur veranderen en witgeel, groenachtig of bruin worden, weet je dat je een beginnende kalknagel hebt.

Als de schimmel dieper in de nagel dringt kan deze dik, broos of brokkelig worden. Het wordt dan ook heel moeilijk om de kalknagel te knippen. Het is daarom een goed idee om een beginnende kalknagel zo vroeg mogelijk te behandelen. Als je dit niet doet, kan de nagel afbrokkelen of zelfs helemaal loslaten.

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Je kunt een kalknagel of schimmelnagel herkennen aan de volgende symptomen:

  • De nagel wordt dof en verliest zijn glans.
  • Er ontstaan witte of gele vlekken op de nagel.
  • De nagelranden worden witgeel, groen of bruin.
  • De nagel wordt dikker.
  • De nagel wordt broos en brokkelig.
  • De nagel splijt of komt los .

Zijn kalknagels besmettelijk?

Kalknagels die veroorzaakt worden door schimmels zijn inderdaad besmettelijk. Je kunt een schimmelnagel-infectie aan een ander doorgeven via schilfertjes van je huid en nagels. Draag daarom altijd slippers op openbare plaatsen waar mensen met blote voeten lopen, zoals het zwembad, de sauna of de sportschool. Niet iedereen die in aanraking komt met besmette schilfertjes krijgt ook daadwerkelijk kalknagels. Of je wel of niet besmet raakt heeft onder andere te maken met je afweersysteem. Lees hier onze tips om je weerstand te verhogen.

Zijn kalknagels gevaarlijk?

Bij gezonde mensen zijn kalknagels niet gevaarlijk. Bij mensen met een verminderde afweer of bij mensen met suikerziekte, kan de infectie heftiger verlopen en zich sneller uitbreiden. Heb je een kalknagel en daarnaast een verminderde afweer of suikerziekte? Neem dan even contact op met de huisarts.

Hoe kan je kalknagels behandelen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om kalknagels te behandelen. De beste middeltjes tegen kalknagels zijn namelijk zonder recept bij de drogist te krijgen. Soms is een huis-tuin-en-keukenoplossing zoals azijn zelfs al voldoende. Kalknagels behandelen hoeft dus echt niet moeilijk te zijn!

Wil je weten wat jij kan doen tegen kalknagels? Wij zetten de beste behandelingen voor je op een rij.

1. Kalknagels behandelen met azijn

Azijn is een natuurlijk middel dat kan helpen tegen kalknagels omdat het erg zuur is. Schimmels kunnen slecht tegen zuur en zullen een behandeling met azijn dus niet overleven.

Hoe kun je kalknagels behandelen met azijn? Week elke dag de aangetaste nagel in een bakje met pure azijn. Doe dit gedurende een kwartier, zodat de azijn goed kan doordringen tot onder je nagel. Spoel je voeten daarna goed af met water. Je kan je kalknagels ook aanstippen met appelazijn. Breng de appelazijn twee keer per dag aan met een wattenstaafje. Het is hierbij belangrijk om de kalknagel te blijven behandelen totdat de nagel helemaal is uitgegroeid.  

2. Kalknagels behandelen met tea tree olie

Heb je tea tree-olie in huis? Dit natuurlijke middeltje heeft een antivirale, ontstekingsremmende en bovendien schimmeldodende werking. Probeer je kalknagel daarom eens met tea tree olie te behandelen. Dit doe je door de besmette nagel twee keer per dag in te smeren met een mengseltje van twee theelepels tea tree olie en 200 milliliter water. Hier kan je ook weer een wattenstaafje voor gebruiken. Herhaal het proces totdat de nagelschimmel helemaal weg is.

Tip:je kan tea tree olie ook gebruiken om je voeten te ontsmetten nadat je met je blote voeten in risicovolle omgeving hebt rondgelopen, zoals het zwembad of de sportschool.

3. Kalknagels behandelen met soda

Soda, of zuiveringszout, is nog zo’n huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat kan helpen om van die vervelende kalknagels af te komen. Soda heeft namelijk, net als azijn, een hoge zuurtegraad waar schimmelnagels slecht tegen kunnen.

Hoe behandel je kalknagels met soda? Maak een smeuïge pasta met 2 delen zuiveringszout en 1 deel water. Smeer het op je kalknagel en de omliggende huid met een wattenstaafje. Laat de pasta 15 tot 20 minuten zitten en spoel het dan goed af. Vergeet je voeten niet af te drogen. Als je dit proces 2 keer per dag herhaalt, kan je na 2 tot 4 weken verbetering zien.

4. Een middel tegen kalknagels gebruiken

Duren de huis-tuin-en-keukenoplossingen je te lang? Dan kan je kalknagels ook gemakkelijk zelf behandelen met een anti-kalknagelproduct. Zelfhulpmiddelen tegen kalk- en schimmelnagels bevatten vaak een vloeistof, gel of serum dat de schimmels onder je nagel bestrijdt. Merken zoals Nailner, Wartner en Excilor verkopen behandelsets met een speciale kalknagelpen of een kwastje, waarmee je de vloeistof gemakkelijk aan kunt brengen. Ook binnen het Etos Merk vind je betaalbare en betrouwbare producten om kalknagels mee te behandelen. Lees voordat je een zelfhulpmiddel gebruikt altijd eerst even de bijsluiter. Zo weet je zeker dat je het product op de juiste manier gebruikt, waardoor je zo snel mogelijk van je kalknagel af bent!

Tip: de resultaten van een kalknagelbehandeling worden nog beter als je elke week de aangetaste delen van het nageloppervlak afslijpt met een nagelvijl. Dit kun je ook laten doen bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. 

5. Medicijnen tegen kalknagels slikken

Als het niet lukt om je kalknagel zelf te behandelen, kan je huisarts eventueel antischimmelpillen voorschrijven. Deze werken helaas ook niet altijd. Maar in 70 tot 75% van de gevallen zijn deze medicijnen succesvol in het behandelen van schimmelnagels. Ook mogen antischimmelpillen niet gebruikt worden in combinatie met een aantal andere medicijnen en komen ze met een risico op leverproblemen en smaakverlies. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de bijwerkingen en risico’s en overlegd hebt met je huisarts.

6. Schimmelnagels laten laseren

Heb je hard geprobeerd om zelf iets aan je kalknagels te doen, maar zonder succes? Dan kan je altijd nog overwegen om je schimmelnagels te laten laseren. Bij een laserbehandeling verhit de laser je nagel en doodt daarbij de schimmel. Het omliggende weefsel blijft hierbij onbeschadigd. Deze behandeling kan pijnlijk zijn en moet een aantal keer worden herhaald. Wees geduldig, want het kan een paar maanden tot een jaar duren voordat een volledig gezonde nagel is aangegroeid! 

Hoe lang duurt de behandeling tegen kalknagels?

Je weet dat een behandeling tegen kalknagels heeft gewerkt als de schimmelplek zwart van kleur wordt. Dit betekent dat de schimmel dood is gegaan en je nagel ‘schoon’ is. Dan ben je echter nog steeds niet van het verkleurde plekje af! Om weer mooie, egale nagels te krijgen moet je het zwarte plekje helemaal uit laten groeien. Afhankelijk van hoe snel je nagels groeien en hoe lang ze zijn, kan dit wel een paar maanden tot een jaar duren. Lees hier onze tips voor hoe je je nagels in de tussentijd thuis kan verzorgen.

Hoe ontstaat een kalknagel?

De schimmels die kalknagels veroorzaken houden van warme, vochtige plekken. Als je op blote voeten rondloopt in het zwembad, in de sauna, in de sportschool of in kleedkamers heb je dan ook een verhoogde kans om een schimmelnagel op te lopen. Ook zweterige sokken en schoenen zijn een ideale broedplaats. Hoe natter de omgeving is, hoe meer schimmels er zullen groeien. Als die schimmels zich in de huid en nagels van je handen of voeten nestelen, krijg je een kalk- of schimmelnagel.

Beschadigde huid en nagels zijn kwetsbaarder voor een schimmelnagelinfectie.

Wie loopt meer risico op schimmelnagels?

Als je wat ouder bent, diabetes mellitus hebt of een verminderde weerstand hebt door ziekte of medicijngebruik heb je meer kans op schimmelnagels. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen.

Ontdek onze handige middelen tegen schimmelnagels

Hoe voorkom je kalknagels?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je nog een keer een kalknagel krijgt.

Dit zijn onze tips om kalknagels in de toekomst te voorkomen:

Draag slippers in openbare ruimtes

Bijvoorbeeld in het zwembad of in openbare douches.

Deel je schoenen niet

Zo kan je elkaar niet per ongeluk besmetten met een schimmelnagelinfectie.

Let op met nagellak

Nagellak beschadigt je teennagels, waardoor ze gevoeliger worden voor een schimmelinfectie. Gebruik in plaats daarvan een speciale, zuurstof-doorlatende nagellak speciaal voor handen en voeten met kalknagels. Zo heeft Nailner een handige kalknagelbehandeling en nagellak in 1.

Verzorg je nagels en voeten goed

Peuter niet aan je teennagels, knip je teennagels regelmatig en zorg dat je je voeten goed schoon en droog houdt. Tip: om je voeten extra droog te houden, kun je talkpoeder gebruiken. 

Was je voeten

Het allerbeste is om je voeten zonder zeep te wassen. Als je toch met zeep wil wassen kies dan voor een pH-neutrale zeep.

Let op zeepresten

Spoel je voeten na iedere douchbeurt of na een bad af zodat er geen zeepresten tussen je tenen achterblijven.

Draag schoenen van ventilerend materiaal

Voorbeelden van ventileren materiaal zijn onder andere leer of katoen.

Wissel je schoenen af

Draag bij voorkeur niet dagelijks dezelfde schoenen. Als het niet anders kan zorg er dan voor dat je schoenen goed droog zijn voordat je ze weer aandoet.

Trek je schoenen zo vaak mogelijk uit

Laat je voeten zoveel mogelijk luchten in schone ruimtes.

Draag in de zomer open schoenen

In de zomer kunnen je voeten in open schoenen luchten, zo krijgt zweet geen kans!

Was sokken op minimaal 60 graden Celsius

De schimmelsporen worden alleen gedood als je je sokken wast op 60 graden of hoger.

Zorg dat je voldoende selenium binnenkrijgt

Selenium is een mineraal dat bijdraagt aan de gezondheid van je nagels.

Draag katoenen of wollen sokken

Zorg dat de sokken die je draagt schoon en droog zijn en verwissel ze dagelijks.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Blijft jouw kalknagel aanhouden en vraag je je af wanneer je aan de bel moet trekken? Neem contact op met je huisarts:

  • als de schimmelinfectie zich verspreidt naar een andere plek op je lichaam
  • als de huid rondom je kalknagel rood, warm, pijnlijk en/of gezwollen wordt
  • als je suikerziekte hebt
  • als je door een ziekte of medicijngebruik een verminderde weerstand hebt
  • als je klachten niet overgaan

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.