duurzaamheid keurmerken

Duurzaamheid keurmerken

Bij Etos willen we graag positief bijdragen aan het leven van onze klanten, maar ook aan de wereld. Daarom bieden wij veel duurzame producten die je kunt herkennen aan verschillende keurmerken. Zo kun je zelf kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Je herkent deze producten aan een logo op de verpakking. Op deze pagina lees je meer over de verschillende keurmerken op producten die we bij Etos verkopen.

Biologische producten

Wat verstaan we onder biologische producten?

Bij de productie van biologische producten wordt rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Dieren in de biologische landbouwsector krijgen biologisch voer te eten en daarnaast krijgen de dieren ook een ruimere leefomgeving door het aantal dieren in evenwicht te houden met het grondoppervlak. Verder wordt er bij de landbouw van biologische producten geen gebruik gemaakt van genetische modificatie, gemodificeerde ingrediënten en enzymen.

Biologische keurmerken

Er zijn twee keurmerken die het meest voorkomen bij producten bij Etos, namelijk het Europees biolabel en EKO. Het Europees biolabel is de standaard voor biologische producten in en uit de EU.

Artikel opslaan

Eko keurmerk
 
EKO

 

Poducten met het EKO keurmerk zijn 100 procent afkomstig uit biologische landbouw. Als het gaat om verwerkte producten dan moet minimaal 95 procent van de ingrediënten afkomstig zijn uit biologische landbouw.

 

Er worden geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden gebruikt. Ook zijn genetisch gemodificeerde organismen verboden. Wat EKO onderscheidt van het Europees bio label is dat elk aangesloten bedrijf zelf twee thema’s kiest op het gebied van duurzaamheid en hiervoor een doel stelt. Het behalen van deze doelen is onderdeel van de certificering. Er kan gekozen worden uit de thema’s: transparantie, kringloop, bodem, oorsprong, verpakking, biodiversiteit, puur & schoon, dierenwelzijn, sociaal & eerlijk, energie & klimaat, assortiment en gezondheid.

Europees biolabel
 
Europees biolabel

 

Het Europees biolabel is een verplicht label voor alle biologische verpakte producten in Europa. Het gaat hierbij alleen om voedingsproducten.

 

De producten die het Europees biolabel dragen zijn voor de volle 100 procent biologisch. Als het gaat om verwerkte producten dan moet minimaal 95 procent van de ingrediënten afkomstig zijn uit biologische landbouw. Bij biologische landbouw worden geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden gebruikt. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden en kunstmest en synthetische pesticiden evenmin. Daarnaast mogen alleen goedgekeurde additieven gebruikt worden.Biologisch assortiment bij Etos

Het Europees biolabel en EKO keurmerk zul je vaak terugvinden bij babyvoeding en flesvoeding, verzorgingsproducten met biologische ingrediënten of katoenen producten zoals tampons, maandverband en wattenstaafjes/schijfjes.

Voor non-food producten geldt (bijna altijd) het Eco certified logo. Dit keurmerk eist dat de productie van het non-food product op biologische wijze gebeurt.

Shop biologische productenDuurzame producten

Wat verstaan we onder duurzame producten?

Het begrip duurzaamheid is erg breed en kan verschillende betekenissen hebben. Zo worden producten die langer mee gaan gezien als duurzame producten, omdat je er minder van hoeft te verbruiken, denk bijvoorbeeld aan de shampoo bars. Daarnaast worden tegenwoordig veel producten uit het buitenland geïmporteerd, maar lokaal geproduceerde producten zijn een stuk duurzamer omdat ze minder ver getransporteerd hoeven te worden. Maar als we kijken naar duurzame keurmerken kijken we naar producten waarbij de productie zo ‘groen’ mogelijk gaat zonder de aarde uit te putten of schadelijke stoffen vrij te laten voor de natuur. Bedrijven krijgen een keurmerk als zij aan de bepaalde standaard voldoen waardoor het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Duurzame keurmerken

Cosmo Natural

 
Cosmos Natural

Cosmos Natural is een milieulabel voor cosmetica en verzorgingsproducten. Het label hanteert strenge normen voor de biologische afbreekbaarheid van de producten en toxiciteit voor het waterleven:

 • - Er is een verbod op bepaalde verpakkingsmaterialen zoals PVC.
 • - Er is een verbod op het gebruik van schadelijke stoffen en schadelijke productieprocessen.
 • - Er is een verbod op genetisch gemodificeerde organismen en nano materialen.
 • - Palmolie en hiervan afgeleide producten moeten afkomstig zijn uit biologische landbouw of RSPO gecertificeerd zijn.
 • - Producten mogen niet zijn getest op dieren, desalniettemin mogen ingrediënten afkomstig zijn van dode dieren.

 

Cosmos Organic
 
Cosmos Organic

Cosmos Organic is een internationaal keurmerk voor biologische cosmetica en veel verzorgingsproducten. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig is uit de biologische landbouw. Niet-natuurlijke ingrediënten zijn alleen toegelaten mits er geen alternatieven zijn.

 • - Palmolie en hiervan afgeleide producten moeten afkomstig zijn uit biologische landbouw of RSPO gecertificeerd zijn.
 • - Bij de productie mag slechts een beperkt aantal additieven en verwerkingstechnieken worden gebruikt.
 • - Er is een verbod op genetisch gemodificeerde organismen, Nano materialen en microplastics.
 • - Er zijn strenge normen voor de biologische afbreekbaarheid van de producten en toxiciteit voor het waterleven.
 • - Bepaalde verpakkingsmaterialen zoals PVC zijn verboden.
 • - Producten mogen niet zijn getest op dieren en ingrediënten mogen niet afkomstig zijn van dode dieren.
 •  
Forest Stewardship Council
 
FSC

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor duurzame landbouw. Het keurmerk is van toepassing op hout en afgeleide producten, waaronder papier en garandeert dat een product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, en/of gerecycleerde materiaal.
Het keurmerk heeft drie varianten:

 1. FSC 100%: dit keurmerk geeft aan dat het product volledig afkomstig is uit FSC gecertificeerd(e) bos(sen).
 2. FSC mix: dit keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is uit een productieproces waarbij FSC materiaal gemengd wordt met gerecycleerd materiaal en/of gecontroleerd materiaal. Minstens 70% uit het FSC mix label kom uit een FSC-bos of recyclage.
 3. FSC recyclet: dit label geeft aan dat een product gemaakt is uit 100% gerecycleerd hout of recycleerde vezels.
Zero Plastic Inside
 
Zero Plastic Inside

Er wordt meer plastic verwerkt in producten dan slechts de ‘classic’ mirco plastic. Het Zero Plastic Inside keurmerk garandeert dat geen er geen enkel soort (micro)plastic in het product is verwerkt. Het gaat hier dus om de inhoud van het product zelf en niet de verpakking.

Hipp bio-label
 
HIPP bio-label

Het HIPP bio-label is afkomstig van het bedrijf HIPP. Bij Etos verkopen we verschillende soorten flesvoeding van HIPP. Het keurmerk voldoet aan alle eisen die het Europees bio keurmerk en FSC keurmerk stelt. Zij gaan verder dan de Europese eisen voor biologische producten op het gebied van dierwelzijn, milieuvriendelijkheid en biodiversiteit.

Leaping bunny & PETA
 
Leaping bunny & PETA

Beide keurmerken zijn internationale merken die opgericht zijn voor dierenwelzijn. Hoewel cosmetica in Europa niet op dieren getest mag worden, is dit nog wel mogelijk voor schoonmaakmiddelen. Deze keurmerken garanderen dat er niet getest is op dieren. Bij leaping bunny geldt er tevens ook een verbod op genetisch gemodificeerde organismen, schadelijke stoffen en schadelijke productieprocessen.

Nordic Swan Ecolabel
 
Nordic Ecolabel

Het Nordic Swan Ecolabel garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt. Dit keurmerk wordt uitsluitend toegekend aan producten met een verminderde impact op het milieu.

 1. Per productsoort wordt er gekeken naar de volgende soorten milieu-impact; energieverbruik, emissies (lucht & water), verbod op het gebruik van schadelijke stoffen, verpakkingsafval, biologische landbouw, gerecyclede grondstoffen.
 2. Er wordt verder geen aandacht besteed aan Fair Trade of dierenwelzijn.
 3. Er is een verbod op microplastics, de verpakking moet recyclebaar zijn en de verpakking moet goed leeg te maken zijn in verband met verspilling.
Oeko-Tex
 
Oeko-Tex

Oeko-Tex 100 is een internationaal keurmerk voor tapijten en ander textiel. Dit keurkmerk komt, in combinatie met andere keurmerken terug, bijvoorbeeld bij Pampers en Naty. Het keurmerk garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat. Daarbij wordt gekeken naar zowel natuurlijke als naar synthetische vezels. Verder mag het eindproduct geen residuen van pesticiden of zware metalen zoals lood of cadmium bevatten. Maar er is geen verbod op genetisch gemodificeerde organismen en schadelijke productieprocessen.

Roundtable on Sustainable Palm Oil
 
Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)

Het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is een internationaal keurmerk voor palmolie. Het geeft aan dat de productie volgens de volgende principes gebeurt: transparantie, respect voor lokale wetgeving, geïntegreerde teelt, aandacht voor milieu, goede arbeidsomstandigheden en continue verbetering.
Daarmaast geeft dit keurmerk aan dat de palmolie in het product voor minstens 95 procent uit gecertificeerde palmolie bestaat. Wanneer dit keurmerk op de verpakking staat met “mixed 50 percent”, dan bevat het product minimaal 50 procent gecertificeerde palmolie. Dit keurmerk wordt als eis gebruikt onder algemenere keurmerken zoals Ecocert (Cosmos Natural/Organic) en Natrue.

Global Organic Textile
 
GOTS

Het Global Organic Textile (GOTS) keurmerk is opgericht voor biologisch textiel. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

 • Het keurmerk houdt rekening met de productie van textiel en kijkt naar natuurlijke vezels.
 • Het is voornamelijk een milieukeurmerk waardoor textielvezels afkomstig moeten zijn uit de biologische landbouw.
 • Er zijn twee varianten: een product dat uit 70 procent of uit 95 procent biologische textielvezels bestaat. Dit wordt aangegeven op het keurmerk (boven de 95% niet).
 • Er worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest gebruikt.
 • Er moet een waterbeheerplan zijn waar verder geen eisen aan gesteld worden.
Natrue
 
Natrue

Natrue is een internationale standaard voor natuurlijke verzorgingsproducten. Natrue is een internationale NGO die natuurlijke cosmetica promoot. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt. Er zijn drie varianten bij Natrue:

 1. Biologische cosmetica: minstens 95 procent van de agrarische grondstoffen is biologisch.
 2. Natuurcosmetica: ingrediënten zijn natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt.
 3. Natuurcosmetica met biologisch aandeel: minstens 70 procent van de agrarische ingrediënten is biologisch.
Daarnaast worden er geen kunstmatige ingrediënten gebruikt en er mag niet op dieren getest worden.

Duurzaam assortiment bij Etos

De FSC, Oeko-Tex, GOTS, RSPO, Leaping Bunny, PETA en Zero Plastic Inside keurmerken worden in bijna alle gevallen gecombineerd met een keurmerk van Cosmos Natural/Organic, Nordic Ecolabel of Natrue gecombineerd. Wanneer je bij Etos een duurzaam product met één van bovenstaande keurmerken tegenkomt zal dit dus (bijna) altijd gepaard gaat met een ander keurmerk. Vaak kun je dit ook op de verpakking terugvinden.

Shop duurzame producten

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.