Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Anticonceptie

Verschillende vormen van anticonceptie

Seks is heel leuk en fijn. Maar niet iedereen zit te wachten op de gevolgen van seks. Zwanger raken is voor sommigen gewenst, maar voor anderen nog even niet. En met een soa is niemand blij. Daarom is het belangrijk om anticonceptiemiddelen te gebruiken. Wij zetten de meest gebruikte middelen op een rij.

1. Condoom

Het condoom is de bekendste van alle anticonceptiemiddelen. De man doet deze om zodat het sperma opgevangen wordt en niet in de baarmoeder terecht kan komen. Zo zorgt het condoom ervoor dat de vrouw niet zwanger raakt. Ook is het condoom het enige anticonceptiemiddel dat beschermt tegen soa's. Je kunt condooms zowel in de winkel als online kopen.

2. Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. De stoffen in deze pil zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt en de baarmoederwand geen geschikte plek is om als eicel te nestelen. Dit zorgt ervoor dat de anticonceptiepil de meest betrouwbare vorm van anticonceptie is.

3. Spiraaltje

Ook het spiraaltje wordt veel gebruikt door vrouwen. De huisarts of gynaecoloog brengt deze in, waarna deze voor een lange tijd blijft zitten. Het spiraaltje geeft langzaam het hormoon progestageen af, wat lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat een zwangerschap goed verloopt. Het hormoon dat wordt afgegeven door het spiraal blokkeert de werking van de natuurlijke progesteron, waardoor een zwangerschap voorkomen wordt.

4. Vrouwencondoom

Deze vorm van anticonceptie ziet eruit als een zakje met twee ringen. Dit kan je als vrouw op ieder moment van de dag inbrengen. Het vrouwencondoom vangt het sperma op, waardoor deze niet in de baarmoeder terecht kunnen komen. 

5. Nuvaring

De Nuvaring, ook wel hormoonring genoemd, breng je één keer per maand in. Je draagt deze drie weken achter elkaar, waarna je een stopweek neemt. Dit werkt dus eigenlijk net als een anticonceptiepil. Ook met een Nuvaring kun je ervoor kiezen om deze week af en toe uit te stellen of over te slaan.

Let op: alle middelen hebben hun eigen betrouwbaarheid en geen van allen is 100% betrouwbaar.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.