Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Vitaminewijzer

In welke voedingsmiddelen zitten de juiste vitamines en mineralen, en hoeveel heb je ervan nodig? Waar dragen ze aan bij en welke vitamines en voedingssupplementen zijn er om je dagelijkse eetschema aan te vullen? Je ontdekt alles op deze pagina.

Artikel opslaan

Ontdek alles over vitamines en supplementen

Multivitamine

Multivitamine

Multivitaminen zijn supplementen bedoeld als aanvulling op je voeding. Vaak bevat een multivitamine alle 13 vitamines: Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K. Plus de belangrijkste mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer, en zink.


Met een gezond en gevarieerd eetpatroon kom je al snel aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen. Supplementen van multivitaminen kunnen je naast je dagelijkse voeding helpen om je gezond en fit te voelen.


Advies over multivitamine

Shop nu

Magical Air Channels

Vitamine B

Vitamine B-complex is een preparaat dat bestaat uit 8 soorten vitamine B. Bijna alle vitamines B dragen bij aan de energiehuishouding, maar elke B-vitamine heeft ook weer haar eigen unieke voordelen.


Zelf maakt je lichaam geen vitamine B aan, daarom is het belangrijk dat je deze vitamines door middel van gezonde voeding binnenkrijgt. Vitamines B komen in allerlei soorten voedingsproducten voor. Rijke bronnen zijn o.a. lever, zaden, noten, melkproducten en vis.


Advies over vitamine B

Shop nu

Multivitamine

Vitamine C

Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en speelt een rol bij aan de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en draagt bij aan een goede weerstand.


Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Vitamine C is wateroplosbaar. Bij langdurig koken of langdurige blootstelling aan hoge temperaturen neemt het vitamine C-gehalte af.


Advies over vitamine C

Shop nu

Multivitamine

Vitamine D

Vitamine D is een hormoon dat onder andere bijdraagt aan het immuunsysteem, het celdelingsproces, een normale spierwerking en de instandhouding van normale botten.


Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je in staat bent zelf vitamine D aan te maken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.


Advies over vitamine D

Shop nu

Multivitamine

Vitamine E

Vitamine E werkt als antioxidant en draagt zo bij aan de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.


Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Daarnaast beperkt vitamine E de schade die die uv-straling aan je huid kan toebrengen. Daarom wordt vitamine E vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.


Advies over vitamine E

Shop nu

Multivitamine

Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die bijdraagt aan de gezonde bloedstolling en de opname van mineralen/calcium in de botten. Als je een wondje hebt, is vitamine K dus belangrijk om het wondje weer te laten genezen.


Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Vitamine K1 zit met name in groene bladgroenten, zoals spinazie en broccoli. Vitamine K2 wordt voor een deel door de bacteriën in je dikke darm aangemaakt. De rest moet je lichaam uit voeding halen, zoals zuivelproducten en granen.


Advies over vitamine K

Shop nu

Multivitamine

Visolie

Visolie is rijk aan de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze visvetzuren kunnen een gunstige invloed op het hart hebben. Daarnaast kan DHA een goed effect hebben op de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Voor bepaalde groepen, zoals zwangeren en kinderen, is het extra belangrijk om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen.


EPA en DHA zitten voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren. Daarom worden ze ook wel visvetzuren genoemd. Vette vis bevat het meeste EPA en DHA. Eieren en sommige vleessoorten bevatten ook kleine hoeveelheden.


Advies over visolie

Shop nu

Multivitamine

IJzer

IJzer is een mineraal dat onder andere bijdraagt aan de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten.


Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Ook voor jonge kinderen en vegetariërs is het van belang extra te letten op ijzer.


Advies over ijzer

Shop nu

Multivitamine

Calcium

Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en draagt bij aan een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.


Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in graanproducten zoals brood en bepaalde groente. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt kun je je calcium gehalte aanvullen met graanproducten. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.


Advies over calcium

Shop nu

Multivitamine

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij aan de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Je kunt foliumzuur uit diverse voedingsproducten halen, zoals groene groenten, volkorenproducten en fruit. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt krijg je meestal voldoende foliumzuur binnen.


Verder is Foliumzuur belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.


Advies over foliumzuur

Shop nu

Multivitamine

Magnesium

Magnesium is net als ijzer en zink een mineraal. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vitamines hun werk kunnen doen. Magnesium helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen.


Magnesium komt voor in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.


Advies over magnesium

Shop nuGezondheidsanalyse

Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel vitamine-advies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Wist je dat...

vitamine B1 kan helpen bij lucht- en zeeziekte
Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.