Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Tandenpoetsen met je kind

door Etos 7 min 23 april 2024

jongetje poetst tanden met vader
jongetje poetst tanden met vader

Het is belangrijk om vanaf de 1e melktand de tandjes van je baby te poetsen. Het ene kind doet vrolijk mee, terwijl het andere kind er alles aan doet om het ritueel over te slaan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tandenpoetsen met kinderen. Hoe pak je het aan, wat kan je doen als tandenpoetsen niet lukt en welke tandenborstel en tandpasta kan je het beste gebruiken? Wij vertellen het je allemaal.

Shop tandenborstels voor kinderen

Wanneer begin je met tandenpoetsen bij je kind?

Vanaf het moment dat de 1e melktand doorkomt bij je baby, begin je met tandenpoetsen. De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes als ze tussen de 5 en 8 maanden oud zijn, maar dit kan ook eerder of later zijn. Je baby is dan nog erg klein. Daarom kan je hem het beste neerleggen, bijvoorbeeld op een commode, als je de tanden poetst.

Het poetsen van de eerste tanden is natuurlijk nodig voor de verzorging, maar het laat je kleintje ook al sinds jongs af aan wennen aan de tandenborstel en het ritueel van tandenpoetsen. Hier heb je profijt van als je kindje wat groter is.

Hoe vaak per dag moet je kind tandenpoetsen?

(Leeftijds)fase kind Tandenpoetsen
Van 0 tot 2 jaar Minimaal 1x per dag tandenpoetsen
Vanaf 2 jaar Minimaal 2x per dag tandenpoetsen
Vanaf het moment dat je kind zelf tandenpoetst tot 10 jaar Minimaal 2x per dag tandenpoetsen + minimaal 1x per dag napoetsen (in elk geval voor het slapengaan)
Vanaf 10 jaar Minimaal 2x per dag tandenpoetsen

Tot de leeftijd van 2 jaar is het voldoende om de tanden van je kindje in elk geval 1 keer per dag te poetsen. Vaker mag natuurlijk ook. Vanaf de leeftijd van 2 jaar poets je de tanden tenminste 2 keer per dag.

Is jouw kind op een leeftijd dan hij of zij zelf de tanden poetst? Voor een goede reiniging is het belangrijk om de tanden tot de leeftijd van 10 jaar tenminste 1 keer per dag na te poetsen. Doe dit ’s avonds, zodat je kleine met een schoon gebit gaat slapen.

Door het napoetsen weet je zeker dat het gebit goed wordt verzorgd en beschermd. Houd het poetsen in de gaten en geef tips als je kind die kan gebruiken. Verderop lees je daar meer over.

Is het beter om tanden te poetsen voor of na het ontbijt?

Veel ouders vragen zich af of het beter is om tanden te poetsen voor of na het ontbijt. Poetsen voor het ontbijt komt vaak handiger uit qua planning, terwijl poetsen na het ontbijt zorgt voor een frisse adem en schoon mondgevoel. Goed nieuws! Het maakt namelijk niet zoveel uit of je de tanden nu voor of na het eten poetst.

Let wel even op de timing van het tandenpoetsen. Sommige voedingsmiddelen, bijvoorbeeld zure vruchtensapjes, verzwakken tijdelijk het glazuur van de tanden. Als je daarna meteen je tandenpoetst, kan je het glazuur van de tanden beschadigen. Dit gebeurt vooral als je kind te hard poetst en als er een tandpasta met veel schuurmiddel, zoals siliciumdioxide en natriumbicarbonaat, wordt gebruikt. De meeste tandpasta’s in Nederland bevatten weinig schuurmiddel.

Voor de zekerheid kan je ervoor zorgen dat er altijd een half uurtje tijd zit tussen het ontbijten en het tandenpoetsen. In die tijd heeft het speeksel zijn werk gedaan en zijn de zuren in de mond geneutraliseerd.

Welke tandenborstel en tandpasta gebruik je voor je kind?

Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste tandenborstel voor je kind. Begin met een kleine tandenborstel met zachte haren. Met een kleine borstel bereik je eenvoudig alle hoekjes van het melkgebit. Bovendien voorkom je dat je kleintje gaat tegenstribbelen, omdat de tandenborstel te groot is. De zachte haartjes zijn nodig, omdat je anders het tandvlees van je kind kan beschadigen.

Bijt je baby steeds op de tandenborstel, waardoor het lastig is om te poetsen? Je kan dan ook beginnen met een vingertoptandenborstel. Dit is een soort siliconen hoesje dat je over de top van je vinger heen schuift. Het voelt zacht aan in de mond van je baby en kan ook helpen om de pijn te verlichten wanneer de tandjes doorkomen.

Gebruik tot de leeftijd van 5 jaar een babytandpasta of peutertandpasta voor het poetsen van de tandjes. Deze tandpasta bevat minder fluoride dan normale tandpasta. Dat is nodig, omdat het doorslikken ervan schadelijk kan zijn voor je kleintje. Daarnaast kan gebruik van te veel fluoride leiden tot fluorose. Vanaf 5 jaar kan je kind een junior tandpasta of normale tandpasta voor volwassenen (met fluoride) gaan gebruiken.

Vanaf welke leeftijd kan je elektrisch poetsen?

Met een elektrische tandenborstel verwijder je makkelijker tandplak. Ook kom je beter op de moeilijk te bereiken plekken in je mond. Misschien denk je dat kinderen niet mogen poetsen met een elektrische tandenborstel. Het is natuurlijk ook best een groot apparaat. Daarom zijn er speciale elektrische tandenborstels voor kinderen te koop. Kijk even bij de omschrijving voor welke leeftijd ze geschikt zijn. Bij Etos koop je elektrische tandenborstels voor kinderen vanaf 3 jaar en vanaf 6 jaar.

Deze tandenborstels hebben een kleinere borstelkop die is afgestemd op het melkgebit en de kleinere mond. Handig! Bovendien hebben ze kleinere handvatten met leuke afbeeldingen, bijvoorbeeld van Frozen of Star Wars. Dat maakt het poetsen meteen een stuk leuker.

Vind je een nieuwe elektrische tandenborstel een te grote uitgave? De meeste borstelkoppen voor kinderen kan je ook op een elektrische tandenborstels voor volwassenen gebruiken. In ons artikel over de beste elektrische tandenborstel vergelijken we ze voor je, zodat je de juiste keuze maakt.

Een elektrische tandenborstel doet veel poetswerk voor je, maar het is wel belangrijk dat je de borstel recht tegen de tandvleesrand van je kind aanhoudt. Houd de borstel enkele seconden op een tand of kies en ga dan door naar de volgende tand. Begin met de binnenkant van de tanden en kiezen. Ga vervolgens door naar de buitenkant en de bovenkant. Het is belangrijk dat je niet mee poetst (geen poetsbeweging maakt), maar de elektrische tandenborstel zijn werk laat doen.

Vingertoptandenborstel voor baby’s

 • Makkelijke reiniging van de eerste tandjes
 • Massage kan pijnverlichting geven bij doorkomen tandjes
 • Gemaakt van siliconen
€ 4.99
Spaar 1 Air Mile

Baby tandenborstel voor 0-2 jaar

 • Speciaal voor de eerste tandjes
 • Met extra zachte borstelharen
 • Met kleine borstelkop en korte hals
25%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Etos hand tandenborstels alle varianten. M.u.v. 4-pak.
van € 1.49 voor € 1.12

Handtandenborstel voor 3-6 jaar

 • Met zachte borstelharen
 • Handige handgreep
 • Met een vrolijk design
2+2gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Heel veel mondverzorging combineer en profiteer! M.u.v. elektrisch poetsen, duo- en voordeelpakken, Etos, Perio-Aid, Steradent, Ecosym, Fixodent, Vitis, Halita, Interprox, Xerox, Colgate LED kit, geneesmiddelen en mini's. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 2.69
Spaar 1 Air Mile

Elektrische tandenborstel vanaf 6 jaar

 • Met 360 graden zichtbare druksensor voor het tandvlees
 • Extra dunne, zachte borstelharen voor een milde en effectieve reiniging
 • Geeft elke 30 seconden een signaal voor het poetsen van een nieuw gebied
50%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Oral-B elektrische tandenborstels en 4 stuks opzetborstels alle varianten.
Gratis bezorgd
van € 69.99 voor € 34.99
Spaar 13 Air Miles

Kindertandpasta voor 0-6 jaar

 • Voor het melkgebit
 • Mild van smaak
 • Beschermt de tanden tegen gaatjes
2+2gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Heel veel mondverzorging combineer en profiteer! M.u.v. elektrisch poetsen, duo- en voordeelpakken, Etos, Perio-Aid, Steradent, Ecosym, Fixodent, Vitis, Halita, Interprox, Xerox, Colgate LED kit, geneesmiddelen en mini's. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 3.99
pasta
Spaar 1 Air Mile

Junior tandpasta voor 6-12 jaar

 • Versterkt de tanden
 • Met fluoride, wat het glazuur van tanden en kiezen versterkt
 • Voor bescherming van gaatjes
2+2gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Heel veel mondverzorging combineer en profiteer! M.u.v. elektrisch poetsen, duo- en voordeelpakken, Etos, Perio-Aid, Steradent, Ecosym, Fixodent, Vitis, Halita, Interprox, Xerox, Colgate LED kit, geneesmiddelen en mini's. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 3.99
pasta
Spaar 1 Air Mile
1
Tandenborstels voor kinderen

Tandenborstels voor kinderen

Onze tandenborstels voor kinderen zijn ontworpen met zachte borstelharen en kleurrijke, aantrekkelijke ontwerpen.

2
Elektrische tandenborstels voor kinderen

Elektrische tandenborstels voor kinderen

Onze elektrische kindertandenborstels hebben een kleinere afmeting, zachte borstelkoppen en kindvriendelijke functies.

3
Tandpasta voor kinderen

Tandpasta voor kinderen

Onze tandpasta's voor kinderen met milde ingrediënten en lekkere smaken. Voor een fijne en gezonde poetsroutine!

Hoe pak je tandenpoetsen met je kind aan?

Smeer een beetje kindertandpasta (ter grootte van een erwt) op de tandenborstel en begin met poetsen. Plaats de borstel recht tegen de tandvleesrand aan. Begin aan de binnenkant, buitenkant en bovenkant van de onderkaak. Ga daarna door naar de binnenkant, buitenkant en bovenkant van de bovenkaak.

Tijdens het poetsen beweeg je de borstel zachtjes heen en weer om tandplak te verwijderen. Sommige plekjes in het gebit zijn wat lastiger te bereiken met de tandenborstel. Geef daar wat extra aandacht aan. Vergeet ook niet rustig het tandvlees te poetsen.

 • Om de kiezen aan de wangkant in de bovenkaak te bereiken, helpt het om de mond niet te ver open te doen.
 • Om de ondertandjes aan de voorkant te bereiken, helpt het om de onderlip te ontspannen. Lukt dat je kindje niet? Duw de lip dan iets naar beneden.
 • Om de kiezen aan de tongkant van de onderkaak goed te bereiken, is het handig om de tandenborstel onder de tong te zetten.
 • Om doorbrekende kiezen in de bovenkaak te bereiken, kan je het beste via de tongkant poetsen.
 • Om doorbrekende kiezen in de onderkaak te bereiken, kan je het beste via de wangkant poetsen.

Zijn jullie klaar met poetsen? Het is niet nodig om daarna te spoelen met water. Spuug de tandpasta wel goed uit. Als je niet naspoelt, blijft er een beetje fluoride over in de mond. Dit voorkomt gaatjes in de tanden en kiezen. Gebruik nooit mondwater bij kinderen, om te voorkomen dat ze het doorslikken.

Om zeker te weten dat je alle tandplak hebt verwijderd, kan je voorafgaand aan het tandenpoetsen gebruikmaken van plakverklikkers. Laat je kind op het tabletje kauwen en het met de tong aanbrengen op de tanden en de rand van het tandvlees. Spoel daarna met een klein beetje water. Daarna kunnen jullie beginnen met poetsen!

Als er na het poetsen nog roze plekjes zichtbaar zijn, dan zit er nog tandplak. Voor kinderen zijn deze plakverklikkers ideaal, omdat ze het zien als een leuk spel. Wil je het nog leuker maken? Gebruik dan een app, zoals Brush up. Op het scherm is te zien hoe je kind en Brush de tanden poetsen, inclusief handige tips voor de juiste poetstechniek.

Hoe lang moet je tandenpoetsen met kinderen?

Een goede poetssessie voor kinderen duurt 2 minuten. Zorg ervoor dat ze binnen de 2 minuten het hele gebit hebben gepoetst. Het is niet erg als dat in het begin nog wat langer duurt.

Wat te doen als je kind geen tanden wil poetsen?

Heeft je peuter een hekel aan tandenpoetsen? Of houdt je kleintje de tandjes stijf op elkaar op het moment dat je de tandenborstel tevoorschijn haalt? Omdat je kind zijn hele leven moet blijven borstelen, kun je maar beter de trukendoos opentrekken om zo van tandenpoetsen iets leuks te maken. En als je kind lacht, kan je er ook beter bij!

Tips om de tandjes ontbloot te krijgen:

 1. Pak de iPad erbij en zoek een leuk liedje op YouTube over tandenpoetsen dat je peuter mag kijken tijdens het poetsen. (Okki's tandenpoetslied of Elmo's liedje over tandenpoetsen.)
 2. Zoek samen een mooie tandenborstel uit. Of misschien wel meerdere zodat hij dagelijks kan kiezen. Bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, eentje met een lichtjestimer of een gewoon een gekleurde met leuk figuurtje erop.
 3. Probeer het luchtig te houden, zodat je kind het tandenpoetsen niet als een ramp gaat zien. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Zeg tijdens het poetsen dat jullie ‘even bacterieboefjes gaan zoeken’, of verzin iets anders wat je kind aanspreekt.
 4. Laat je kind kijken als jij je tandenpoetst en straal uit dat je het poetsen leuk vindt. Kopieergedrag komt op dit moment erg goed van pas!
 5. Poets de tandjes altijd voor de spiegel, zodat je kind kan meekijken. Dit maakt het ritueel een stuk interessanter voor veel kindjes.

Houd je kind zoet met de poets-app

Het is lastig om een kind 2 minuten lang zijn tanden te laten poetsen. De poets-app van deze fabrikanten kunnen helpen om je kind zo lang te entertainen. Download de Aquafresh Poetstijd app gratis via de App Store. Maak een account aan voor je kind door een naam en geboortedatum op te geven. Eerst krijgt hij nog poetinstructies van Nurdle, het geinige tandpastafiguurtje. En dan kan je kleine aan de slag!

Door 2 minuten lang met het door een vrolijk poetsende Nurdle gezongen liedje mee te poetsen, verdient hij sterren. Die zijn na afloop direct in te wisselen in de shop voor kleding en accessoires om Nurdle mooi te maken. De volgende keer draagt het karaktertje dan een door je kind uitgekozen gekke jas, zonnebril of tiara.

Poets en ontdek met de Disney Magic Timer app

Om je kinderen te entertainen tijdens het tanden poetsen, heeft Oral-B een Disney Magic Timer app ontwikkelt om zo je kinderen langer hun tandjes te laten poetsen met plezier!

De Disney Magic Timer app is te downloaden via de App Store en GooglePlay. Scan het product met je apparaat om de figuren tot leven te zien komen. Er is ook een kalender om de voortgang bij te houden naar een gezonde mondverzorging routine.

Terwijl je kinderen hun tanden poetsen, kunnen ze een afbeelding onthullen (die op het begin vol met tandpasta zit). Dus hoe langer ze poetsen, hoe meer Disneyfiguren ze kunnen zien, waardoor ze die 2 minuten makkelijk volhouden! Als ze regelmatiger hun tanden poetsen kunnen ze ook nog onderscheidingen en prijzen verdienen, wat hen nog meer stimuleert om deze gezonde gewoonte aan te nemen.

Shop nu

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Baby's worden geboren met een compleet melkgebit. Alleen zie je dat nog niet. Vanaf 6 tot 8 maanden komen meestal de eerste tanden door het tandvlees tevoorschijn. 16 maanden is de gemiddelde leeftijd voor de melkkiezen.

Bij pakweg 2 jaar is het melkgebit compleet. Dat is dan ook de leeftijd dat je je kleine eens mee kan nemen naar de tandarts. Puur om mee te kijken bij jouw controle. Vanaf een jaar of 2,5/3, dat hangt af van je tandarts, kan hij ook zelf een 1e, vrij speelse controle krijgen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.