gekleurde tandenborstels

Tanden poetsen

Met poetsen begin je vanaf tand één. Telkens een drama? Wij geven je tips om in alle vrolijkheid te borstelen en zo een vervelende oog om oog, tand om tand strijd te vermijden.

Artikel opslaan

Poetsen zonder problemen

Tandenborstelen zonder gehuil en gespartel? Dat kan! Laat je inspireren door onze ideeën om de melktandjes lachend van elkaar te krijgen.

Tandenpoetsen

Verborgen gebit

Baby's worden geboren met een compleet melkgebit. Alleen zie je dat nog niet. Vanaf zes tot acht maanden komen de eerste exemplaren door het tandvlees gluren. Zestien maanden is de gemiddelde leeftijd voor de melkkiesjes. Bij pakweg twee jaar is het melkgebit compleet. Dat is dan ook de leeftijd dat je je kleine eens mee kan nemen naar de tandarts. Puur om mee te kijken als jij een controle krijgt. Vanaf een jaar of tweeëneenhalf/drie, dat hangt af van je tandarts, kan hij ook zelf een eerste, vrij speelse controle krijgen.

Harde tandjes

Vanaf twee jaar ga je twee keer per dag poetsen en kan de kleine zelf af en toe wat gaan rommelen met de tandenborstel. Kopieergedrag komt dan extra goed van pas. Het poetsen stelt dan waarschijnlijk nog niet zo veel voor maar de aanwezigheid van tandpasta in de mond is gewoon al goed. De fluoride in de tandpasta doet zijn werk door te zorgen voor verder uitharding van het glazuur van de verse tandjes. Je kunt erna nog eens even zelf de tandjes wat grondiger aanpakken onder het mom van 'even bacterieboefjes zoeken' of iets anders fantasierijks wat je kind aanspreekt. Houd het luchtig, dat zorgt ervoor dat je kind het tandenpoetsen niet als een ramp gaat zien. Benieuwd welke tandenborstel het beste voor jouw kind is? Lees dan ons artikel over de beste tandenborstel.

Shop nu

Trukendoos

Omdat je kind zijn hele leven moet blijven borstelen, kun je maar beter de trukendoos open trekken om zo van tandenpoetsen iets leuks te maken. En als je kind lacht, kun je er ook beter bij! Tips om de tandjes ontbloot te krijgen:

  1. Pak de iPad erbij en zoek een leuk liedje op Youtube over tanden poetsen dat je peuter mag kijken tijdens het poetsen. (Okki's tandenpoetslied of Elmo's liedje over tandenpoetsen.)
  2. Zoek samen een mooie tandenborstel uit. Of misschien wel meerdere zodat hij dagelijks kan kiezen. Bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, eentje met een lichtjestimer of een gewoon een gekleurde met leuk figuurtje erop.
  3. Als je energie over hebt: maak gekke geluiden, trek gekke bekken, vertel een raar verhaaltje; haal alles in huis om je kind af te leiden en te laten schateren.
  4. Laat je kind kijken als jij je tanden poetst en straal uit dat je het poetsen leuk vindt.

Aquafresh poetstijd appHoud je kind zoet met de poets-app

Het is lastig om een kind twee minuten lang zijn tanden te laten poetsen. De poets-app van deze fabrikanten kunnen helpen om je kind zo lang te entertainen. Download de Aquafresh Poetstijd app gratis via de App Store. Maak een account aan voor je kind door een naam en geboortedatum op te geven. Eerste krijgt hij nog poetinstructies van Nurdle, het geinige tandpastafiguurtje. En dan kan je kleine aan de slag! Door twee minuten lang met het door een vrolijk poetsende Nurdle gezongen liedje mee te poetsen, verdient hij sterren. Die zijn na afloop direct in te wisselen in de shop voor kleding en accessoires om Nurdle mooi te maken. De volgende keer draagt het karaktertje dan een door je kind uitgekozen gekke jas, zonnebril of tiara.

Poets en ontdek met de Disney Magic Timer app

Om je kinderen te entertainen tijdens het tanden poetsen, heeft Oral-B een Disney Magic Timer app ontwikkelt om zo je kinderen langer hun tandjes te laten poetsen met plezier!

De Disney Magic Timer app is te downloaden via de App Store en GooglePlay. Scan het product met je apparaat om de figuren tot leven te zien komen. Er is ook een kalender om de voortgang bij te houden naar een gezonde mondverzorging routine.

Terwijl je kinderen hun tanden poetsen, kunnen ze een afbeelding onthullen (die op het begin vol met tandpasta zit). Dus hoe langer ze poetsen, hoe meer Disney figuren ze kunnen zien, waardoor ze die twee minuten makkelijk volhouden! Als ze regelmatiger hun tanden poetsen kunnen ze ook nog onderscheidingen en prijzen verdienen, wat hen nog meer stimuleert om deze gezonde gewoonte aan te nemen.

Tandenpoetsapp

Tandenpoetsen is een kunst, leer je mee?

Goed poetsen vergt de nodige techniek, of het nu met een handtandenborstel is of met een elektrische borstel. Lees hieronder de poetsinstructies voor een gezond gebit!

Poetsen met een elektrische borstel

Een elektrische tandenborstel doet al veel poetswerk voor je. Het is wel belangrijk dat je de borstel recht tegen de tandvleesrand aanhoudt. Houd de borstel enkele seconden op een tand of kies en ga dan door naar de volgende tand. Begin met de binnenkant van je tanden en kiezen, ga vervolgens door naar de buitenkant en als laatste bovenop de tanden en kiezen. Blijf er wel op letten dat je niet meepoetst, maar de elektrische borstel zijn werk laat doen.

Poetsen met een handtandenborstel

Ook hier plaats je de borstel recht tegen de tandvlees rand aan. Hier begin je ook aan de binnenkant, daarna de buitenkant en tenslotte de bovenkant. Tijdens het poetsen beweeg je hier de borstel wel zachtjes heen en weer om tandplak te verwijderen.

Tandplak zichtbaar maken met plakverklikkers

Als je bovenstaande technieken hebt opgevolgd, heb je waarschijnlijk je tanden goed gepoetst. Om dit zeker te weten, kan je gebruik maken van plakverklikkers. Je kauwt dit tabletje en brengt het met je tong aan op de tanden en de rand van je tandvlees. Daarna spoel je met een klein beetje water en je kan beginnen met poetsen! Als er na het poetsen nog roze plekjes zichtbaar zijn, zit er nog tandplak. Vooral voor kinderen is het ideaal, zij zien dit vaak als een leuk spel en het wordt al helemaal leuk voor de kids in combinatie met een app als Brush up, op je scherm is dan te zien hoe jij en Brush je tanden aan het poetsen zijn en laat het jongetje uit de app ook nog eens zien wat de juiste poetstechniek is.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.