vrouw met benen uit auto

Reisziekte

Heb je inmiddels standaard een plastic zakje in je tas zitten voor onderweg en vermijd je achteruit zitten in de trein? Dan heb je misschien wel last van reisziekte. Wij vertellen je wat dit inhoudt, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen!

Bekijk hier ons assortiment aan hulpmiddelen bij reisziekte

Artikel opslaan

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Maar wist je dat reisziekte niet alleen tijdens het reizen van punt A naar punt B hoeft te ontstaan? Je kunt namelijk dezelfde symptomen ervaren als je op een schommel zit, in de lift staat of naar een 3D-film aan het kijken bent.

Hoe ontstaat reisziekte?

Reisziekte ontstaat op het moment dat je evenwichtsorgaan verstoord raakt. Dit orgaan stuurt informatie naar je hersenen. Als deze informatie verschilt van de informatie die je zintuigen naar je hersenen sturen, kun je last krijgen van reisziekte. 

Wat zijn de symptomen van reisziekte?

De klachten die bij reisziekte komen kijken, kunnen erg verschillen per persoon. Wellicht herken je één van de volgende klachten wel bij jezelf:

Hoe voorkom je reisziekte?

Als je van jezelf weet dat je last hebt van reisziekte, kun je voor vertrek en tijdens je reis voorzorgsmaatregelen treffen. Wij hebben de volgende tips tegen reisziekte voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg dat je van tevoren wat hebt gegeten.
  • Neem kleine maaltijden of snacks mee voor onderweg.
  • Kies voor voedsel dat licht verteerbaar is, zoals rijstwafels of komkommer.
  • Vermijd vet voedsel en alcohol.
  • Zorg voor frisse lucht tijdens de reis.
  • Neem voldoende pauzes.
  • Zorg dat je voorin zit en focus je op de horizon.
  • Ga in het vliegtuig tussen de vleugels in zitten.
  • Kijk geen televisie of film tijdens de reis.
  • Kijk niet op je mobiel.
  • Lees, schrijf of puzzel niet tijdens de reis.

Hulpmiddelen tegen reisziekte?

Reisziekte pillen

Heb je de anti-reisziekte tips al allemaal eens geprobeerd en helpen ze niet? Probeer dan reisziekte pillen. De pillen kunnen tot een halfuur voor vertrek worden ingenomen met water. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. 

Sea-Band

Gebruik je liever geen wagenziekte pillen of zeeziekte pillen of werken deze niet voor je? Probeer dan eens de Sea-Band polsbanden. Deze bandjes gaan de misselijkheid tegen door een lichte druk uit te oefenen op je polsen.

Scopolamine pleisters

Je huisarts kan ook eventueel een recept voor je uitschrijven voor een scopolamine pleister. Deze pleister bevat een medicijn tegen misselijkheid. De pleister plak je zes tot vijftien uur voor vertrek achter je oor en kan tot wel drie dagen blijven zitten. 

Vind hier ons assortiment aan hulpmiddelen bij reisziekte

Wanneer moet je naar de arts?

Hoewel je je bij reisziekte heel beroerd kunt voelen, is het meestal niet nodig om contact op te nemen met een arts. De klachten verdwijnen namelijk vanzelf op het moment dat de reis voorbij is. Blijven de klachten daarna wel aanhouden? Dan is het verstandig om een arts op te zoeken.

Heb je een vraag of wil je liever persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.