handen met aardbeien

Rosacea

Last van blozende wangen, bultjes en puistjes? Dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Rosacea is een huidziekte die voornamelijk voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Wat zijn de symptomen van rosacea en wat kan je er zelf tegen doen? Lees verder!

Shop hier producten voor rosacea

Artikel opslaan

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening die vooral in je gezicht voorkomt. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een lichte huid. Rosacea zit vaak op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin.

Er zijn 4 verschillende soorten rosacea:

 1. Vasculaire rosacea. Deze vorm kenmerkt zich door blozen of een huid die constant rood blijft. Daarnaast zijn de bloedvaten in je gezicht vaak ook zichtbaar.
 2. Papulopustuleuze rosacea. Hierbij gaat de roodheid in je gezicht gepaard met doorzichtige bultjes en puistjes.
 3. Rhinophyma rosacea. Hierbij is er sprake van een huidverdikking van de neus.
 4. Rosacea van de ogen. Met deze vorm heb je last van droge ogen, tranende ogen, en gezwollen of brandende oogleden.

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose?

Rosacea wordt soms verward met couperose, een andere huidaandoening. Rosacea en couperose zijn echter niet hetzelfde. Bij couperose zijn de oppervlakkige aderen in je huid verwijd doordat ze slapper zijn geworden. Het gevolg is dat je uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes in je gezicht ziet. Dat kan bijvoorbeeld komen door erfelijkheid of veel blootstelling aan de zon. Ook bij rosacea kunnen rode bloedvaatjes in je gezicht zichtbaar zijn. Bij rosacea kunnen echter ook rode bultjes, verdikkingen, en puistjes optreden. Bij couperose is dit niet het geval.

Hoe herken je de symptomen van rosacea?

Vaak verschillen de symptomen van rosacea per persoon en per moment. Bij beginnende of milde rosacea kan je bijvoorbeeld alleen wat roodheid op je wangen merken, terwijl je later ook andere klachten zoals jeuk kan ervaren.

De symptomen die bij rosacea kunnen voorkomen zijn:

 • Blozen. Dit komt door zichtbare bloedvaten.
 • Hardnekkige roodheid. Dit wordt veroorzaakt door uitgezette bloedvaatjes in het gezicht. Als je blijvende roodheid in je gezicht hebt, spreken we ook wel van diffuse roodheid.
 • Bultjes en puistjes die vaak zichtbaarder worden door de roodheid. Van mee-eters is vaak géén sprake bij rosacea.
 • Verdikkingen van de huid. Dit komt doordat rosacea ervoor zorgt dat de talgkliertjes in je huid vergroten en je bindweefsel toeneemt.
 • Jeuk. Bij rosacea kan je huid jeuken. Bij mensen met rosacea is de huidbarrière namelijk vaak verzwakt en de huid gevoeliger.
 • Oogklachten. Je kan bijvoorbeeld heel droge of juist tranende ogen hebben.

Waar kan rosacea voorkomen?

Rosacea komt meestal voor in het gezicht, met name:

 • op de wangen
 • op het voorhoofd
 • op de kin
 • op de neus
 • bij de ogen

Wat is de oorzaak van rosacea?

Er is nog geen exacte oorzaak te noemen voor het ontstaan van rosacea. Wat wel bekend is, is dat de barrière van de bovenste laag van je huid is aangetast. Daardoor is je huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Er zijn een aantal factoren die je huid kunnen triggeren om rood te kleuren:

 • weersomstandigheden, zoals uv-licht, warmte, vochtigheid, kou en wind
 • histaminerijke voeding, zoals zuivelproducten, soja, spinazie, avocado en aardbeien
 • pittig eten
 • alcohol en cafeïne, en theesoorten die cafeïne bevatten, zoals zwarte, witte of groene thee
 • stress en emoties zoals woede, angst of schaamte
 • schoonheidsbehandelingen zoals scrubs, bindweefselmassages en microdermabrasie-behandelingen
 • huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten zoals bijvoorbeeld alcohol, parfum en menthol
 • roken
 • bepaalde geneesmiddelen, zoalscorticosteroïden (hormonen) of vaatverwijdende middelen

Naast deze mogelijke externe oorzaken zorgt huidveroudering ervoor dat je huid automatisch gevoeliger wordt. Huidveroudering treedt al in na je 25e levensjaar. Ook kunnen mijten op de huid een rol spelen. We hebben allemaal mijten op onze huid, maar de demodexmijt blijkt 20 keer zo vaak voor te komen bij mensen met rosacea dan bij mensen met een ‘gezonde huid’. Deze mijt is waarschijnlijk verantwoordelijk voor ontstekingsvorming in je huid.

Wat kan je zelf doen tegen rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die niet meer over gaat. Je kan je huid daarom wel behandelen, maar niet genezen. Het behandelen bestaat voornamelijk uit het onder controle houden door te zorgen voor een goede huidverzorging en triggers te vermijden.

Wat kan je zelf doen tegen rosacea?

 • Zorg ervoor dat je het hele jaar door een dagcrème met SPF gebruikt die je huid zowel tegen UVB als UVA beschermt.
 • Smeer je op zonnige dagen altijd goed in, bijvoorbeeld met een speciale gezichtszonnebrand.
 • Gebruik producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gezichtshuid met neiging tot roodheid. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze Dermacare-merken.
 • Probeer een dieet tegen rosacea. Dit helpt niet bij iedereen, maar het kan het proberen waard zijn om bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk te laten staan. Zo kan je testen of dit een positief effect heeft op jouw rosacea.
 • Ga voor een groen getinte crème of make-upproduct, als je de roodheid graag wilt camoufleren met make-up.
 • Vermijd agressieve reinigingsproducten. Ga in plaats daarvan voor een milde reiniging die geschikt is voor de gevoelige huid.

Welke crème kan je gebruiken bij rosacea?

Heb je rosacea, dan kan je het beste gebruikmaken van producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een rosacea-gevoelige huid, een huid met neiging tot roodheid of een gevoelige gezichtshuid. Wij zetten een aantal opties voor je op een rij:

Huidverzorging tegen rosacea

Hoe kan je rosacea behandelen?

Neem contact op met je huisarts wanneer je te maken denkt te hebben met rosacea. Samen met je arts kun je een behandelplan opstellen om de symptomen te bestrijden. Dit behandelplan kan bestaan uit medicatie, laser- of lichtbehandelingen, het aanpassen van je levensstijl en een juiste huidverzorging.

Een arts kan bijvoorbeeld kiezen voor een lokale behandeling met een crème of gel die metronidazol of een antibioticum bevat. Als dit niet blijkt te werken, dan kan er ook worden gekozen voor de inname van antibiotica. Dit werkt ontstekingsremmend.

Doordat rosacea een zichtbare huidaandoening is, kan dit bij sommige mensen zorgen voor psychosociale klachten, zoals onzekerheid, schaamte, een laag gevoel van eigenwaarde of depressieve gevoelens. Herken je dit? Praat er dan over met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.