handen met aardbeien

Rosacea

Last van blozende wangen alsof je een presentatie moet geven voor de klas? Of allang uit de puberteit en opeens last van bultjes en puistjes? Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Lees hier wat de symptomen zijn van rosacea en of een behandeling van deze huidziekte mogelijk is.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening die vooral in je gezicht voorkomt. Deze komt dus voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een lichte huid. Rosacea zit vaak op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. 

Er zijn vier verschillende soorten rosacea: 

 • Vasculaire rosacea. Deze vorm kenmerkt zich door blozen of een huid die constant rood blijft. Daarnaast zijn de bloedvaten in je gezicht vaak ook zichtbaar. 

 • Papulopustuleuze rosacea. Hierbij gaat de roodheid in je gezicht gepaard met doorzichtige bultjes en puistjes.  

 • Rhinophyma rosacea. Hierbij is er sprake van een huidverdikking van de neus. 

 • Rosacea van de ogen. Met deze vorm heb je last van droge ogen, tranende ogen, gezwollen en/of brandende oogleden. 

Wat zijn de symptomen van rosacea?

Vaak verschillen de symptomen van rosacea per persoon en per moment. De symptomen die kunnen voorkomen zijn: 

 • Blozen. Dit komt door zichtbare bloedvaten. 

 • Hardnekkige roodheid. Dit wordt veroorzaakt door uitgezette bloedvaatjes in het gezicht. 

 • Bultjes en puistjes die vaak zichtbaarder worden door de roodheid. Van mee-eters is vaak géén sprake bij rosacea. 

 • Verdikkingen van de huid. Dit komt doordat rosacea ervoor zorgt dat de talgkliertjes in je huid vergroten en je bindweefsel toeneemt.

 • Oogklachten. Je kunt bijvoorbeeldzeer droge of juist tranende ogen hebben. 

Wat is de oorzaak van rosacea?

Er is nog geen exacte oorzaak te noemen voor het ontstaan van rosacea. Wat wel bekend is, is dat de barrière van de bovenste laag van je huid is aangetast. Daardoor is je huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Er zijn een aantal factoren die je huid kunnen triggeren om rood te kleuren: 

 • weersomstandigheden, zoals uv-licht, warmte, vochtigheid, kou en wind; 

 • histaminerijke voeding, zoals zuivelproducten, soja, spinazie, avocado en aardbeien; 

 • pittig eten; 

 • alcohol en cafeïne, en theesoorten die cafeïne bevatten, zoals zwarte, witte of groene thee; 

 • stress en emoties zoals woede, angst of schaamte; 

 • schoonheidsbehandelingen zoals scrubs, bindweefselmassages en microdermabrasie-behandelingen; 

 • huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten zoals bijvoorbeeld alcohol, parfum en menthol; 

 • roken; 

 • bepaalde geneesmiddelen, zoalscorticosteroïden (hormonen) of vaatverwijdende middelen. 

Naast deze mogelijke externe oorzaken zorgt huidveroudering ervoor dat je huid automatisch gevoeliger wordt. Huidveroudering treedt al in na je vijfentwintigste levensjaar. Ook kunnen mijten op de huid een rol spelen. We hebben allemaal mijten op onze huid, maar de demodexmijt blijkt twintig keer zo vaak voor te komen bij mensen met rosacea dan bij mensen met een ‘gezonde huid’. Deze mijt is waarschijnlijk verantwoordelijk voor ontstekingsvorming in je huid.

Hoe kun je rosacea behandelen?

Rosacea is een chronische huidaandoening die niet meer over gaat. Je kunt je huid daarom wel behandelen, maar niet genezen. Het behandelen bestaat voornamelijk uit het onder controle houden door te zorgen voor een goede huidverzorging en triggers te vermijden. 

Neem contact op met je huisarts wanneer je te maken denkt te hebben met rosacea. Samen met je arts kun je een behandelplan opstellen om de symptomen te bestrijden. Dit behandelplan kan bestaan uit medicatie, laser- of lichtbehandelingen, het aanpassen van je levensstijl en een juiste huidverzorging. 

Doordat rosacea een zichtbare huidaandoening is, kan dit bij sommige mensen zorgen voor psychosociale klachten, zoals onzekerheid, schaamte, een laag gevoel van eigenwaarde of depressieve gevoelens. Herken je dit? Praat er dan over met je huisarts. 

Huidverzorging tegen rosacea

€ 19.49
medisch hulpmiddel, creme
€ 17.99
creme
€ 19.49
medisch hulpmiddel, gel
Promotie: Promotie voorwaarden: Elizabeth Arden dames gezichtsverzorging en -reiniging alle varianten, combineren mogelijk. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 20.25
creme
€ 16.99
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 6.99
creme

Welke crème kun je gebruiken bij rosacea?

Wanneer je klachten erger zijn dan alleen de roodheid, kan je arts kiezen voor een lokale behandeling met een crème of gel die metronidazol of een antibioticum bevat. Als dit niet blijkt te werken, dan kan er ook worden gekozen voor de inname van antibiotica. Dit werkt ontstekingsremmend. 

Zorg er daarnaast voor dat je het hele jaar door een dagcrème met SPF gebruikt die je huid zowel tegen UVB als UVA beschermt. Wil je de roodheid graag verminderen met make-up? Kies dan voor een groen getinte crème om de roodheid te camoufleren. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde-Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.