wespen

Wespen

Zoemende limonadewespen rondom je ijsje? Het is elke zomer vaste prik, letterlijk! Wat moet je doen bij een wespensteek en hoe houd je wespen op afstand? Wij geven je tips om deze zomer door te komen zonder wespenstress!

Wat moet je doen bij een wespensteek?

Wanneer wespen zich aangevallen of bedreigd voelen, kunnen ze je steken. En omdat de angel van een wesp geen weerhaakjes heeft, blijft deze niet achter in je huid. Zo kan dezelfde wesp je een paar keer te pakken nemen. Au! De vraag is: wat kun je het beste doen bij een wespensteek?

 1. Vermijd krabben of wrijven.
 2. Verwijder eventueel de angel met je vingernagels of een pincet.
 3. Koel de gestoken huid met een natte doek.
 4. Smeer een kalmerende zalf tegen huidirritatie rondom de steek.
 5. Gebruik eventueel antihistamine tabletten om de zwelling te verminderen. Raadpleeg voor gebruik je huisarts.

Moet een wespensteek uitgezogen worden?

Als de wesp je eenmaal heeft gestoken, kun je het gif er niet meer uitzuigen. Is de angel achtergebleven in je huid? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Deze kan namelijk nog gif afgeven. Gebruik hiervoor je nagels of een pincet.

Hoe lang heb je last van een wespensteek?

Na een wespensteek wordt de gestoken huid rood en ontstaat er een pijnlijke bult. De huid kan ook een beetje jeuken. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na een aantal uur weer.

Wanneer moet je naar de dokter na een wespensteek?

Raakt de gestoken huid erg gezwollen? Neem dan contact op met je huisarts. Bel onmiddellijk 1-1-2 bij:

 • Meerdere wespensteken
 • Een zwelling in de hals
 • Een wespensteek in de mond of keel
 • Een allergische reactie op de steek

Hoe houd ik wespen op afstand?

Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe verminder je de kans dat je gestoken wordt? Dat lukt een stuk beter met de volgende tips:

 • Vermijd de omgeving van wespennesten.
 • Sla niet naar wespen die in je buurt komen.
 • Drink geen zoete drankjes of blikjes frisdrank buiten. Neem je toch een drankje mee? Drink dan door een rietje en dek je glas of blikje meteen na het nemen van een slok af.
 • Ruim je picknicktafel en eventuele afval van etenswaren zo snel mogelijk op.
 • Maak de handjes en snoetjes van kinderen schoon na het eten van zoetigheid.
 • Draag geen felle kleuren of bloemenprintjes.
 • Gebruik geen zoet parfum of een sterk ruikende deodorant.
 • Gebruik anti-insectenproducten, zoals een anti-insect spray
 • Gebruik een wespenvanger om lastige limonadewespen in de val te lokken. Koop deze kant-en-klaar of maak je eigen wespenval in de vorm van de bekende petfles met ranja!
 • Zet planten in je tuin die wespen niet lekker vinden, zoals munt, citronelle, alsem, eucalyptus en kruidnagel.
 • Wespennest in de buurt? Laat het nest altijd op een veilige manier verwijderen door een professionele ongediertebestrijder.

Anti-insect producten

Er zijn diverse sprays, rollers en gels die kruipertjes en zoemers zoals wespen op afstand houden:

Welke wespen kunnen je steken?

In Nederland komen verschillende wespensoorten voor:

 • Gewone wesp
 • Duitse wesp
 • Graafwesp
 • Galwesp
 • Hoornaar

Een aantal van deze wespensoorten kan gemeen steken, maar er zijn ook wespensoorten die je helemaal niet steken! Wij zetten ze voor je op een rij.

Steken van gewone wespen

gewone wesp

De naam zegt het al: de gewone wesp is de wespensoort die iedereen in Nederland herkent aan de zwarte en gele strepen. Deze soort kan tot 2 cm lang worden. Omdat de gewone wesp op zoete etenswaren afkomt, heb je dikke kans dat deze wesp zomers rondom je limonade of waterijsje vliegt. Daarom wordt deze soort ook wel de limonadewesp genoemd. De gewone wesp steekt alleen wanneer je deze lastig valt of in het nauw drijft. Probeer dus niet naar zo’n limonadewesp te slaan, want dan kan heb je meer kans om gestoken te worden!

Steken van Duitse wespen

Duitse wesp

Je herkent de Duitse wesp aan haar grotendeels zwarte lijfje met gele strepen of vlekken. Deze wespensoort komt veel voor in Nederland, maar is net iets groter dan de gewone wesp. Pas op: de Duitse wesp kan behoorlijk vijandig worden en gemeen steken wanneer ze haar nest verdedigt!

Steken van graafwespen

graafwesp

De graafwesp lijkt in uiterlijk veel op de gewone wesp, maar houdt er een andere levensstijl op na. Deze verlegen wespensoort leeft namelijk niet in een kolonie maar vooral alleen, in een holletje dat ze ondergronds uitgraaft. Van graafwespen zul je weinig last hebben, want deze soort steekt niet!

Steken van galwespen

galwesp

De galwesp is erg klein, tot 1 cm lang. Je herkent deze wesp aan een roodbruine of zwarte kleur. Galwespen zijn voornamelijk vervelend voor de planten in je tuin: daar legt deze soort namelijk eitjes in waardoor zogenaamde gallen, of bolvormige woekeringen, ontstaan. Niet zo fijn voor je planten dus, maar wel voor jou! Galwespen steken namelijk niet!

Steken van hoornaars

hoornaar

De zeldzame hoornaar is de grootste wespensoort die in Nederland voorkomt. Wespenkoninginnen kunnen tot wel 4 cm groot worden! Een hoornaar is herkenbaar aan de roodbruine kleur van haar kop, borststuk en poten. Een hoornaarsteek is een stuk pijnlijker dan de steek van een gewone wesp, en kan branderig aanvoelen. Is een hoornaar in je tuin dan ook reden voor meer angst? Gelukkig niet, want hoornaars zijn juist minder geïnteresseerd in jouw etenswaren en zullen je dus minder snel komen storen.

Geneesmiddel, creme
€ 5,99
stick
€ 6,59
gel
€ 2,99
Geneesmiddel, stick
€ 5,95
pleister
€ 7,95
Geneesmiddel, creme
€ 9,59
€ 7,99
stick
€ 6,99
stick
€ 2,89
€ 6,99
€ 18,39
gel
€ 7,35
spray
€ 11,99

Ben je benieuwd naar de beste producten tegen wespen? Bekijk ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor advies van één van onze medewerkers.

Last van andere insecten? Lees ook onze artikelen over luizenmuggenteken, kwallen of de eikenprocessierups.

Bekijk winkelmandje