Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
baby in kinderstoel met lepel in mond

De eerste hapjes van je baby

Staart je baby je met grote, nieuwsgierige ogen aan als je aan het eten bent? Of maakt je kindje steeds smakkende geluiden? Dit kunnen tekenen zijn dat het tijd wordt voor de eerste hapjes! Maar hoe weet je wanneer je kunt beginnen met vast voedsel? En wat mag je je baby eigenlijk wel en niet geven? Wij vertellen je er alles over.

Artikel opslaan

Wanneer begin je met de eerste hapjes?

Als je baby tussen de vier en zes maanden oud is, kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes naast (dus nog niet in de plaats van) borstvoeding of flesvoeding. Begin hier niet eerder mee, omdat het spijsverteringskanaal van je baby dan nog niet klaar is om vast voedsel te verteren. Maar begin er ook niet later mee dan zes maanden. Dan is de kans namelijk groot dat je baby meer moeite heeft met het leren kennen van diverse smaken en texturen.

Is je baby tussen de vier en zes maanden oud? En ben je benieuwd of je kunt starten met de eerste hapjes? De volgende signalen geven aan dat je baby er klaar voor is:

  • Je baby kan goed rechtop zitten.
  • Je baby kwijlt minder.
  • Je baby stopt van alles in zijn of haar mond.
  • Je baby sabbelt op zijn of haar handjes.
  • Je baby is erg geïnteresseerd in jouw eten.
  • Je baby doet je na als je aan het kauwen bent.
  • Je baby maakt smakkende geluiden of hapbewegingen.
  • Je baby blijft hongerig na borst- of flesvoeding.
  • Je baby drinkt meer borst- of flesvoeding dan eerst.
  • Je baby wordt ‘s nachts vaker wakker.

Herken je een of meer van deze signalen? Probeer dan gerust eens uit hoe je kindje op vaste voeding reageert. Let op: begin pas met de eerste hapjes op het moment dat je baby in ieder geval rechtop kan zitten. Alleen in een zittende houding is je kindje namelijk zelf in staat om hapjes uit te spugen die per ongeluk achterin zijn of haar keel zijn geschoten.

Wat kun je je baby wel en niet geven?

Als eerste hapjes kun je je baby bijna al het gezonde voedsel geven dat je zelf ook eet, bijvoorbeeld een stukje geprakte groente of geprakt fruit. Sommige dingen kun je beter niet geven, zoals honing, rauw vlees, rauwe vis en voedingsmiddelen die erg zout zijn. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je groentehapjes met vlees en vis gaan combineren. In deze periode heeft je kindje namelijk extra behoefte aan belangrijke voedingsstoffen die te vinden zijn in vlees en vis, zoals eiwitten, vetten, vitamines en ijzer. Je kunt in plaats van vlees of vis natuurlijk ook kiezen voor vegetarische alternatieven. Zorg er wel voor dat deze dezelfde belangrijke voedingsstoffen bevatten als vlees of vis. Ook kun je vanaf zes maanden starten met het geven van stukjes brood. Zodra je kindje zijn of haar eerste kaarsje heeft uitgeblazen, kan hij of zij gewoon eten wat de pot schaft.

Hoeveel hapjes geef je je baby per dag?

De eerste zes maanden hebben baby’s eigenlijk alleen borst- of flesvoeding nodig. Als je begint met het geven van de eerste hapjes, zal je dus moeten opletten dat je baby genoeg trek overhoudt voor melkvoeding. Start bijvoorbeeld met het geven drie of vier hapjes, twee keer per dag. Vanaf zes maanden kun je het aantal hapjes langzaam opbouwen. Als je baby gewend is geraakt aan het eten van vast voedsel, kun je starten met een routine van drie maaltijden per dag. Geef je baby naast drie hoofdmaaltijden twee keer per dag iets kleins te eten, zoals een stukje banaan of komkommer. Vanaf twee jaar kun je borst- of flesvoeding volledig vervangen door vaste voeding.

Tips bij het geven van de eerste hapjes

  • Tip 1: begin met groenten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die beginnen met een groentehapje later meer groenten eten dan kinderen die starten met een fruithapje.
  • Tip 2: begin met eenvoudige, zachte smaken. Denk aan wortels, bloemkool, broccoli, boontjes, pompoen, banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango.
  • Tip 3: geef de eerste hapjes na de melkvoeding of tussen de voedingen door. Op deze momenten is je baby wakker en ontspannen en is de grootste trek voorbij.
  • Tip 4: laat je kindje wennen aan granen door granenpap te mengen met melkvoeding. Je baby zal de vertrouwde smaak van borst- of flesvoeding herkennen, waardoor hij of zij sneller gewend raakt aan granen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.