gezicht van vrouw in zonsondergang

Contactlenzen bewaren

Oeps, je bent je lenzendoosje of lenzenvloeistof vergeten. Hoe kun je het beste je lenzen bewaren zonder lenzenvloeistof? Dat lees je hieronder!

Hoe kun je harde lenzen bewaren zonder lenzenvloeistof?

Harde lenzen kun je droog bewaren op een veilige en schone plek, bijvoorbeeld op een schoteltje. Spoel ze af met (gekookt, afgekoeld) water voordat je ze weer indoet.

Je kunt ze beter niet in (kraan)water bewaren, omdat dat niet honderd procent gezuiverd is. Door de lenzen in water te bewaren, krijgen de vuiltjes meer tijd om zich aan de lens te hechten. Het is dan beter om ze droog te bewaren en kort af te spoelen als je ze weer indoet.

Hoe kun je zachte lenzen bewaren zonder lenzenvloeistof?

Zachte lenzen kun je niet droog bewaren. Ze drogen dan uit, maar je kunt ze niet weer vochtig maken met water. Dat zuigen ze namelijk op, inclusief alle vuiltjes. Daarom kun je zachte lenzen ook niet in water bewaren.

Je kunt zachte lenzen dus beter in je ogen houden. Dat irriteert je ogen wel, dus doe dit alleen als het niet anders kan.

Kun je lenzen in speeksel bewaren?

Nee! Speeksel zit vol bacteriën. Je lenzen bewaren in spuug of ze ermee schoonmaken is dus absoluut niet hygiënisch.

Tip: vraag rond naar lenzenvloeistof

Ben je je lenzenvloeistof vergeten? Dan kun je natuurlijk eerst even rondvragen voordat je besluit je lenzen maar in te houden of weg te gooien. Misschien hebben de buren wel lenzenvloeistof of is er op het station nog een Etos winkel open.

Tip: gebruik shotglaasjes als lenzenhouder

Heb je lenzenvloeistof te pakken gekregen, maar nog geen (schoon, nieuw) lenzendoosje? Dan kun je bijvoorbeeld shotglaasjes, kleine kommetjes of plastic bekertjes gebruiken om je lenzen in te bewaren (in de lenzenvloeistof, natuurlijk). Zorg er wel voor dat je onthoudt welke lens voor welk oog bedoeld is. Je kunt bijvoorbeeld een papiertje onder één van de geïmproviseerde houders leggen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.