Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bordjes die aangeven waar het toilet is

Buikgriep

Niets is vervelender dan buikgriep. Je wordt overvallen door een vlaag van misselijkheid en moet als de brandweer naar de wc. Gelukkig is buikgriep bijna altijd onschuldig, maar dat neemt niet weg dat de symptomen erg vervelend zijn. Weten wat je moet doen als je buikgriep hebt en hoe je kan voorkomen dat je anderen besmet? Je leest het hier!

Artikel opslaan

Op zoek naar een specifiek antwoord? Navigeer direct naar: 

Wat is buikgriep? 

De binnenkant van je maag en darmen is bekleed met slijmvlies. Als je buikgriep hebt, is dit slijmvlies ontstoken en heb je een infectie in je maag en darmen. Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie of parasiet. 

Hoe krijg je buikgriep? 

Je krijgt buikgriep meestal van iemand anders die buikgriep heeft via de lucht of via ongewassen handen. Je wordt dan besmet met buikgriep via kleine deeltjes van het speeksel, het braaksel of de ontlasting van de besmette persoon. Buikgriep ontstaat wanneer de onderliggende virussen of bacteriën via de mond in jouw maag of darmen terechtkomen. 

Norovirus of rotavirus? 

Het norovirus en het rotavirus zijn de meest voorkomende buikgriepvirussen. Het norovirus duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen en komt vooral bij volwassenen voor. Het rotavirus, daarentegen, duurt gemiddeld zo’n 4 tot 9 dagen. Baby's en jonge kinderen hebben een grotere kans om het rotavirus te krijgen. Als je als kind het rotavirus gehad hebt, dan bouw je hier een levenslange immuniteit voor op. Dit is anders voor het norovirus. Omdat er verschillende soorten van het norovirus bestaan, kun je hier meerdere keren besmet mee raken.   

Let er bij jonge kinderen goed op dat ze niet uitdrogen door overgeven en diarree. Lees hier onze tips om uitdroging te voorkomen

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Als je buikgriep hebt, kun je je flink beroerd voelen. De symptomen van buikgriep zijn:

Voedselvergiftiging of buikgriep? 

Buikgriep wordt vaak verward met een voedselvergiftiging, omdat de symptomen hetzelfde zijn. Toch zijn de twee verschillend. Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus, terwijl een voedselinfectie meestal wordt veroorzaakt door bacteriën die in je eten zitten. Die kunnen in je lichaam terechtkomen door fouten bij het barbecueën of wanneer voedsel te lang op een warme plek bewaard is. Ook op plekken met een slechte hygiëne hebben de bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken meer kans. Hier lees je meer over voedselvergiftiging

Is buikgriep besmettelijk? 

Buikgriep is enorm besmettelijk. Als je buikgriep hebt, dan is je speeksel, braaksel en ontlasting besmet. Het onderliggende virus kan via voorwerpen en via je handen worden overgedragen aan een ander. Het norovirus is zelfs zo besmettelijk dat het via de lucht kan worden overgedragen, bijvoorbeeld door hoesten en niezen. Als je klachten weg zijn, ben je nog 3 dagen besmettelijk.  

Wat is de incubatietijd van buikgriep? 

De incubatietijd van buikgriep is ongeveer 1 tot 3 dagen. Dat betekent dat er 1 tot 3 dagen kunnen zitten tussen de besmetting en de eerste klachten. Het is daarom niet altijd duidelijk waar je de buikgriep hebt opgelopen. 

Wanneer heerst buikgriep? 

Buikgriep, en in het specifiek het norovirus en rotavirus, komen in Nederland vooral in de winter voor. Wil je weten of buikgriep heerst op het moment? Kijk dan eens op de website van Griepalert.nl. Daar zie je hoeveel meldingen van buikgriep er de laatste tijd zijn binnengekomen. 

Zomergriep: buikgriep in de zomer 

Buikgriep krijgen in de zomer kan de pret flink drukken, maar hoeft niet ernstig te zijn. Eigenlijk is zomergriep niets anders dan buikgriep die je in de zomer oploopt door virussoorten die dan actief zijn. Zomergriep en buikgriep hebben dus ook dezelfde symptomen.  

Hoelang duurt buikgriep? 

Buikgriep gaat meestal vanzelf weer over. Na 2 dagen zijn de buikgriepklachten vaak al een stuk minder en neemt de diarree af. Toch kan het wel een week duren voordat je er weer helemaal bovenop bent. Let op dat je voldoende vocht, zouten en suikers binnenkrijgt, anders kan je uitgedroogd raken. Goed drinken en uitzieken, dus! 

Hoe kan je voorkomen om buikgriep over te dragen? 

Heb je buikgriep? Zó voorkom je dat je het virus aan anderen doorgeeft: 

 • Was je handen na elk toiletbezoek. 
 • Houd het toilet goed schoon. Heb je thuis meer dan één toilet? Reserveer dan één toilet voor jezelf. 
 • Maak geen eten voor anderen klaar. 
 • Gebruik je eigen hand- en theedoeken. 
 • Was het bestek en servies dat je hebt gebruikt goed af. Laat anderen hier niet van eten of drinken. 
 • Geef anderen liever geen hand en vermijd intiem contact. 
 • Hoest en nies in je elleboog. 
 • Raak je mond zo min mogelijk aan. Zo verklein je de kans dat je het virus met je handen verspreidt. 
 • Was je kleding en beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur
 • Blijf thuis totdat je weer helemaal beter bent. Dit is vooral belangrijk als je met voeding of in de verzorging werkt. 

Wat te doen tegen buikgriep? 

Tegen buikgriep valt helaas niet veel te doen, behalve uitzitten en wachten tot het overgaat. De diarree en het braken zijn namelijk nodig om de ziekteverwekkers uit je lichaam te krijgen. Wel kan je zorgen dat je de juiste dingen eet en drinkt om uitdroging te voorkomen. Hieronder geven we wat tips. 

Wat kan je het beste eten als je buikgriep hebt? 

Als je buikgriep hebt, mag je in principe eten waar je trek in hebt. Eet wel kleine hoeveelheden om te voorkomen dat je je maag en darmen te veel belast. Onze tip bij buikgriep is om soep te eten. Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat. Pittige kruiden kunnen je maag namelijk extra prikkelen en zo het overgeven en het braken erger maken. 

Ook witte rijst en wit brood vallen vaak goed bij buikgriep. Ze hebben een licht constiperend (verstoppend) effect, waardoor je de diarreeklachten tijdelijk kunt remmen. Als je veel hebt overgegeven en veel diarree hebt gehad, is het een goed idee om iets zouts te eten. Zo vul je de zouten die je verloren bent weer aan. Heb je veel last van misselijkheid? Probeer dan eens te kauwen op een stukje rauwe gember. Dat kan de ergste misselijkheid wegnemen. 

Wat kan je drinken bij buikgriep? 

Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Je kunt het beste water, thee of bouillon drinken. Ook als je veel moet overgeven of vaak diarree hebt, neemt je lijf toch een deel van het vocht op.  

Helpt cola tegen buikgriep? 

Veel mensen zweren bij cola als ze buikgriep hebben. Maar werkt dit eigenlijk wel? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren. Het is wél zo dat je veel vocht verliest als je buikgriep hebt, waardoor je behoefte hebt aan water en suiker. 

Helpen medicijnen tegen buikgriep? 

Als je buikgriep hebt, is het normaal gesproken niet nodig om medicijnen te nemen. Buikgriep gaat namelijk bijna altijd vanzelf weer over. Het heeft geen zin om antibiotica te gebruiken als je buikgriep hebt, omdat buikgriep in 9 van de 10 gevallen wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken niet tegen virussen. Als je toch zelfhulpmiddelen bij buikgriep wilt gebruiken, zoals diarreeremmers, overleg dat dan altijd eerst met je arts. 

Helpen stopmiddelen tegen buikgriep? 

Het gebruik van diarreeremmers bij buikgriep wordt over het algemeen afgeraden. Door de diarree te remmen kan het virus je lichaam namelijk niet goed verlaten. Ook kan het gebruik van diarreeremmers leiden tot obstipatie. Van medicijnen tegen misselijkheid en braken is niet bewezen dat ze helpen tegen buikgriep. Bovendien hebben deze medicijnen veel bijwerkingen. Daarom worden ze bijna nooit meer voorgeschreven. 

Werkt paracetamol tegen buikgriep? 

Paracetamol werkt niet tegen buikgriep. Het werkt alleen als je hoofdpijn, koorts of spierpijn hebt.  

Let op: gebruik je medicijnen? Of slik je de anticonceptiepil? Houd er dan rekening mee dat die mogelijk niet goed worden opgenomen in je lichaam door het overgeven en de diarree.

Wanneer moet je naar de huisarts met buikgriep?

Heb je buikgriep? Waarschuw dan in de volgende gevallen je huisarts:

 • Je hebt gedurende 3 dagen meer dan 6 keer per dag waterdunne diarree.
 • Je hebt al 3 dagen koorts.
 • Je hebt voortdurend diarree en moet overgeven, drinkt weinig drinkt en hebt veel dorst.
 • De diarree is na 1 week niet minder geworden.
 • Je hebt slijm of bloed bij je ontlasting.
 • Je hebt al 24 uur niet meer geplast.
 • Je bent suf of verward.
 • Je valt (bijna) flauw.
 • Je hebt hevige buikpijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.