bordjes die aangeven waar het toilet is

Buikgriep

Je wordt overvallen door een vlaag van misselijkheid en je moet als de brandweer naar de wc. Help, buikgriep! Gelukkig is buikgriep bijna altijd onschuldig, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is. Wij vertellen je wat je moet doen als je buikgriep hebt.

Wat is buikgriep?

De binnenkant van je maag en darmen is bekleed met slijmvlies. Als je buikgriep hebt, is dit slijmvlies ontstoken. Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Het beruchte norovirus is de meest voorkomende oorzaak van buikgriep bij volwassenen. Elk jaar raken in Nederland ongeveer een half miljoen mensen besmet met het norovirus.

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Als je buikgriep hebt, kun je je flink beroerd voelen. De symptomen van buikgriep zijn:

Soms kun je ook last hebben van hoofdpijn en koorts.

Is zomergriep anders dan buikgriep?

Griep krijgen in de zomer kan de pret flink drukken, maar hoeft niet ernstig te zijn. Zomergriep en buikgriep hebben dezelfde symptomen. Zomergriep is een verzamelnaam voor buikgriep die in de zomer wordt veroorzaakt. Dit komt vaak door een ontsteking aan de slijmvliezen van de maag of darmen. Je kunt dan last krijgen van buikpijn, buikkramp, diarree, moeheid, slechte eetlust en soms overgeven en/of koorts. Eigenlijk is zomergriep dus niets anders dan buikgriep die je in de zomer oploopt door virussoorten die ook in de zomer actief zijn.

Wel wordt zomergriep vaak verward met een voedselinfectie, omdat deze dezelfde symptomen hebben. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën die in je eten zitten. Die kunnen in je lichaam terecht komen door fouten bij het barbecueën of voedsel dat sneller bederft door de warmte. Ook op vakantie maken bacteriën eerder kans, omdat in vakantielanden de hygiëne vaak niet optimaal is.

Wat is de incubatietijd van buikgriep?

De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en de eerste klachten) van buikgriep is ongeveer één tot drie dagen. 

Is buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is enorm besmettelijk. Als je buikgriep hebt, dan is je speeksel, braaksel en ontlasting besmet. Het virus kan via voorwerpen en via je handen worden overgedragen aan een ander. Het norovirus is zelfs zo besmettelijk dat het via de lucht kan worden overgedragen. Als je klachten weg zijn, ben je nog drie dagen besmettelijk. Heb je buikgriep? Zó voorkom je dat je meer slachtoffers maakt:

 • Was je handen na elk toiletbezoek.
 • Houd het toilet goed schoon. Heb je thuis meer dan één toilet? Reserveer dan één toilet voor jezelf.
 • Maak geen eten voor anderen klaar.
 • Gebruik je eigen hand- en theedoeken.
 • Was het bestek en servies dat je hebt gebruikt goed af en laat anderen hier niet van eten of drinken.
 • Geef anderen liever geen hand en vermijd intiem contact.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Raak je mond zo min mogelijk aan om te voorkomen dat je het virus met je handen verspreid.
 • Was je kleding en beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Werk je met voeding of in de verzorging? Blijf dan thuis tot je weer helemaal beter bent om te voorkomen dat je anderen besmet.

Hoe lang duurt buikgriep?

Buikgriep gaat meestal vanzelf weer over. Na twee dagen zijn de klachten vaak al een stuk minder. Toch kan het wel een week duren voordat je er weer helemaal bovenop bent. Let wel op dat je voldoende vocht, zouten en suikers binnenkrijgt, anders kun je uitgedroogd raken. Goed drinken en uitzieken, dus!

Wat te doen tegen buikgriep?

Tegen buikgriep valt helaas niet veel te doen, behalve uitzitten en wachten tot het overgaat. Tot je weer helemaal beter bent is het belangrijk om:

 • Te blijven drinken. 
 • Voldoende rust te nemen. 
 • Af en toe proberen iets te eten. 

Wat kun je het beste eten als je buikgriep hebt?

Als je buikgriep hebt, mag je eten waar je trek in hebt. Eet kleine hoeveelheden om te voorkomen dat je je maag en darmen te veel belast. Bovendien is het belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Je kunt het beste water, thee of bouillon drinken. Ook als je veel moet overgeven of vaak diarree hebt, neemt je lijf een toch een deel van het vocht op.

Helpt cola tegen buikgriep?

Veel mensen zweren bij cola als ze buikgriep hebben. Maar werkt dit eigenlijk wel? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren. Het is wél zo dat je veel vocht verliest als je buikgriep hebt, waardoor je behoefte hebt aan water en suiker.

Helpt medicatie tegen buikgriep?

Buikgriep gaat bijna altijd vanzelf weer over. Medicijnen zijn dan ook meestal niet nodig. Het heeft geen zin om antibiotica te gebruiken als je buikgriep hebt, omdat buikgriep in negen van de tien gevallen wordt veroorzaakt door een virus. Het gebruik van diarreeremmers bij buikgriep wordt afgeraden. Anders kan het virus je lichaam niet goed verlaten. Bovendien kan het gebruik van diarreeremmers leiden tot obstipatie. Van medicijnen tegen misselijkheid en braken is niet bewezen dat ze helpen. Bovendien hebben deze medicijnen veel bijwerkingen. Daarom worden ze bijna nooit meer voorgeschreven.

Let op: gebruik je medicijnen? Of slik je de anticonceptiepil? Houd er dan rekening mee dat die mogelijk niet goed worden opgenomen in je lichaam door het overgeven en de diarree.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je buikgriep? Waarschuw dan in de volgende gevallen je huisarts:

 • Als je gedurende drie dagen meer dan zes keer per dag waterdunne diarree hebt.
 • Als je al drie dagen koorts hebt.
 • Als je voortdurend diarree hebt en moet overgeven, weinig drinkt en veel dorst hebt.
 • Als de diarree na één week niet minder is geworden.
 • Als je bloed of slijm bij je ontlasting hebt.
 • Als je al 24 uur niet meer hebt geplast.
 • Als je suf of verward bent.
 • Als je (bijna) flauwvalt.
 • Als je hevige buikpijn hebt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.