Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Exfoliant, dé onbekende mooimaker van de huid

door Etos 5 min 21 juli 2023

Druppels met doorzichtig serum
Druppels met doorzichtig serum

Dode huidcellen verwijderen, kun je hiervoor het beste scrubben of exfoliëren? Wat is het verschil tussen deze twee producten? Een scrub en een exfoliant hebben hetzelfde doel – het verwijderen van dode huidcellen – maar toch is er een verschil in samenstelling en werking. Ben jij benieuwd geworden naar deze verschillen? En nog belangrijker, wil je weten hoe je jouw huid perzikzacht maakt? Wij vertellen het je allemaal!

Shop hier exfoliant & peeling

Wat doet een exfoliant?

Een exfoliant is een verzorgingsproduct dat helpt dode en loszittende huidcellen te verwijderen. Elke dag verliest je huid duizenden huidcellen. Bij jonge mensen vernieuwt de huid zich automatisch gemiddeld om de 25 dagen, maar dit proces wordt trager wanneer je ouder wordt. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid sneller dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van huidonzuiverheden en schilfers toe. Daarom kan een exfoliant een uitkomst bieden.

Er zijn verschillende soorten exfolianten, bijvoorbeeld exfolianten in de vorm van een crème, gel of scrub. Waar bij een scrub de dode huidcellen worden verwijderd met behulp van korrels, zorgt een exfoliant er door middel van zuren voor dat loszittende huidcellen worden losgeweekt. Door de zuurgraad dringen exfolianten met een zuur wat dieper door in de huid. De verbindingen tussen de cellen worden verbroken, waardoor de huidcellen makkelijker loslaten. De huid kan gaan vervellen en wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren.

Wat zijn de werkzame ingrediënten van een exfoliant?

Een exfoliant bestaat uit fruitzuren (AHA) of salicylzuren (BHA). Dit zijn zuren die de huidcellen losweken van de opperhuid. Deze fruitzuren leveren een hoop voordelen op:

 • De huid wordt gladder, egaler en stralender.Doordat je met exfoliëren een laagje dode huidcellen verwijderd, gaat je huid stralen. Ook kun je met exfoliëren je celvernieuwingsproces stimuleren. Hiermee verdwijnen onzuiverheden. Je kunt er dus echt een mooie ‘glow’ van krijgen!

 • Puistjes en mee-eters krijgen minder kans om te ontstaan, omdat het verstoppingen van de talgklieren voorkomt. La Roche-Posay heeft een speciale lijn ontwikkeld voor de onzuivere huid. Deze Effaclar-lijn bevat verschillende producten waaronder reinigingsproducten die overtollig talg verwijderen, onzuiverheden verminderen en de huid gladder maken.

 • Afhankelijk van de toegepaste concentratie kan het ook nog zorgen voor collageenproductie en een vermindering van pigmentvlekken. Door regelmatig te exfoliëren zorg je ervoor dat de bovenste laag dode huidcellen verwijderd wordt. Hiermee stimuleer je de huid om zich te vernieuwen. Als je cellen worden gestimuleerd om zich te vernieuwen, vervagen pigmentvlekken sneller.  

  Een heleboel voordelen dus!

Exfoliant met salicylzuur

 • Vetoplosbaar
 • Goed voor de onrustige huid
 • Helpt bij grove verstopte poriën
2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos dames gezichtsreiniging alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
niet-promo badge
€ 6.95
serum
Spaar 2 Air Miles

Exfoliant met glycolzuur

 • Dringt diep door in de huid
 • Geschikt voor de droge en rijpe huid
 • Vervaagt oppervlakkige pigmentvlekken
1+1gratis Promotie: Promotie voorwaarden: L'Oréal Paris en Maybelline alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. cadeausets en mini's. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 21.49
crème
Spaar 8 Air Miles

Exfoliant met hyaluronzuur

 • Zorgt voor hydratatie en volume
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Vult rimpels (tijdelijk) op
niet-promo badge
Gratis bezorgd
€ 42.49
serum
Spaar 16 Air Miles

Exfoliant met melkzuur

 • Geschikt voor de eerste keer exfoliëren
 • Geschikt voor de gevoelige huid
 • Helpt littekens te vervagen
2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos dames gezichtsreiniging alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
niet-promo badge
€ 6.95
serum
Spaar 2 Air Miles

Hoe gebruik je een exfoliant?

Een exfoliant is gemakkelijk aan te brengen. Bij een exfoliant hoef je het niet in je huid te masseren, zoals bij een scrub, maar smeer je het gewoon op je huid. De exfoliant laat je vervolgens een aantal uren intrekken. Op deze manier kunnen de zuren goed inwerken en de dode huidcellen oplossen. Er bestaan ook exfoliërende tonics. Deze kun je aanbrengen door de tonic op een watje te sprenkelen en het vervolgens op je huid aan te brengen. Bouw het gebruik van een exfoliant altijd langzaam op. Op deze manier kun je goed in de gaten houden hoe je huid reageert op dit product. Gaat het goed? Dan kun je het misschien wat vaker aanbrengen. Irriteert de huid? Dan kun je beter een stapje terug zetten.

Nog een paar laatste tips voor bij het thuisgebruik

Ook erg belangrijk: goede nazorg! Een exfoliant kan de van nature aanwezige antioxidanten in je huid kan weghalen. Daarom is het aan te raden deze weer aan te vullen door te smeren met een product waar antioxidanten aan toegevoegd zijn. Met het gebruik van een exfoliant wordt je huid overigens ook gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt. Beschermen tegen de zon was dus al belangrijk, maar wordt nu dus nóg belangrijker!

Chemische peelings

Naast thuis aan de slag gaan, kun je je huid ook laten exfoliëren door een deskundige. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van een chemische peeling, een exfoliant op basis van zuren. Twee erg populaire ingrediënten die vaak bij chemische peelings voorkomen zijn glycolzuur en salicylzuur. Glycolzuur is wateroplosbaar en heeft van de fruitzuren de kleinste molecuulgrootte. Hierdoor dringt het wat dieper in de huid door, maar kan het ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de rijpe of droge huid die niet gevoelig is. In de producten voor thuisgebruik zit een lagere concentratie glycolzuur, hierdoor kunnen deze producten wel gebruikt worden op andere huidtypes. Salicylzuur is vetoplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid met mee-eters en puistjes.

Voor zowel de glycol- als de salicylzuur peeling geldt: hoe hoger de concentratie, hoe dieper de peeling zijn werk zal doen. Dit kan zorgen voor een beter resultaat, maar ook voor meer irritatie! Daarom worden de heftigere peelings door deskundigen uitgevoerd. Bij hen kun je ook aan een peelingtraject beginnen waar je bijvoorbeeld om de week een peeling krijgt. Vaak wordt de concentratie dan rustig opgebouwd.

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.