lachende vrouw

Exfoliant

Heb jij al een exfoliant in de badkamer staan? Of onderga je weleens een peeling bij de schoonheidssalon? Goede huidverzorging is eigenlijk niet helemaal compleet zonder een exfoliant. Zo zorgt het onder andere voor meer collageenproductie en minder onzuiverheden. Een goed voorbeeld van exfolianten zijn chemische peelings, maar er zijn ook mildere vormen die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken! Wij vertellen je graag meer over de term exfoliëren en gaan daarna dieper in op de chemische peelings.

Wat doet een exfoliant?

Elke dag verliest je huid duizenden huidcellen. Bij jonge mensen vernieuwt de huid zich automatisch gemiddeld om de 25 dagen, maar dit proces wordt trager wanneer je ouder wordt. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid sneller dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van huidonzuiverheden en schilfers toe. Er bestaan meerdere manieren om dit tegen te gaan. Waar bij een scrub de dode huidcellen verwijderd worden met behulp van korrels, zorgt een enzymatische peeling ervoor dat loszittende huidcellen worden losgeweekt.

Exfolianten met een zuur gaan nog een stapje verder. Deze dringen door de zuurgraad wat dieper door in de huid. De verbindingen tussen de cellen worden verbroken, waardoor de huidcellen makkelijker loslaten. De huid kan gaan vervellen en wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren. De huid wordt gladder, egaler en stralender. Je kunt er dus echt een mooie ‘glow’ van krijgen! Puistjes en mee-eters krijgen ook minder kans om te ontstaan, omdat het verstoppingen van de talgklieren beter voorkomt. Maar afhankelijk van de toegepaste concentratie kan het ook nog zorgen voor collageenproductie en een vermindering van pigmentvlekken. Een heleboel voordelen dus!

Chemische peelings

Een voorbeeld van een exfoliant op basis van zuren is een chemische peeling. Twee erg populaire ingrediënten die vaak bij chemische peelings voorkomen zijn glycolzuur en salicylzuur. Glycolzuur is wateroplosbaar en heeft van de fruitzuren de kleinste molecuulgrootte. Hierdoor dringt het wat dieper in de huid door, maar kan het ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de rijpe of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid met mee-eters en puistjes.

Een chemische peeling wordt meestal door een deskundige uitgevoerd…

Voor zowel de glycol- als de salicylzuur peeling geldt: hoe hoger de concentratie, hoe dieper de peeling zijn werk zal doen. Dit kan zorgen voor een beter resultaat, maar ook voor meer irritatie! Daarom worden de heftigere peelings door deskundigen uitgevoerd. Bij hen kun je ook aan een peelingtraject beginnen waar je bijvoorbeeld om de week een peeling krijgt. Vaak wordt de concentratie dan rustig opgebouwd.

…maar ook thuis kan je aan de gang met een exfoliant!

Heftige chemische peelings worden dus uitgevoerd door deskundigen. Maar er bestaan ook mildere chemische peelings, enzymatische peelings en exfoliërende tonics. Deze kun je wel thuis gebruiken. Wel raden we je aan om je van tevoren te laten adviseren door een deskundige, zoals een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Met hun advies weet je welk product of welke methode geschikt is voor jouw huid. Bouw het gebruik van een exfoliant altijd langzaam op. Op deze manier kun je goed in de gaten houden hoe je huid reageert op dit product. Gaat het goed? Dan kun je het misschien wat vaker aanbrengen. Irriteert de huid? Dan kun je beter een stapje terug zetten.

Nog een paar laatste tips voor bij het thuisgebruik

Ook erg belangrijk: goede nazorg! Een exfoliant kan de van nature aanwezige antioxidanten in je huid kan weghalen. Daarom is het aan te raden deze weer aan te vullen door te smeren met een product waar antioxidanten aan toegevoegd zijn. Met het gebruik van een exfoliant wordt je huid overigens ook gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt. Beschermen tegen de zon was dus al belangrijk, maar wordt nu dus nóg belangrijker!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.