Lachende vrouw

Exfoliant

Dode huidcellen verwijderen, kun je hiervoor het beste scrubben of exfoliëren? Wat is het verschil tussen deze twee producten? Een scrub en een exfoliant hebben hetzelfde doel – het verwijderen van dode huidcellen – maar toch is er een verschil in samenstelling en werking. Ben jij benieuwd geworden naar deze verschillen? En nog belangrijker, wil je weten hoe je jouw huid perzikzacht maakt? Wij vertellen het je allemaal!

Shop hier gezichtsverzorging

Artikel opslaan

Wat doet een exfoliant?

Elke dag verliest je huid duizenden huidcellen. Bij jonge mensen vernieuwt de huid zich automatisch gemiddeld om de 25 dagen, maar dit proces wordt trager wanneer je ouder wordt. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid sneller dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van huidonzuiverheden en schilfers toe. Er bestaan meerdere manieren om dit tegen te gaan. Waar bij een scrub de dode huidcellen verwijderd worden met behulp van korrels, zorgt een enzymatische peeling ervoor dat loszittende huidcellen worden losgeweekt. 

Wat zijn de werkzame ingrediënten van een exfoliant?

Exfolianten met een zuur gaan nog een stapje verder. Deze dringen door de zuurgraad wat dieper door in de huid. De verbindingen tussen de cellen worden verbroken, waardoor de huidcellen makkelijker loslaten. De huid kan gaan vervellen en wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren. Een exfoliant bestaat uit fruitzuren (AHA) of salicylzuren (BHA). Dit zijn zuren die de huidcellen losweken van de opperhuid. Deze fruitzuren leveren een hoop voordelen op: 

  • De huid wordt gladder, egaler en stralender. Doordat je met exfoliëren een laagje dode huidcellen verwijderd, gaat je huid stralen. Ook kun je met exfoliëren je celvernieuwingsproces stimuleren. Hiermee verdwijnen onzuiverheden. Je kunt er dus echt een mooie ‘glow’ van krijgen!

  • Puistjes en mee-eters krijgen minder kans om te ontstaan, omdat het verstoppingen van de talgklieren voorkomt. La Roche-Posay heeft een speciale lijn ontwikkeld voor de onzuivere huid. Deze Effaclar-lijnr bevat verschillende producten waaronder reinigingsproducten die overtollig talg verwijderen, onzuiverheden verminderen en de huid gladder maken. 

  • Afhankelijk van de toegepaste concentratie kan het ook nog zorgen voor collageenproductie en een vermindering van pigmentvlekken. Door regelmatig te exfoliëren zorg je ervoor dat de bovenste laag dode huidcellen verwijderd wordt. Hiermee stimuleer je de huid om zich te vernieuwen. Als je cellen worden gestimuleerd om zich te vernieuwen, vervagen pigmentvlekken sneller.  
     
    Een heleboel voordelen dus! 

Vergelijk 6 exfolianten en scrubs

Reiniging, scrub en masker in één

✓ Vermindert mee-eters ✓ Verwijdert overtollig talg ✓ Laat poriën er niet verstopt uitzien

Lees meer
€ 8.35
lotion

Natuurlijke peeling met scrubdeeltjes

✓ Reinigt en exfolieert de huid ✓ Met natuurlijke scrubdeeltjes ✓ Mild, zacht en vegan

Lees meer
Duurzaam
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 3.99
scrub

Peeling met zeezand voor onzuiverheden

Ideaal voor de gemengde of onzuivere huid ✓ Met zeezand en prebiotisch complex ✓ Zonder siliconen

Lees meer
null
scrub

Exfoliating peeling met scrubdeeltjes

✓ Met natuurlijke bamboe-scrubdeeltjes ✓ Verwijdert dode huidcellen ✓ 100% vegan en voor alle huidtypen

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 2.49
scrub

Charcoal peeling tegen onzuiverheden

✓ Voor de vette en onzuivere huid ✓ Met houtskool en provitamine B5 ✓ Diepreinigend en exfoliërend

Lees meer
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 3.49
scrub

Circulaire gezichtsscrub

✓ Geschikt voor de gevoelige huid ✓ Met natuurlijke oliën ✓ Zonder microplastics of siliconen

Lees meer
Duurzaam
Promotie: Promotie voorwaarden: Naif alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's en grootverpakkingen. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 14.95

Hoe gebruik je een exfoliant?

Een exfoliant is gemakkelijk aan te brengen. Bij een exfoliant hoef je het niet in je huid te masseren, zoals bij een scrub, maar smeer je het gewoon op je huid. De exfoliant laat je vervolgens een aantal uren intrekken. Op deze manier kunnen de zuren goed inwerken en de dode huidcellen oplossen. Er bestaan ook exfoliërende tonics. Deze kun je aanbrengen door de tonic op een watje te sprenkelen en het vervolgens op je huid aan te brengen. Bouw het gebruik van een exfoliant altijd langzaam op. Op deze manier kun je goed in de gaten houden hoe je huid reageert op dit product. Gaat het goed? Dan kun je het misschien wat vaker aanbrengen. Irriteert de huid? Dan kun je beter een stapje terug zetten. 

Nog een paar laatste tips voor bij het thuisgebruik

Ook erg belangrijk: goede nazorg! Een exfoliant kan de van nature aanwezige antioxidanten in je huid kan weghalen. Daarom is het aan te raden deze weer aan te vullen door te smeren met een product waar antioxidanten aan toegevoegd zijn. Met het gebruik van een exfoliant wordt je huid overigens ook gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt. Beschermen tegen de zon was dus al belangrijk, maar wordt nu dus nóg belangrijker! 

Chemische peelings

Naast thuis aan de slag gaan, kun je je huid ook laten exfoliëren door een deskundige. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van een chemische peeling, een exfoliant op basis van zuren. Twee erg populaire ingrediënten die vaak bij chemische peelings voorkomen zijn glycolzuur en salicylzuur. Glycolzuur is wateroplosbaar en heeft van de fruitzuren de kleinste molecuulgrootte. Hierdoor dringt het wat dieper in de huid door, maar kan het ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de rijpe of droge huid die niet gevoelig is. In de producten voor thuisgebruik zit een lagere concentratie glycolzuur, hierdoor kunnen deze producten wel gebruikt worden op andere huidtypes. Salicylzuur is vetoplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid met mee-eters en puistjes. 

Voor zowel de glycol- als de salicylzuur peeling geldt: hoe hoger de concentratie, hoe dieper de peeling zijn werk zal doen. Dit kan zorgen voor een beter resultaat, maar ook voor meer irritatie! Daarom worden de heftigere peelings door deskundigen uitgevoerd. Bij hen kun je ook aan een peelingtraject beginnen waar je bijvoorbeeld om de week een peeling krijgt. Vaak wordt de concentratie dan rustig opgebouwd. 

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.