Huisstofmijt- allergie
Slaap je slecht omdat je veel moet hoesten? Of start je iedere dag met een niesbui? Misschien ben je dan allergisch voor huisstofmijt. Dat is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn. Hoe herken je het? En wat kun je ertegen doen? Wij geven je tips!
Wat is een allergie voor huisstofmijt?
Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan reageert je lichaam heftiger dan nodig op (met name) de poep van huisstofmijten. Dat zijn heel kleine, witte beestjes die niet te zien zijn met het blote oog en zich voeden met huidschilfers van mensen en huisdieren. Huisstofmijten zitten graag op warme, donkere en vochtige plekken. Denk hierbij aan bedden(goed) en kussens, maar ook aan tapijt, gordijnen, beschimmelde muren of knuffelbeesten.
Omdat stof veel huidschilfers bevat, houden huisstofmijten wel van een stoffig huis. Daarom wordt huisstofmijtallergie ook wel stofallergie genoemd.
Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie?
De klachten van huisstofmijtallergie zijn niet seizoensgebonden. Omdat je huis in de winter waarschijnlijk minder goed geventileerd wordt en de kachel lekker warm aan staat, kunnen er ‘s winters wel wat meer huisstofmijten in je huis zitten. En dat betekent meer klachten.
Omdat huisstofmijten graag in je beddengoed en matras leven, heb je bij een huisstofmijtallergie vaker last van klachten in de nacht en de ochtend. Ook een stoffig huis veroorzaakt meer klachten, omdat daar meer huisstofmijten leven.
De symptomen van een huisstofmijtallergie zijn:
- Niesbuien
- Loopneus of verstopte neus
- Jeukende, tranende ogen
- Vermoeidheid en slecht slapen
- Hoofdpijn
- Eczeem
- Astmatische klachten, zoals benauwdheid of piepend ademhalen
- Hoesten
Wat te doen als je allergisch bent voor huisstofmijt?
Huisstofmijtallergie is helaas niet te genezen, maar je kunt de klachten wel minimaliseren door je huis zo stofvrij mogelijk te houden. Wij hebben wat tips voor je:
- Ventileer iedere dag je huis door de ramen minimaal tien minuten open te zetten.
- Stofzuig minimaal één keer per week en vervang regelmatig de zak en het filter. Het beste is om dit te laten doen door iemand die niet allergisch is.
- Gebruik allergeendichte hoezen voor je matras en beddengoed.
- Gebruik liever synthetisch of katoenen beddengoed dan wollen of donzen beddengoed.
- Laat je bed ‘s ochtends opengeslagen, zodat de warmte en het vocht niet onder het opgemaakte dekbed gevangen worden gehouden.
- Was je beddengoed wekelijks op 60 graden.
- Droog je was het liefst buiten of in de droger.
- Neem regelmatig gladde oppervlakken af met een vochtig doekje.
- Zorg voor een lage luchtvochtigheid in je huis, vooral in de herfst en winter. Je kunt hiervoor een speciale luchtontvochtiger gebruiken.
- Kies voor gladde vloerbedekking in plaats van tapijt.
- Kies voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, vooral in je slaapkamer.
- Kies voor wasbare gordijnen.
- Leg knuffelbeesten regelmatig een paar uur in de vriezer of was ze op 60 graden.
Helpen deze tips niet genoeg tegen jouw allergische reactie? Bespreek dan met je huisarts of anti-allergische medicatie iets voor jou is.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Vermoed je dat je allergisch bent voor huisstofmijt? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je onderzoeken en eventueel medicatie voorschrijven.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan