vrouw met blonde vlecht in haar

Droge hoofdhuid

Je hebt het misschien wel eens gehad: een droge hoofdhuid. Het is een probleem dat vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Vrouwen verven namelijk vaker hun haar en gebruiken meer haarproducten. Je hoofdhuid is hier helaas niet altijd even blij mee. Waarom is dit zo? En wat kun je tegen een droge hoofdhuid doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over een droge hoofdhuid.

Wat is een droge hoofdhuid?

Bij een gezonde hoofdhuid worden er in de diepere lagen van de huid continu nieuwe huidcellen aangemaakt. In de buitenste lagen worden de oude cellen juist weer afgebroken. Je kunt deze lagen zien als een soort muur die ervoor zorgt dat er genoeg vocht binnen blijft. Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en ontstaat een droge hoofdhuid. 

Wat zijn de symptomen van een droge hoofdhuid?

Een droge hoofdhuid kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk
  • Een strak gevoel
  • Fijne schilfers

Wat zijn de oorzaken van een droge hoofdhuid?

De meeste vrouwen houden ervan om hun haar te verwennen met allerlei soorten haarproducten. Wat veel vrouwen niet weten, is dat je hoofdhuid daar niet altijd even blij mee is. Je hoofdhuid kan door het gebruik van (agressieve) haarproducten uitdrogen. Hierdoor ontstaat er een vochttekort, waardoor je hoofdhuid gaat schilferen. Heb je het idee dat je in de winter vaker last hebt van een droge hoofdhuid? Dat klopt! Door de lage temperaturen en de verwarming die binnen aanstaat, is de lucht droger. Je raadt het waarschijnlijk al: ook hierdoor droogt je hoofdhuid uit.

Wat is het verschil tussen een droge hoofdhuid en roos?

Een veelgemaakte fout is dat roos gezien wordt als een symptoom van een droge hoofdhuid. Maar hoe herken je het verschil? Als je last hebt van een droge hoofdhuid, dan zijn de schilfertjes vaak droog en wit van kleur. Als je last het van roos, dan zijn de schilfers meestal groter, vettig en (wit)geel van kleur. Omdat een droge hoofdhuid en roos twee verschillende dingen zijn, heeft het dus geen zin om een droge hoofdhuid te bestrijden met een anti-roos shampoo. Sterker nog, het kan je klachten zelfs erger maken. 

Wat te doen tegen een droge hoofdhuid?

Een gezonde hoofdhuid zorgt ervoor dat het vochtgehalte van je hoofdhuid op peil blijft. Om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je gezonde hoofdhuid weer terugkrijgt, hebben wij de volgende tips voor je op een rij gezet:

Tip 1: gebruik de juiste shampoo

Kies voor een hydraterende shampoo die natuurlijke oliën bevat, zoals olijfolie, avocado-olie of arganolie. Voelt je hoofdhuid na het wassen van je haar wat trekkerig of droog aan? Dit is een teken dat je een shampoo gebruikt die te agressief is voor je hoofdhuid. Je kunt het beste shampoos gebruiken zonder agressieve ingrediënten die je hoofdhuid irriteren, zoals alcohol, parfum en zeep. Gelukkig zijn er veel milde shampoos bij Etos verkrijgbaar zónder deze ingrediënten.

Shop hier jouw shampoo

€ 7.69
€ 6.99
€ 8.39
€ 8.99

Tip 2: was je haar niet te vaak

We snappen dat je van schoon en stralend haar houdt, maar het is niet aan te raden om je haar iedere dag te wassen. Op deze manier beschadig je de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid. Hierdoor verdwijnt het natuurlijke vetlaagje en droogt je hoofdhuid uit. Nu je weet dat je het haar niet te vaak moet wassen, is het erg aantrekkelijk om de droogshampoo uit de kast te pakken. Dit kun je beter laten. Overmatig gebruik van droogshampoo kan namelijk, net als gewone shampoo, leiden tot een droge hoofdhuid.

Tip 3: borstel je haar met liefde

Bostel jij je haar altijd vliegensvlug door, omdat je ‘s ochtends op de één of andere manier altijd te weinig tijd hebt? Dit zullen veel mensen herkennen. Besef je wel dat je dit beter niet kunt doen, en vooral niet wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid. Agressief met je borstel over je hoofdhuid gaan zal de jeuk en droogheid op je hoofd alleen maar erger maken. Neem voortaan dus even een paar minuten langer de tijd om je haren te borstelen. Je lokken én je hoofdhuid zullen je dankbaar zijn!

Tip 4: gebruik niet te veel conditioner

Is conditioner jouw beste vriend? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Overmatig gebruik van conditioner kan een boosdoener zijn van een droge hoofdhuid. Tip: breng conditioner alleen in de punten van je haar aan.

Tip 5: vermijd hitte

Een te hete douche beschadigt de natuurlijke beschermlaag van het haar. Zet de douche daarom op een lagere temperatuur als je je haar wast. Ook de warmte tijdens het föhnen van je haar heeft negatieve gevolgen. Kies dus voor de koudere stand of laat je haar aan de lucht drogen om een droge hoofdhuid te voorkomen.

Tip 6: let op je voeding

Het is belangrijk om genoeg vitamine E, vitamine B en omega-3 vetzuren binnen te krijgen, omdat deze vitaminen ervoor zorgen dat je hoofdhuid gezond blijft. Deze vitaminen zitten in producten zoals avocado’s, vette vis, noten en lijnzaad. Verder hebben het eten van groenten, fruit en het drinken van voldoende water een positieve invloed op de algehele conditie van je huid.

Tip 7: gebruik tea tree olie

Tea tree olie staat bekend om zijn desinfecterende werking en het verlicht ook nog eens de jeuk. Voeg daarom een paar druppeltjes olie toe aan je shampoo en conditioner.

Tip 8: gebruik een haarmasker

Je haar én hoofdhuid springen een gat in de lucht wanneer je ze één keer per week met een haarmasker verwent. Je kunt ervoor kiezen om zelf een haarmasker te maken, maar je vind ze natuurlijk ook gewoon bij Etos.

Bekijk hier ons assortiment aan haarmaskers >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.