Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
een knot haar steekt boven een witte deken uit

Koorts bij kinderen

Een rood gezichtje dat rillend boven de dekens uitsteekt… Je kind heeft koorts! Koorts is een normale reactie van het afweersysteem op een infectie. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als je kind verhoging heeft. Maar wanneer moet je wel naar de huisarts? Dat en meer over koorts bij kinderen lees je hieronder!

Hoe meet je koorts bij je kind?

Je merkt waarschijnlijk dat je kind koorts heeft omdat hij of zij warmer aanvoelt dan gewoonlijk. Maar met de hand voelen is geen betrouwbare manier om koorts vast te stellen. Gebruik een thermometer die je in de anus inbrengt. Tip: smeer de punt van de thermometer in met vaseline, dan gaat het inbrengen makkelijker. Vergeet de thermometer daarna niet schoon te maken met wat alcohol. Is de lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden? Dan heeft je kind koorts.

Gebruik liever geen oorthermometers. Deze geven bij kinderen namelijk geen betrouwbare uitslag.

Wat is een koortsstuip?

Kinderen kunnen koortsstuipen krijgen bij hoge koorts of een plotselinge stijging van de temperatuur. Een koortsstuip kun je herkennen aan schokken, wegdraaiende ogen en een onregelmatige ademhaling. Daarnaast ziet je kind grauw en kun je geen contact met hem of haar te krijgen. Dit kan er eng uitzien, maar over het algemeen is een koortsstuip onschuldig en gaat deze meestal vanzelf weer over.

Is je kind jonger dan zes maanden of ouder dan vijf jaar en krijgt hij of zij een koortsstuip? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wat moet je doen als je kind koorts heeft?

Heeft je kind last van koorts? Geen zorgen, koorts gaat meestal vanzelf voorbij. Wij geven je wat tips voor als je kind koorts heeft:

 • Laat je kind voldoende drinken. Kinderen met koorts kunnen makkelijk uitdrogen, vooral als ze ook overgeven of diarree hebben. Het is daarom belangrijk dat je kind genoeg drinkt. Baby's kun je naast melk wat extra water geven. Oudere kinderen kunnen extra vocht ook via limonade en soep binnenkrijgen. Je kunt ook orale rehydratievloeistof (ORS) toedienen.
 • Laat je kind rust nemen. Een kind met koorts heeft behoefte aan rust. Het hoeft niet per se in bed te blijven, maar lekker thuis blijven in een pyjamaatje is voor het kind erg prettig. Bezoek kun je beter afzeggen. Je kunt je kind wat afleiden met rustige activiteiten, zoals spelletjes of lezen.
 • Kleed je kind niet te warm aan. Een kind met koorts moet al die extra warmte kwijt kunnen. Zorg daarom dat het niet te warm is in de kamer en dat je je kind niet te dik toedekt of aankleedt. Bij mooi weer mogen kinderen met koorts best naar buiten. Maar zorg ook dan ervoor dat je je kind niet té warm aankleedt.
 • Geef je kind een pijnstiller. Koorts is een zinvolle reactie van het lichaam op een infectie. In de meeste gevallen is het dus raadzaam om de koorts niet te behandelen. Geef je kind eventueel een koortsverlagende pijnstiller, zoals paracetamol.

Shop nu

Wanneer moet je de huisarts bellen als je kind koorts heeft?

Doorgaans is koorts geen reden om de huisarts te bellen. Maak je je zorgen? Dan kan een telefoontje geen kwaad. Je huisarts of de assistent schat dan de situatie over de telefoon in. Bel ook de huisarts voor een afspraak in de volgende gevallen:

 • Je kind is ouder dan twee maanden en heeft langer dan drie dagen een temperatuur van 38 graden of hoger.
 • Je kind is jonger dan twee jaar en lijkt last te hebben van zijn of haar oren.
 • Je kind is jonger dan zes jaar en drinkt veel minder dan normaal.
 • Je kind krijgt na een paar dagen zonder koorts opnieuw koorts.

Bel in de volgende situaties direct je huisarts:

 • Je kind is suf en reageert niet meer goed op de omgeving.
 • Je kind is zwak, huilt kreunend en is niet goed troostbaar.
 • Je kind is benauwd.
 • Je kind heeft vlekjes of huidbloedinkjes en is ook erg ziek.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.