Winkelmandje Etos winkel

Etos: Keurmerk Zelfzorg Online

Etos is gecertificeerd tot Keurmerk Zelfzorg Online. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou?

Keurmerk Zelfzorg Online

Bij Etos kun je terecht met al je vragen, ook die over zelfzorggeneesmiddelen. In de winkel merk je dit omdat er altijd een gediplomeerd drogist of assistent-drogist aanwezig is om je deskundig advies te geven over zelfzorggeneesmiddelen. Maar hoe zorgt Etos ervoor dat je online ook verantwoord zelfzorggeneesmiddelen kunt kopen?

Drogist met de Groene Plus

Drogisterij-breed voeren wij het beeldmerk: de Groene Plus. De Groene Plus biedt de zekerheid van gecertificeerde kennis en kwaliteit. Dit beeldmerk staat voor het juiste product en deskundig advies over zelfzorg. Met de Groene Plus wijzen we de consument direct de weg naar de bijna 2.000 gecertificeerde drogisterijen.

Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen?

Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvoor je geen doktersrecept nodig hebt. Bijvoorbeeld pijnstillers, hoestmiddelen, middelen tegen hooikoorts, oordruppels, maar ook middelen tegen reisziekte, huidschimmels of hoofdluis. Bij sommige verkooppunten van zelfzorggeneesmiddelen kun je een middel afrekenen zonder dat er deskundig toezicht is en zonder dat iemand je erover kan adviseren. Bij Etos is dat toezicht en advies er wél, zowel in de fysieke winkels, als online.

Waarom is goed advies belangrijk?

Net als bij geneesmiddelen die je op recept krijgt, is het ook bij zelfzorggeneesmiddelen belangrijk voor je gezondheid om ze op de juiste manier te gebruiken. Want verkeerd gebruik kan schadelijk voor je zijn. Een geneesmiddel kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor volwassenen, maar niet voor kinderen, omdat de dosering dan te hoog is. Of het mag niet langer dan een aantal dagen achter elkaar gebruikt worden. Ook zijn er middelen die je niet mag gebruiken als je zwanger bent. Verder kunnen sommige middelen bijwerkingen hebben zoals maagpijn of duizeligheid.

Het is dus belangrijk dat je advies kunt krijgen bij het kopen van een zelfzorggeneesmiddel. Daarom staat in de wet dat de meeste zelfzorgmiddelen alleen verkocht mogen worden via drogisterijen en apotheken.

Persoonlijk advies tijdens online shoppen?

Shop je online? Onze gediplomeerde (assistent-)drogisten voorzien je graag van een persoonlijk advies. Je kunt gratis bellen met het nummer 0800-3510065. We zijn bereikbaar van ma.- vr. van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Wij adviseren niet verder te gaan met de bestelling van een geneesmiddel wanneer je vragen nog onbeantwoord zijn.

De 5 zekerheden van
Keurmerk Zelfzorg Online

 

1. Personeel is altijd beschikbaar als je advies nodig hebt

 

Als je online een geneesmiddel koopt bij Etos krijg je een pop-up scherm met de vraag of je nog informatie wilt over het geneesmiddel. Met deze ‘check’ maakt Etos je erop attent dat het gaat om een product dat extra aandacht nodig heeft. En dat de drogist of assistent-drogist telefonisch graag de tijd neemt voor een passend advies.

 

2. Je krijgt deskundig en actueel advies

 

Wettelijk gezien mogen alleen een drogist en assistent-drogist advies geven over geneesmiddelen. Zij hebben een speciale vakopleiding gevolgd. Als je in onze webshop een geneesmiddel bestelt kun je gratis bellen met één van onze (assistent-)drogisten. Onze gediplomeerde (assistent-)drogisten voorzien je graag van een persoonlijk advies. Je krijgt advies volgens landelijk erkende zelfzorgstandaarden door ons personeel dat regelmatig bijgeschoold wordt. Zij stellen je een aantal vragen om te achterhalen wat je klachten zijn. Vervolgens helpen zij je met de keuze van het juiste product en geven waar nodig aanwijzingen voor het gebruik en praktische tips. Zelfzorg gaat over meer dan alleen geneesmiddelen: ook homeopathische middelen, zelftests en gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen vragen om een passend advies.

 

3. Je wordt zo nodig doorverwezen

 

Met sommige gezondheidsvragen ben je bij de drogist aan het juiste adres, maar soms kun je beter naar de huisarts gaan. Klanten twijfelen hier weleens over: wat kunnen ze met zelfzorg oplossen en wat niet? De Etos-medewerker kan je hierin adviseren en zal je waar nodig doorverwijzen. Ook als je klachten bijvoorbeeld vaak terug komen of wanneer zelfzorggeneesmiddelen niet de gewenste oplossing bieden, krijg je het advies om contact op te nemen met de huisarts.

 

4. Aandacht voor veiligheid

 

Bij Etos staan jouw gezondheid én veiligheid centraal. Zo vragen wij online altijd naar je leeftijd en is het onmogelijk om meer dan drie verpakkingen van hetzelfde geneesmiddel in één keer te bestellen.

 

5. Kwaliteit wordt continu bewaakt

 

Etos, jouw Erkend Specialist in Zelfzorg voldoet aan kwaliteitseisen voor geneesmiddelenverkoop. Elk jaar wordt Etos gecontroleerd en moet dan aantonen dat wij het keurmerk nog steeds waard zijn. Online wordt de informatie op onze webshop gecontroleerd. Zo weet je dat je kunt blijven rekenen op goede service bij zelfzorg.

 

 

Zo houden wij je gezond en geven wij betrouwbaar advies over je aankoop en juist gebruik. Neem dus geen risico en koop zelfzorggeneesmiddelen alleen bij een winkel of webshop met het Keurmerk Zelfzorg Online.


Ervaar je bijwerkingen?

Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Gebruik je medicijnen en denk je dat je mogelijk een bijwerking ervaart? Meld deze dan. Doe dit ook als je twijfelt of het wel een bijwerking is, of als het al in de bijsluiter staat. Je kunt je bijwerkingen melden op de website van Bijwerkingcentrum Lareb. Op de pagina Wat melden lees je wat je precies kunt melden, en via het Meldformulier kun je je bijwerkingen doorgeven.

 

Geneesmiddelen weggooien

Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of wc en gooi ze niet in de vuilnisbak. Ga in je gemeente na wat je met geneesmiddelen moet doen die niet meer nodig zijn. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.

 

Artikel opslaan

Beste zelfzorgadviseur

Beste zelfzorgadviseur 2021

Connie Verheijen is verkozen tot Beste Zelfzorgadviseur van Nederland 2021. Zij werkt als drogist bij Etos in Hoensbroek. Eerder dit jaar mocht zij zichzelf al beste zelfzorgadviseur binnen Etos noemen, en nu is ze ook landelijke winnares.

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.