Winkelmandje Etos winkel

Etos: Keurmerk Zelfzorg Online

Etos is gecertificeerd tot Keurmerk Zelfzorg Online. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou?

 

Webshops met de Groene Plus

Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig bij juist gebruik, maar verkeerd gebruik kan schadelijk zijn. Het is dus belangrijk dat je goed advies krijgt als je een zelfzorggeneesmiddel koopt, ook online. Er is veel online informatie over zelfzorggeneesmiddelen en er zijn tal van webshops waar je deze middelen aan kunt schaffen. De een is betrouwbaar, de ander niet.

Keurmerk Zelfzorg Online

Hoe weet je nu of je bij een betrouwbare verkoper van zelfzorggeneesmiddelen bent aanbeland? Of de informatie over het geneesmiddel en het gebruik wel klopt? Daar hebben we wat op gevonden: het Keurmerk Zelfzorg Online. Alleen online verkopers van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten die aan de richtlijnen voldoen, zijn te herkennen aan de Groene Plus en mogen dit keurmerk op hun website zetten. Het keurmerk is geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie.

Websites met het Keurmerk Zelfzorg Online

De 4 zekerheden van webshops met het Keurmerk Zelfzorg Online:

  • Je koopt betrouwbare en veilige zelfzorggeneesmiddelen
  • Je krijgt duidelijke en juiste informatie over het geneesmiddel en aandoening
  • Er is altijd een drogist bereikbaar
  • Aandacht voor veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen

Te herkennen aan de Groene Plus

Je herkent de gecertificeerde drogisterijen en webshops aan de Groene Plus. Wist je dat de gediplomeerde (assistent-)drogist van webshops en drogisterijwinkels met de Groene Plus een goede opleiding achter de rug hebben en elk jaar nascholing volgen? We hebben dus de deskundigheid in huis om je te helpen bij eenvoudige gezondheidsproblemen. We zorgen graag voor je gezondheid, dus we vragen bij aankoop altijd of je nog informatie wenst en geven als dat nodig is een risicowaarschuwing. En we weten wanneer je met je klachten toch beter even de huisarts kunt raadplegen.

Weggooien van overtollige geneesmiddelen

Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Ga in je gemeente na wat je met geneesmiddelen moet doen die niet meer nodig zijn. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu.

Bijwerkingen: Even melden

Geneesmiddelen worden goed onderzocht voordat ze op de markt komen en zijn bij normaal gebruik nuttig en veilig te gebruiken, maar helaas hebben zij soms ook bijwerkingen. Het melden van deze bijwerkingen is van belang. Dat kan hier. (het Bijwerkingencentrum Lareb).

Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen?

Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvoor je geen doktersrecept nodig hebt. Bijvoorbeeld pijnstillers, hoestmiddelen, middelen tegen hooikoorts, oordruppels, maar ook middelen tegen reisziekte, huidschimmels of hoofdluis. Bij sommige verkooppunten van zelfzorggeneesmiddelen kun je een middel afrekenen zonder dat er deskundig toezicht is en zonder dat iemand je erover kan adviseren. Bij Etos is dat toezicht en advies er wél, zowel in de fysieke winkels, als online.

Waarom is goed advies belangrijk?

Net als bij geneesmiddelen die je op recept krijgt, is het ook bij zelfzorggeneesmiddelen belangrijk voor je gezondheid om ze op de juiste manier te gebruiken. Want verkeerd gebruik kan schadelijk voor je zijn. Een geneesmiddel kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor volwassenen, maar niet voor kinderen, omdat de dosering dan te hoog is. Of het mag niet langer dan een aantal dagen achter elkaar gebruikt worden. Ook zijn er middelen die je niet mag gebruiken als je zwanger bent. Verder kunnen sommige middelen bijwerkingen hebben zoals maagpijn of duizeligheid.

Het is dus belangrijk dat je advies kunt krijgen bij het kopen van een zelfzorggeneesmiddel. Daarom staat in de wet dat de meeste zelfzorgmiddelen alleen verkocht mogen worden via drogisterijen en apotheken.

Persoonlijk advies tijdens online shoppen?

Shop je online? Onze gediplomeerde (assistent-)drogisten voorzien je graag van een persoonlijk advies. Je kunt gratis bellen met het nummer 0800-3510065. We zijn bereikbaar van ma.- vr. van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Wij adviseren niet verder te gaan met de bestelling van een geneesmiddel wanneer je vragen nog onbeantwoord zijn.

Zo houden wij je gezond en geven wij betrouwbaar advies over je aankoop en juist gebruik. Neem dus geen risico en koop zelfzorggeneesmiddelen alleen bij een winkel of webshop met het Keurmerk Zelfzorg Online.

 

Artikel opslaan

Beste zelfzorgadviseur

Beste zelfzorgadviseur 2021

Connie Verheijen is verkozen tot Beste Zelfzorgadviseur van Nederland 2021. Zij werkt als drogist bij Etos in Hoensbroek. Eerder dit jaar mocht zij zichzelf al beste zelfzorgadviseur binnen Etos noemen, en nu is ze ook landelijke winnares.

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.