Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
condooms

Ondanks anticonceptie toch zwanger

Heb je het idee dat je misschien zwanger bent, terwijl je aan de pil bent of altijd een condoom gebruikt? Je kunt zwanger raken, ook terwijl je anticonceptie gebruikt. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan verder.

Hoe ontstaat een zwangerschap ondanks anticonceptie?

Een (ongewenste) zwangerschap bij vrouwen die anticonceptie gebruiken, ontstaat meestal doordat de pil of een condoom verkeerd gebruikt worden. Ook kun je zwanger raken bij juist gebruik van de pil of een condoom. Gelukkig komt dit laatste weinig voor. Hieronder vertellen we je er meer over.

De pil

Veel vrouwen denken dat zij 100% safe zijn om niet zwanger te worden als ze de pil slikken. Dit is natuurlijk geen gekke gedachte, want hier is de pil tenslotte voor bedoeld. Maar toch heb je ieder jaar 0,5% kans om zwanger te raken, ondanks dat je de pil slikt. Gelukkig is het niet een hele grote kans. Iets anders wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden, is dat jaarlijks 80% van de pilslikkers de pil een keer of meerdere malen vergeet in te nemen. Ook het niet op tijd beginnen met slikken na een stopweek is een veel voorkomende vergissing. Dit soort vergissingen kunnen precies het moment zijn dat het ‘raak’ is.

Condooms

Bij juist gebruik is een condoom voor 98% betrouwbaar. Maar door onzorgvuldig gebruik ligt dat percentage in de praktijk veel lager. Denk hierbij aan de volgende veelgemaakte fouten:

  • Een kapotte verpakking van het condoom
  • Een condoom die over de houdbaarheidsdatum is
  • Beschadiging van het condoom tijdens het uit de verpakking halen
  • De pasvorm van het condoom klopt niet
  • Het te lang wachten met het terugtrekken van de penis
  • Sperma dat aan de handen zit

Denk je dat je zwanger bent?

Om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent is het eerst belangrijk om een zwangerschapstest te doen. Als je ongewenst zwanger bent geworden of als je bang bent dat je zwanger bent geraakt, kun je een morning-afterpil slikken. Hoe sneller hoe beter, want de werking ervan neemt af naarmate je langer wacht. Denk je dat de mogelijke bevruchting al een paar dagen geleden is? Dan kan een morning-afterspiraaltje helpen. Mocht je deze twee opties niet zo’n fijn idee vinden, maar weet je niet wat je moet doen? Raadpleeg dan je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.