Eerste zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschaps- symptomen

Smaakt dat glaasje wijn ineens niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje? Dit kan betekenen dat je zwanger bent. Je lichaam geeft namelijk vaak al aan dat je zwanger bent voordat je het zelf weet. Dat komt doordat er na de bevruchting veel verandert in je lichaam. Zo wordt de hormoonhuishouding op zijn kop gezet en dat heeft allerlei lichamelijke effecten. De volgende acht symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent.

Shop hier een zwangerschapstest

Symptomen zwangerschap

De eerste symptomen van een zwangerschap relateer je misschien niet altijd direct aan zwanger zijn. Ook kunnen de symptomen van een zwangerschap verschillen van vrouw tot vrouw. Toch zijn er een aantal eerste tekenen die bij veel vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is hier één van. Maar er zijn ook een aantal andere symptomen die aan het begin van je zwangerschap kunnen opduiken. Negen van deze zwangerschapssymptomen lees je hier:

1: je bent misselijk

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen vaak voor misselijkheid. Misselijkheid is daarom vaak een van de eerste symptomen van zwangerschap. Dit begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder. Je voelt je vooral misselijk in de vroege ochtend, maar dit kan gedurende de hele dag in golven terugkeren. Je spijsvertering gaat namelijk trager werken en je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten.

2: je smaak verandert

Bepaalde geuren en etenswaren die je normaal lekker vindt, kunnen je tegen gaan staan. Wordt je bijvoorbeeld opeens onpasselijk van de geur van koffie of sigarettenrook? Dit kan een van de symptomen van zwangerschap betekenen. Ook kan je opeens aparte eetbehoeftes vertonen, zoals zin hebben in augurken, zoute haring of drop. Er zijn zelfs zwangere vrouwen die de neiging hebben om koffiebonen, waspoeder, tandpasta, modder of andere vreemde dingen te eten. Is jouw smaak inderdaad veranderd? Dit kan dus één van de eerste tekenen van zwangerschap zijn. Waarom sommige zwangere vrouwen deze behoeften hebben, is niet bekend. Herken jij je in deze afwijkende eetbehoeften? Neem dan contact op met je huisarts.

3: je borsten zijn gevoelig

Al een week of twee na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten gespannen aanvoelen en gevoelig zijn voor aanrakingen. Gevoelige borsten zijn dan ook een van de eerste, opvallende symptomen van zwangerschap. De oorzaak hiervan is de aanmaak van zwangerschapshormonen. Je borstklieren zwellen daardoor op. Je borsten kunnen ook zwaarder aanvoelen.

Etos baby abonnement

4: je bent sneller moe

Je lichaam is fulltime aan de slag met de zwangerschap en je voelt je waarschijnlijk sneller moe en hebt meer slaap nodig. Soms kan de slaap je ineens overvallen. Door hormonale veranderingen stijgt je lichaamstemperatuur iets. Ook je hart klopt iets sneller om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen. Dit alles kost je lichaam veel energie, waardoor je sneller vermoeid bent. Ben je inderdaad sneller moe dan normaal? Dit zou een eerste teken van zwangerschap kunnen betekenen. Neem dus je rust! 

5: je hebt pijn in je onderbuik 

Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Als de baarmoeder groter wordt, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel. Wanneer je last hebt van pijn in je onderbuik zou dit dus een van de symptomen van zwangerschap kunnen zijn. 

6: je hebt hoofdpijn

Heb je veel last van hoofdpijn? Hoofdpijn kan een van de eerste tekenen van zwangerschap zijn. Ook dat heeft weer te maken met je hormonen. Vooral als je al gevoelig was voor hoofdpijn, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt. 

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapsproducten >

7: je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel: het is een vervelend gevoel waar veel vrouwen last van hebben. Zo ook vaak tijdens je menstruatie of als één van de eerste zwangerschapssymptomen. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond je vierde of vijfde week van je zwangerschap kun je last krijgen van een opgezette buik. Dit wil niet zeggen dat je buik meteen begint te groeien vanwege het kindje, maar dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap. Ook werken je darmen wat trager als je zwanger bent. Heb jij dus last van een opgeblazen gevoel en komt dit niet door menstruatie of het eten van bepaald voedsel? Dan zou dit zomaar één van de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn. 

8: je moet vaker plassen

Later in de zwangerschap drukt de baby op je blaas en moet je vaker naar de wc. Maar ook kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Moet jij vaker plassen dan normaal? Dit kan duiden op de eerste zwangerschapssymptomen. Ook de nieren spelen hierbij een rol: ze krijgen extra bloed toegevoerd en produceren zo meer urine. Dat worden dus meer tripjes naar het toilet.

9: je bent emotioneel

Kan jij opeens huilen om de kleinste dingen? Dit kunnen symptomen van zwangerschap zijn. Het komt namelijk nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneler zijn in het begin van hun zwangerschap. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en je wordt emotioneel om hele andere dingen. Ook deze stemmingsveranderingen ontstaan onder invloed van hormonen. Stemmingswisselingen komen meestal voor vanaf de derde zwangerschapsweek en zijn daarom vaak één van de eerste zwangersschapsymptomen. Deze emotionele veranderingen kunnen je hele zwangerschap aanhouden. 

10: je bent duizelig 

Heb je last van duizeligheid? Dit zou zomaar eens een zwangerschapssymptoom kunnen betekenen. Wanneer je net zwanger bent voel je je vaak licht in je hoofd en heb je soms last van duizelingen. Je lichaam bevat het hormoon progesteron, ook voor je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam nog meer van dit hormoon aan. Progesteron beschermt je baarmoeder en baarmoeder wand en zorgt ook voor onstpanning van de bloedvaten. Hierdoor stroomt er even wat minder bloed naar je hersenen, waardoor je je duizelig kunt voelen. 

Overige symptomen van zwangerschap

Naast deze genoemde symptomen zijn er nog een aantal minder bekende zwangerschapssymptomen. Deze vallen minder op, maar kunnen ook zeker duiden op een zwangerschap. Hierbij moet je denken aan last van boeren of winderigheid, een gekke smaak in je mond, pijn in je onderrug, brandend maagzuur of meer vaginale afscheiding. Heb je last van één van deze kwaaltjes? Dan zouden dit zomaar eens de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn. 

Ben ik zwanger of niet?

Herken je één of meerdere van bovenstaande symptomen van zwangerschap? Om zeker te zijn dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon (HCG) in je urine hebt. Je kunt zelf een test kopen of naar de huisarts gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk hier het assortiment aan zwangerschapstesten

€ 6.99
€ 17.59
€ 15.95
€ 2.99
€ 4.99
€ 9.55

Etos extra

Ben je in verwachting of heb je een kindje?

Meld je nu aan voor Etos baby en ontvang leuke nieuwsbrieven met tips en inspiratie, 15 Etos extra punten cadeau en een gratis Etos baby welkomstpakket*.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.