jonge vrouw die uit het raam kijkt

Zwangerschaps- symptomen

Smaakt dat glaasje wijn ineens niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje? Dit kan betekenen dat je zwanger bent. Je lichaam geeft namelijk vaak al aan dat je zwanger bent voordat je het zelf weet. Dat komt doordat er na de bevruchting veel verandert in je lichaam. Zo wordt de hormoonhuishouding op zijn kop gezet en dat heeft allerlei lichamelijke effecten. De volgende acht symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent.

1: je bent misselijk

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen vaak voor misselijkheid. Dit begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder. Je voelt je vooral misselijk in de vroege ochtend, maar dit kan gedurende de hele dag in golven terugkeren. Je spijsvertering gaat namelijk trager werken en je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten.

2: je smaak verandert

Bepaalde geuren en etenswaren die je normaal lekker vindt, kunnen je tegen gaan staan. Je kunt bijvoorbeeld onpasselijk worden als je koffie of sigarettenrook ruikt. Of je vertoont opeens aparte eetbehoeftes, zoals zin hebben in augurken, zoute haring of drop. Er zijn zelfs zwangere vrouwen die de neiging hebben om koffiebonen, waspoeder, tandpasta, modder of andere vreemde dingen te eten. Waarom sommige zwangere vrouwen deze behoeften hebben, is niet bekend. Herken jij je in deze afwijkende eetbehoeften? Neem dan contact op met je huisarts.

3: je borsten zijn gevoelig

Al een week of twee na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten gespannen aanvoelen en gevoelig zijn voor aanrakingen. De oorzaak hiervan is de aanmaak van zwangerschapshormonen. Je borstklieren zwellen daardoor op. Je borsten kunnen ook zwaarder aanvoelen.

4: je bent sneller moe

Je lichaam is fulltime aan de slag met de zwangerschap en je voelt je waarschijnlijk sneller moe en hebt meer slaap nodig. Soms kan de slaap je ineens overvallen. Door hormonale veranderingen stijgt je lichaamstemperatuur iets. Ook je hart klopt iets sneller om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen. Dit alles kost je lichaam veel energie, waardoor je sneller vermoeid bent. Neem dus je rust!

5: je hebt pijn in je onderbuik

Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Als de baarmoeder groter wordt, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

6: je hebt hoofdpijn

Je kunt last krijgen van hoofdpijn. Ook dat heeft weer te maken met je hormonen. Vooral als je al gevoelig was voor hoofdpijn, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt. 

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapsproducten >

7: je moet vaker plassen

Later in de zwangerschap drukt de baby op je blaas en moet je vaker naar de wc. Maar ook kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Ook de nieren spelen hierbij een rol: ze krijgen extra bloed toegevoerd en produceren zo meer urine. Dat worden dus meer tripjes naar het toilet.

8: je bent emotioneel

Het komt nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneler zijn in het begin van hun zwangerschap. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en je huilt om kleine dingen. Ook deze stemmingsveranderingen ontstaan onder invloed van hormonen.

Ben ik zwanger of niet?

Om zeker te zijn dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon (HCG) in je urine hebt. Je kunt zelf een test kopen of naar de huisarts gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk hier het assortiment aan zwangerschapstesten

€ 9,95
€ 17,59
€ 15,95
€ 3,15
€ 5,25
€ 9,55

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.