mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 9.99 voor € 8.99

Zwangerschapssymptomen: de eerste 13 tekenen

Als je zwanger bent, kan je dat vaak al snel aan je lichaam merken. Dat komt doordat de bevruchting je hele hormoonhuishouding op zijn kop wordt gezet, en dat heeft allerlei lichamelijke effecten! De volgende 13 symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent. 

man en vrouw pakken elkaar vast

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Zwangerschapssymptomen zijn allerlei lichamelijke veranderingen waaraan je een (prille) zwangerschap kan herkennen. De eerste zwangerschapssymptomen zijn vaak:

  • 1. Je wordt niet ongesteld
  • 2. Je bent misselijk
  • 3. Je smaak verandert
  • 4. Je borsten zijn gevoelig
  • 5. Je bent sneller moe
  • 6. Je hebt pijn in je onderbuik
  • 7. Veranderende tepels
  • 8. Je hebt hoofdpijn
  • 9. Je hebt een opgeblazen gevoel
  • 10. Je moet vaker plassen
  • 11. Je hebt last van bloedverlies
  • 12. Je bent emotioneel
  • 13. Je bent duizelig

Hoewel dit veelvoorkomende vroege zwangerschapssymptomen zijn, verschillen ze van vrouw tot vrouw en soms zelfs per zwangerschap. Sommige vrouwen hebben snel symptomen van hun zwangerschap en bij anderen kan het weken duren.

Hieronder vertellen we je meer over elk symptoom.

1. Je wordt niet ongesteld

Het uitblijven van je menstruatie is vaak een van de eerste en belangrijkste symptomen van een zwangerschap. Omdat dit zo'n duidelijk symptoom is, komen veel vrouwen er zo achter dat ze zwanger zijn. Het uitblijven van je menstruatie geeft overigens geen zekerheid. Naast een zwangerschap zijn er andere redenen waardoor je niet meer ongesteld wordt.

2. Je bent misselijk

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen vaak voor misselijkheid. Misselijkheid is daarom een van de eerste symptomen van zwangerschap: veel vrouwen zijn regelmatig misselijk tussen de 2 en 8 weken na de bevruchting. Het misselijke gevoel begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder. Vaak voel je je vooral misselijk in de vroege ochtend, de zogenaamde ochtendmisselijkheid. De misselijkheid kan echter gedurende de hele dag in golven terugkeren. Je spijsvertering gaat namelijk trager werken en je maag blijft langer vol, waardoor je je misselijk kan voelen en minder zin hebt in eten.

Voel je je heel erg beroerd? Lees dan eens onze tips tegen zwangerschapsmisselijkheid.

3. Je smaak of reuk verandert

Zodra je zwanger bent, kan je smaak veranderen. Bepaalde geuren en etenswaren die je normaal lekker vindt, kunnen je tegen gaan staan. Daarnaast kan je reukvermogen veranderen: sommige zwangere vrouwen ruiken ineens veel beter, waardoor geuren intenser beleefd worden. Word je bijvoorbeeld opeens onpasselijk van de geur van koffie of sigarettenrook? Dit kan een van de symptomen van een vroege zwangerschap zijn.

Ook kan je opeens trek krijgen in aparte dingen, zoals augurken, zoute haring of drop. Er zijn zelfs zwangere vrouwen die de neiging hebben om koffiebonen, waspoeder, tandpasta, modder of andere vreemde dingen te eten! Waar die behoefte vandaan komt, is niet bekend.

Tot slot kunnen plotselinge eetbuiten duiden op een vroege zwangerschap. Dit alles wordt beïnvloed door veranderingen in je hormoonhuishouding.

4. Je borsten zijn gevoelig

Al een week of 2 na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten gespannen aanvoelen en gevoelig zijn voor aanrakingen. Gevoelige borsten zijn dan ook een van de eerste, opvallende symptomen van zwangerschap. Je krijgt gevoelige borsten door de aanmaak van zwangerschapshormonen, die je borstklieren op laten zwellen. Je borsten kunnen ook zwaarder aan gaan voelen.

5. Je tepels veranderen

Een zwangerschap zorgt ervoor dat je tepels zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Je tepels worden steviger en het pigment neemt toe. Hierdoor worden je tepelhoven donkerder van kleur. Dit kan je al zien vanaf een week na de bevruchting. Deze verkleuring heeft als doel dat jee kindje je tepels beter kan vinden.

Verder kan het zijn dat de bultjes op je tepelhoven groter worden of in aantal toenemen.

6. Je hebt last van bloedverlies

Tijdens de innesteling van de vrucht in je baarmoeder kan het zijn dat er bloedvaatjes beschadigen. Dit zorgt dan voor licht bloedverlies. Dit wordt ook wel een innestelingsbloeding genoemd. De innesteling vindt 6 tot 12 dagen na de bevruchting plaats. Een innestelingsbloeding komt voor bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen, en kan samengaan met lichte buikkramp.

7. Je bent sneller moe

Je lichaam is fulltime aan de slag met de beginnende zwangerschap. Hierdoor voel je je waarschijnlijk sneller moe en heb je meer slaap nodig. Soms kan de slaap je ineens overvallen. Hoe dat komt? Door hormonale veranderingen stijgt je lichaamstemperatuur iets. Ook klopt je hart iets sneller om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen. Dit alles kost je lichaam veel energie, waardoor je sneller vermoeid bent. Ben je inderdaad sneller moe dan normaal? Dit kan een eerste teken van een vroege zwangerschap zijn. De vermoeidheid kan namelijk al een week na de conceptie optreden. Neem dus je rust!

8. Je hebt pijn in je onderbuik

Pijn in je onderbuik komt ook vaak voor in de eerste weken van een zwangerschap. Je baarmoeder hangt immers met banden aan je bekken. Als de baarmoeder groter wordt, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel. Wanneer je last hebt van pijn in je onderbuik zou dit dus een van de vroege symptomen van zwangerschap kunnen zijn.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapstesten

9. Je hebt hoofdpijn

De hormoonschommelingen die veroorzaakt worden door een vroege zwangerschap kunnen leiden tot hoofdpijn. Vooral als je al gevoelig was voor hoofdpijn, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt.

10. Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik

Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt tijdens de vroege zwangerschap. Ook werken je darmen wat trager als je zwanger bent. Heb jij dus last van een opgeblazen gevoel en komt dit niet door je menstruatie of door iets wat je gegeten hebt? Dan zou dit zomaar een van de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn.

11. Je moet vaker plassen

Later in de zwangerschap drukt de baby op je blaas en moet je vaker naar de wc. Maar ook kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Ook je nieren spelen hierbij een rol: ze krijgen extra bloed toegevoerd en produceren zo meer urine. Moet jij vaker plassen dan normaal? Dan kan dat een van de eerste symptomen van zwangerschap zijn. Bereid je dus maar voor op meer tripjes naar het toilet!

12. Je bent emotioneel

Kan jij opeens huilen om de kleinste dingen? Dit kan een symptoom van zwangerschap zijn. Het komt namelijk nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneler zijn in het begin van hun zwangerschap. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en je wordt emotioneel om heel andere dingen dan voorheen. Deze stemmingsveranderingen ontstaan onder invloed van hormonen. Stemmingswisselingen komen meestal voor vanaf de 3e zwangerschapsweek en kunnen je hele zwangerschap aanhouden.

13. Je bent duizelig

Heb je last van duizeligheid? Ook dit kan betekenen dat je zwanger bent. Wanneer je net zwanger bent, voel je je vaak licht in je hoofd en heb je soms last van duizelingen. Dat zit zo: je lichaam bevat het hormoon progesteron, ook voor je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam nog meer van dit hormoon aan. Progesteron beschermt je baarmoeder en baarmoederwand en zorgt voor ontspanning van de bloedvaten. Hierdoor stroomt er even wat minder bloed naar je hersenen, waardoor je je duizelig kan voelen.

Overige symptomen van zwangerschap

Naast bovengenoemde symptomen zijn er nog een aantal minder bekende eerste zwangerschapssymptomen. Deze vallen minder op, maar kunnen ook zeker duiden op een zwangerschap. Denk hierbij aan:

Ben ik zwanger of niet?

Herken je 1 of meerdere van bovenstaande symptomen van zwangerschap? Dan kan je zwanger zijn. Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon (HCG) in je urine hebt. Je kan zelf een test kopen of naar de huisarts gaan.

Meer weten over hoe zo'n test in zijn werk gaat? Lees dan hier hoe je een zwangerschapstest uitvoert.

Meteen een test bestellen? Koop dan een zwangerschapstest online!

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Neem contact op met je huisarts wanneer je:

  • last krijgt van veel stress of neerslachtigheid
  • symptomen een grote invloed hebben op je dagelijks leven
  • je zorgen maakt over je symptomen
  • last hebt van symptomen zonder dat je zwanger blijkt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp