Eerste zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschaps- symptomen

Als je zwanger bent, kan je dat vaak al snel aan je lichaam merken. Dat komt doordat na de bevruchting je hele hormoonhuishouding op zijn kop wordt gezet, en dat heeft allerlei lichamelijke effecten! De volgende 10 symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent.

Shop hier een zwangerschapstest

Zwangerschapstesten

Artikel opslaan

De eerste 10 symptomen van een vroege zwangerschap

De eerste symptomen van een zwangerschap relateer je misschien niet altijd direct aan zwanger zijn. Ook kunnen de zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw. Toch zijn er een aantal eerste tekenen die bij veel vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is hier een van. Maar ook andere symptomen kunnen aan het begin van je zwangerschap opduiken. Lees hier meer over 10 veelvoorkomende eerste zwangerschapssymptomen.

  1. Je bent misselijk
  2. Je smaak verandert
  3. Je borsten zijn gevoelig
  4. Je bent sneller moe
  5. Je hebt pijn in je onderbuik
  6. Je hebt hoofdpijn
  7. Je hebt een opgeblazen gevoel
  8. Je moet vaker plassen
  9. Je bent emotioneel
  10. Je bent duizelig

1. Je bent misselijk

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen vaak voor misselijkheid. Misselijkheid is daarom vaak een van de eerste symptomen van zwangerschap. Het begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder. Vaak voel je je vooral misselijk in de vroege ochtend, de zogenaamde ochtendmisselijkheid. De misselijkheid kan echter gedurende de hele dag in golven terugkeren. Je spijsvertering gaat namelijk trager werken en je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten. Misselijkheid kan een van de eerste symptomen van zwangerschap zijn: veel vrouwen zijn regelmatig misselijk tussen de 2 en 8 weken na de bevruchting.

Voel je je heel erg beroerd? Lees dan eens onze tips tegen zwangerschapsmisselijkheid!

2. Je smaak verandert

Bepaalde geuren en etenswaren die je normaal lekker vindt, kunnen je tegen gaan staan. Word je bijvoorbeeld opeens onpasselijk van de geur van koffie of sigarettenrook? Dit kan een van de symptomen van een vroege zwangerschap zijn. Ook kun je opeens trek krijgen in aparte dingen, zoals augurken, zoute haring of drop. Er zijn zelfs zwangere vrouwen die de neiging hebben om koffiebonen, waspoeder, tandpasta, modder of andere vreemde dingen te eten! Waar die behoefte vandaan komt, is niet bekend. Is jouw smaak inderdaad veranderd? Dat kan dus een van de eerste tekenen van zwangerschap zijn.

3. Je borsten zijn gevoelig

Al een week of 2 na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten gespannen aanvoelen en gevoelig zijn voor aanrakingen. Gevoelige borsten zijn dan ook een van de eerste, opvallende symptomen van zwangerschap. Je krijgt gevoelige borsten door de aanmaak van zwangerschapshormonen, die je borstklieren op laten zwellen. Je borsten kunnen ook zwaarder aan gaan voelen.

Etos baby abonnement

4. Je bent sneller moe

Je lichaam is fulltime aan de slag met de beginnende zwangerschap. Hierdoor voel je je waarschijnlijk sneller moe en heb je meer slaap nodig. Soms kan de slaap je ineens overvallen. Hoe dat komt? Door hormonale veranderingen stijgt je lichaamstemperatuur iets. Ook klopt je hart iets sneller om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen. Dit alles kost je lichaam veel energie, waardoor je sneller vermoeid bent. Ben je inderdaad sneller moe dan normaal? Dit kan een eerste teken van een vroege zwangerschap zijn. De vermoeidheid kan namelijk al een week na de conceptie optreden. Neem dus je rust!

5. Je hebt pijn in je onderbuik

Pijn in je onderbuik komt ook vaak voor in de eerste weken van een zwangerschap. Je baarmoeder hangt immers met banden aan je bekken. Als de baarmoeder groter wordt, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel. Wanneer je last hebt van pijn in je onderbuik zou dit dus een van de symptomen van zwangerschap kunnen zijn.

6. Je hebt hoofdpijn

De hormoonschommelingen die veroorzaakt worden door een vroege zwangerschap kunnen leiden tot hoofdpijn. Vooral als je al gevoelig was voor hoofdpijn, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapsproducten >

7. Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel: veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik. Dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt tijdens de vroege zwangerschap. Ook werken je darmen wat trager als je zwanger bent. Heb jij dus last van een opgeblazen gevoel en komt dit niet door je menstruatie of door iets wat je gegeten hebt? Dan zou dit zomaar een van de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn.

8. Je moet vaker plassen

Later in de zwangerschap drukt de baby op je blaas en moet je vaker naar de wc. Maar ook kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Ook je nieren spelen hierbij een rol: ze krijgen extra bloed toegevoerd en produceren zo meer urine. Moet jij vaker plassen dan normaal? Dan kan dat een van de eerste symptomen van zwangerschap zijn.  Bereid je dus maar voor op meer tripjes naar het toilet!

9. Je bent emotioneel

Kan jij opeens huilen om de kleinste dingen? Dit kan een symptoom van zwangerschap zijn. Het komt namelijk nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneler zijn in het begin van hun zwangerschap. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en je wordt emotioneel om heel andere dingen. Deze stemmingsveranderingen ontstaan onder invloed van hormonen. Stemmingswisselingen komen meestal voor vanaf de 3e zwangerschapsweek en kunnen je hele zwangerschap aanhouden.

10. Je bent duizelig

Heb je last van duizeligheid? Ook dit kan betekenen dat je zwanger bent. Wanneer je net zwanger bent, voel je je vaak licht in je hoofd en heb je soms last van duizelingen. Dat zit zo: je lichaam bevat het hormoon progesteron, ook voor je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam nog meer van dit hormoon aan. Progesteron beschermt je baarmoeder en baarmoederwand en zorgt voor ontspanning van de bloedvaten. Hierdoor stroomt er even wat minder bloed naar je hersenen, waardoor je je duizelig kan gaan voelen.

Bekijk hier ons assortiment aan zwangerschapstesten

€ 16.99
Spaar 16 punten
€ 14.69
Spaar 14 punten
€ 2.99
Spaar 2 punten
€ 4.99
Spaar 4 punten
€ 9.59
Spaar 9 punten
€ 14.79
Spaar 14 punten
Promotie:
promotie badge
€ 7.69
Spaar 7 punten
€ 30.25
Spaar 30 punten
€ 20.15
Spaar 20 punten
€ 11.99
Spaar 11 punten
€ 19.99
Spaar 19 punten
Promotie:
promotie badge
€ 9.69
Spaar 9 punten
Promotie:
promotie badge
€ 9.79
Spaar 9 punten

Overige symptomen van zwangerschap

Naast bovengenoemde symptomen zijn er nog een aantal minder bekende eerste zwangerschapssymptomen. Deze vallen minder op, maar kunnen ook zeker duiden op een zwangerschap. Denk hierbij aan boeren of winderigheid, een gekke smaak in je mond, pijn in je onderrug, brandend maagzuur of meer vaginale afscheiding. Heb je last van een of meerdere van deze kwaaltjes? Dan zouden dit zomaar eens de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn.

Ben ik zwanger of niet?

Herken je 1 of meerdere van bovenstaande symptomen van zwangerschap? Dan kan je zwanger zijn. Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon (HCG) in je urine hebt. Je kunt zelf een test kopen of naar de huisarts gaan.

Meer weten over hoe zo’n test in zijn werk gaat? Lees dan hier hoe je een zwangerschapstest uitvoert. Meteen een test bestellen? Koop dan een zwangerschapstest online!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Etos extra

Ben je in verwachting of heb je een kindje?

Meld je nu aan voor Etos baby en ontvang leuke nieuwsbrieven met tips en inspiratie, 15 Etos extra punten cadeau bij je volgende aankoop en een gratis Etos baby welkomstpakket*.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.