Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Gestreste moeder

Opvoeden is stressvol en vermoeiend

Voor de meeste mensen is het het gelukkigste moment in hun leven: de geboorte van hun kind. Maar kleine babys worden groot en naarmate kinderen ouder worden, brengt de opvoeding steeds meer zorgen met zich mee. Zeker in de huidige samenleving, waarin we voortdurend worden gewaarschuwd voor wat er allemaal mis kan gaan, kan de stress hoog oplopen. Veel ouders geloven dat het geluk van hun kind grotendeels van hen afhangt en zijn bang om te falen. Geen wonder dat veel ouders last hebben van stress en vermoeidheid.

Hyper Ouderschap

In een onderzoek, uitgevoerd onder 600 ouders in opdracht van het tijdschrift J/M, komt duidelijk naar voren dat veel ouders de lat wel erg hoog leggen voor zichzelf. Waar drie jaar geleden nog maar 58% van de ouders zich weleens zorgen maakte over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind (zoals nare karaktertrekken en omgang met, is dat gestegen naar 73%. Verder heeft 60% het gevoel dat je het als ouder eigenlijk nooit goed kunt doen. Het hyper ouderschap, waarin ouders geloven dat het leven van hun kind maakbaar is en dat zij daar een grote rol in spelen, rukt de afgelopen jaren enorm op.

Zelfvertrouwen

Veel vaders en moeders denken dat ze een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van hun kind, op de mogelijkheden om relaties op te bouwen, het schoolsucces en het maatschappelijk succes. Ruim één derde van de onderzochte ouders denkt te kunnen voorkomen dat hun kind ongelukkig wordt. Niet vreemd dat ze een grote druk voelen om het goed te doen.

Kleinere gezinnen

Volgens pedagoog Bas Levering van de Universiteit van Utrecht zorgen kleine gezinnen vooral voor stress bij ouders. Een klein gezin lijkt makkelijker te runnen dan een groot gezin, maar niets is minder waar. In grotere gezinnen hangt er veel minder van dat ene kind af. Hoe minder kinderen, hoe groter de focus op elk kind. Kinderen zijn tegenwoordig een project van hun ouders, projecten die hoe dan ook moeten slagen. Ze moeten zich ontwikkelen op cognitief, sociaal, creatief en sportief gebied. Kinderen worden op alle niveaus gestimuleerd en beschermd. Omdat moderne ouders zo op hun kinderen letten, vallen kleine tekortkomingen snel op.

Teleurstelling mag

Maar juist die constante bescherming kan een gevaar vormen. Door kinderen almaar te betuttelen en richting te geven, leren ze niet meer voor zichzelf op te komen en zelf keuzes te maken. Resultaat: onzekere en kwetsbare kinderen. Verder leren de kinderen die worden opgevoed door hyperouders, dat alles om hun draait, en dat alles wordt aangepast op hun behoeftes. Het is daarom als ouder belangrijk je te realiseren dat je je kinderen niet voor elke teleurstelling of pijntje kan behoeden. Als ouder is het belangrijk dat je regelmatige en heldere signalen uitzendt, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn en ze zich veilig kunnen ontwikkelen. Kinderen mogen best vallen, ruzie maken of teleurgesteld worden. Daar worden ze vaak juist sterker van.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.