Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Blote voeten op boomstam hout

Splinter in je vinger of voet

Je bent aan het werk in de tuin of loopt met blote voeten over een houten vlonder. Plotseling voel je scherpe pijn. De kans is groot dat je te maken hebt met een splinter in je voet. Het is belangrijk om de splinter zo snel mogelijk te verwijderen. Wil je weten waarom dat zo belangrijk is? En hoe je een splinter het beste kunt verwijderen? Lees dan verder!

Wat is een splinter?

Een splinter in je vinger of voet wil zeggen dat er een klein deeltje (meestal hout of metaal) in je huid terecht is gekomen. Het komt het vaak voor bij kinderen en bij personen die zich bezighouden met het bewerken van hout of metaal.

Hoe kun je een splinter in je vinger of voet herkennen?

Je kunt een splinter in je vinger of voet herkennen aan:

  • Een plotselinge scherpe pijn in je vinger of voet, terwijl je in de buurt bent geweest van hout, of ander materiaal dat splinters kan geven.
  • Een klein plekje in de huid, dit is het uiteinde van de splinter.
  • Een stekend gevoel als je over de huid wrijft waar de splinter zich bevindt.

Hoe ontstaat een splinter in de vinger of voet?

Tijdens werken met een materiaal dat kan splinteren, kan er een klein deeltje van dat materiaal in de huid terechtkomen. Werken in de tuin (snoeien, knippen, enzovoorts) levert vaak splinters op. Ook kun je een splinter krijgen door bijvoorbeeld op blote voeten op een ruwe houten vloer te lopen.

Hoe kun je een splinter verwijderen?

Als je merkt dat je een splinter in je vinger of voet hebt, kunt je deze met een pincet proberen te verwijderen. Gebruik hiervoor een pincet met ribbeltjes aan de binnenkant en met een spits uiteinde. Vervolgens kun je de splinter verwijderen door de volgende stappen te volgen:

  • Desinfecteer de pincet met wat jodium of een ander desinfecterend middel voordat je begint met verwijderen van de splinter.
  • Pak het uiteinde van de splinter beet met de pincet en trek hem voorzichtig uit de huid.
  • Ligt de splinter vrij diep in de huid? Dan kun je met de pincet proberen wat van de bovenste huidlaag los te peuteren, zodat je beter bij het uiteinde van de splinter kunt komen.

Verder is het belangrijk om te weten dat zolang de splinter zich nog in je vinger of voet zit, het baden van je vinger of voet in warm water (met een desinfecterend middel) géén zin heeft. Hiermee kun je de wond nog niet volledig ontsmetten om ontstekingen te voorkomen.

Shop nu onze favoriete producten

Bekijk hier ons gehele assortiment aan pincetten >

Hoe kun je een splinter in je vingers of voeten voorkomen?

In veel gevallen zijn splinters niet te voorkomen. Bij tuinieren of houtbewerking kunt je ter bescherming handschoenen dragen. Ook goed sluitende schoenen kunnen splinters in je voeten voorkomen.

Wat als het niet lukt om de splinter te verwijderen?

Als het niet lukt om de splinter te verwijderen, dan kan er een ontsteking ontstaan waarbij de splinter uit het lichaam gedreven wordt. Je lichaam reageert als het ware met een ontsteking om de splinter eruit te werken. In de volksmond wordt dit wel aangeduid met “de splinter zweert er uit”. Wanneer de splinter eenmaal uit je vinger of voet gezworen is, zal de ontsteking snel voorbij zijn.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig om naar de huisarts te gaan als je een splinter hebt. Wanneer je een splinter onder je nagel hebt en je deze er zelf niet uit krijgt, kun je wel naar de huisarts gaan. Ook wanneer je een splinter in je vinger of voet hebt die is gaan ontsteken, is het aan te raden een afspraak met je huisarts te maken. Je huisarts kan dan helpen om de splinter zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de splinter blijft zitten, hoe ernstiger de ontsteking zal worden. Wacht dus niet te lang!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.