Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Alternative text missing

Splinter onder de nagel

Je bent lekker fanatiek aan het klussen maar dan ineens: au! Een splinter onder je nagel. Dit kan heel pijnlijk en vervelend zijn. Wil je weten wat je moet doen als je een splinter onder je nagel hebt en wanneer je naar de huisarts moet? Wij vertellen het je. Lees snel verder! 

Wat is een splinter onder je nagel?

Een splinter onder de nagel kan van alles zijn. Een stukje hout, metaal, afgebladderde verf of glas zijn slechts enkele voorbeelden. De splinter bevindt zich onder je nagel, op of in het nagelbed. Dit is het zachte weefsel onder je nagel.

Wat zijn de symptomen van een splinter onder je nagel?

Je herkent een splinter onder je nagel aan de volgende symptomen:

  • De splinter is meestal goed zichtbaar onder je nagel, op of in het nagelbed.
  • Je hebt last van pijn omdat het nagelbed erg gevoelig is.

Hoe ontstaat een splinter onder de nagel?

Een splinter onder de nagel is meestal het gevolg van handelingen thuis of op het werk. Tuinieren, schuren, houtbewerken en slijpen zijn bezigheden waarbij gemakkelijk een splinter onder de nagel terecht kan komen. Wees dus extra voorzichting als je met dit soort activiteiten aan de slag gaat. 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je de splinter niet verwijdert of laat verwijderen, zal er een ontsteking ontstaan. Het nagelbed wordt dan rood en nog gevoeliger dan het al was. Een splinter onder de nagel dient zo spoedig mogelijk verwijderd te worden om verdere ontstekingen te voorkomen. Ontstekingen van het nagelbed kunnen zeer pijnlijk zijn.

Wanneer het je zelf dus niet lukt de splinter te verwijderen, neem dan contact op met je huisarts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Als de splinter nog een stukje onder de nagel uitkomt, kun je proberen deze met een pincet te verwijderen. Voor een goede grip op de splinter dienen zich aan de binnenkant van de pincet ribbeltjes te bevinden en dient het uiteinde van de pincet spitsvormig te zijn. Om de splinter te ‘pakken’ is het soms beter om eerst de nagel te knippen.

Hoe kun je een splinter onder je nagel voorkomen?

  • Draag handschoenen bij risicovolle bezigheden zoals klussen.
  • Draag goed sluitend schoeisel om splinters onder je teennagel voorkomen.
  • Ga niet baden of weken zolang de splinter zich nog in je vinger of voet bevindt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.