Alternative text missing

Oorsmeerprop

Heb je het idee dat je ineens minder goed hoort? Misschien heb je te maken met een oorsmeerprop. Dat is vervelend, maar vrijwel nooit ernstig! Lees verder wat een oorsmeerprop precies is en wat je ertegen kunt doen.

Wat is een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop is de meest voorkomende oorzaak van plotselinge slechthorendheid. Oorsmeer beschermt normaal gesproken je oor tegen ontstekingen. Maar soms kan oorsmeer een propje gaan vormen en je gehoorgang blokkeren. Het gevolg: je gaat minder goed horen.

Wat zijn de symptomen van een oorsmeerprop?

Je gehoorgang wordt vrij plotseling afgesloten, waardoor je direct minder goed hoort. Vaak ontstaat dit tijdens of na het douchen. Meestal is het maar aan één oor.

Hoe ontstaat een oorsmeerprop?

Vaak vormt oorsmeer een prop door oorpeuteren of doordat je wattenstaafjes gebruikt om je oor schoon te maken. Maar ook andere propjes kunnen de gehoorgang afsluiten. Bijvoorbeeld erwtjes, propjes papier en losgelaten bolletjes watten van wattenstaafjes.

Wat te doen tegen een oorsmeerprop?

Probeer vooral niet de prop weg te halen door te peuteren of wattenstaafjes te gebruiken. Daardoor kan de prop juist nog dieper en vaster komen te zitten. Gebruik daarom liever een vloeibare oorreiniging, zoals oorspray. Ook helpt een klein druppeltje olijfolie of zonnebloemolie om de oorsmeerprop op te laten lossen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is je gehoor meteen weer normaal als de oorsmeerprop uit je oor is. Heb je al langer last van een prop? Dan kun je even bij de huisarts langs. Je huisarts kan dan eventueel je gehoorgang uitspuiten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.