Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
twee vrouwen met een knot

Overmatig oorsmeer

Oorsmeer hoef je in principe niet te verwijderen. Het is namelijk bedoeld als bescherming voor je gehoorgang en die reinigt zichzelf. Soms kun je last hebben van overmatig oorsmeer. Hoe herken je dat? En wat is precies de oorzaak? Dat lees je hier!

Wat is overmatig oorsmeer?

Oorsmeer is een vettige, witte substantie die door klieren in het buitenste deel van de uitwendige gehoorgang wordt gemaakt. Het is bedoeld om je gehoorgang te beschermen tegen vuil en bacteriën. Normaal gesproken droogt oorsmeer na verloop van tijd uit, verkleurt naar geel tot donkerbruin en wordt door de haartjes in de gehoorgang naar buiten gewerkt. Oren zijn dus zelfreinigend. In het geval van overmatig oorsmeer, wordt er een teveel aan oorsmeer geproduceerd en hoopt het op. Daardoor kun je last krijgen van een oorsmeerprop of een gehoorgangontsteking.

Hoe herken je overmatig oorsmeer?

Overmatige oorsmeerproductie herken je aan:

  • Plotseling verminderd gehoor
  • Een verstopt gevoel in het oor
  • Pijn in de (uitwendige) gehoorgang
  • Soms oorsuizen, jeuk of duizeligheid

Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer?

Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen:

  • De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
  • De haartjes die het oorsmeer uit het oor wegvoeren, worden beschadigd en verliezen daardoor deels hun functie.

Deze beschadigingen ontstaan vaak door het schoonmaken van de oren met allerlei hulpmiddeltjes. Denk aan haarspeldjes, paperclips of wattenstaafjes. Maar ook eczeem in de gehoorgang of het gebruik van oordopjes kan zo’n beschadiging veroorzaken. Als je erg vuil en stoffig werk doet, heb je ook meer kans op overmatige oorsmeerproductie.

Wat te doen tegen overmatig oorsmeer?

Omdat het oor een zelfreinigende functie heeft, hoef je alleen de oorschelp schoon te maken met een zakdoekje of een washandje en lauw water. Steek nooit een wattenstaafje of ander object in je gehoorgang. Daarmee werk je huidirritatie alleen maar (meer) in de hand. Lees meer in ons artikel over oorsmeer verwijderen.

Heb je vaker last van een verstopt oor? Dan kan dagelijks een druppeltje olie in het oor helpen om het oorsmeer zacht te houden en uitdroging te voorkomen. Gebruik slaolie of olijfolie en zorg ervoor dat de olie op kamertemperatuur is. Ook een ballonpompje kan helpen. Daarmee reinig je met lauw water je oor. Overleg met je huisarts of een ballonpompje iets voor jou en je oren is.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Overmatig oorsmeer is in principe geen aanleiding om naar de huisarts te gaan. Vermoed je dat je last hebt van een oorsmeerprop? Dan kun je je oren laten schoonmaken of uitspuiten bij de huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.