Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
touwtje springen

Touwtje- springen

Touwtjespringen biedt veel mogelijkheden. Je kunt het namelijk uitstekend inzetten om je conditie te verbeteren en je spieren te verstevigen. Maar touwtjespringen wordt ook als sport gedaan, wat rope skipping heet. In dit artikel vertellen we je waarom touwtjespringen zo’n goede work-out is en hoe touwtjespringen zelfs kan helpen bij afvallen.

Waarom touwtjespringen?

Touwtjespringen kan erg intensief zijn. Je verbrandt met touwtjespringen in dezelfde tijd evenveel calorieën als wanneer je hardloopt in het tempo van vijf minuten per kilometer, of als je 32 kilometer per uur fietst. Een voordeel is dat de schokken op je knieën, enkels en heupen minder hard aankomen dan bij joggen. Als work-out kun je touwtjespringen gebruiken voor:

 • Afvallen
 • Spierversterking van je gehele lichaam

Touwtjespringen is alleen niet altijd een geschikte work-out. Het is niet verstandig om fanatiek te gaan springen als:

 • Je zwanger bent
 • Je artritis, of pijn in je rug, heupen, knieën en/of voeten hebt
 • Je te veel overgewicht hebt

Wat heb je nodig voor touwtjespringen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je begint aan je work-out touwtjespringen is het handig om te zorgen voor:

 • Sportschoenen met demping in de voorvoet (bijvoorbeeld basketbal-, volleybal-, aerobics- of loopschoenen)
 • Een springtouw (uit de speelgoedwinkel, of bijvoorbeeld een speciale met calorieënteller)
 • Een ondergrond die een beetje veert (hout, gymzaalvloer). Bij andere ondergronden zoals beton of asfalt komen de schokken harder aan op je knieën, enkels en heupen en verdraai je sneller je knie of enkel.

Lengte van het touw

Bij touwtjespringen is het belangrijk dat het touw de goede lengte heeft. Om te bepalen wat voor jou de goede lengte is, ga je met beide voeten op het midden van het touw staan. Begin je net met touwtjespringen? Dan moeten de uiteinden van het touw ongeveer tot je oksels komen. Ben je een wat meer gevorderde touwtjespringer? Dan kun je ook een wat korter touw kiezen waarbij de uiteinden tot je middel komen.

Bekijk hier ons gehele assortiment aan sportartikelen >

Hoe ziet een work-out touwtjespringen eruit?

Hoe je jouw work-out touwtjespringen het best kunt inrichten, hangt af van wat je wil bereiken. Wil je afvallen door touwtjespringen of ga je voor strakke en sterke spieren? Het beste programma om vet te verbranden verschilt per persoon. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met eventuele blessures en je huidige conditie en getraindheid. Vraag daarom een (sport)arts of fysiotherapeut om advies wat voor programma voor jou geschikt is. Hieronder vind je een aantal algemene schema’s voor een work-out touwtjespringen.

Rustig tempo

Om af te vallen door touwtjespringen, spring je een lange periode in een rustig tempo. Doe bijvoorbeeld drie keer 150 sprongen, met telkens twee minuten pauze ertussen. De intensiteit van de oefening is het hoogste wanneer je telkens één sprong maakt. Als je het touw langzamer laat draaien en tussendoor een kleine extra sprong maakt, is de intensiteit van de oefening lager.

Intensief springen voor strakke spieren

Om je spieren te verstevigen, spring je korte periodes intensief. Doe bijvoorbeeld deze oefening met wisselende voet: maak dertig seconden een rennende beweging op de plaats, zo snel als je kunt. Pauzeer dertig seconden. Doe dit in totaal drie keer. Let op: je moet eerst wel wat oefenen om dit foutloos te kunnen doen.

Waar moet je verder op letten met touwtjespringen?

 • Begin je work-out rope skipping met een warming-up en eindig met een cooling-down van beide ongeveer vijf minuten (rustig touwtje springen kan ook).
 • Neem een pauze als je je zwak, duizelig of extreem moe voelt.
 • Spring je langer dan vijftien minuten? Drink dan wat water tussendoor tegen vochtverlies.
 • Heb je een blessure opgelopen of doet je lichaam sinds het touwtjespringen ergens pijn? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.