Veiligheidswaarschuwing voor de Olcay Gulsen Kruik in zachte Furry Hoes. Klik hier

vrouw zit op de grond in de zon

Duizeligheid

Je wordt opeens even duizelig. De oorzaak van duizeligheid kan verschillen van stress tot een aandoening aan het binnenoor. Bij 1 op de 3 patiënten wordt er vaak geen duidelijke diagnose gesteld. Er wordt vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. We vertellen wat een aantal mogelijke oorzaken van duizeligheid kunnen zijn. Een aanval van duizeligheid kan heel eng zijn, maar gelukkig is er bijna nooit iets ernstigs aan de hand. Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid en vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt plotselinge duizeligheid vaker voor.

Duizeligheid: welke soorten zijn er?

Het is moeilijk om duizeligheid uit te leggen. Iedereen ervaart namelijk weer andere klachten. Grofweg kun je duizeligheid in twee categorieën onderverdelen. Bij draaiduizeligheid lijkt het alsof alle objecten om je heen bewegen, of heb je het gevoel dat je zelf beweegt. Daarbij kun je last hebben van misselijkheid en braken, er bleek uitzien en angstig zijn. Soms bewegen je oogballen ook heen en weer. Bij de tweede categorie, de licht-in-je-hoofd-duizeligheid, heb je zoals de naam al zegt een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna kan flauwvallen.

Draaiduizeligheid zonder oorzaak

Draaiduizeligheid ontstaat vaak doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het evenwichtsorgaan is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Postitieduizeligheid is plotselinge duizeligheid als gevolg van een beweging van je hoofd. Denk aan draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken. De duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten. De klachten bij een verstoord evenwichtsorgaan gaan bij de meeste mensen vanzelf weer over.

Een ontstoken binnenoor

Een verstoord evenwichtsorgaan kan ook het gevolg zijn van een ontstoken binnenoor. Bij een ontstoken binnenoor duurt een aanval van duizeligheid vaak langer dan bij draaiduizeligheid. Als je hier last van hebt, kun je soms niets anders doen dan met dichte ogen op je bed blijven liggen. Langzaam maar zeker verminderen de klachten; dat kan soms wel een paar weken duren.

Draaiduizeligheid door de ziekte van Ménière

Draaiduizeligheid kan ook komen door de ziekte van Ménière. De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Ondanks dat de directe oorzaak niet duidelijk is, wordt de ziekte van Ménière waarschijnlijk veroorzaakt door een ophoping van binnenoorvloeistof in het binnenoor. Tijdens een aanval heb je meestal last van slecht horen en oorsuizen. Vaak uit de ziekte zich in één oor. In sommige gevallen breidt de ziekte zich ook uit naar het andere oor. Een aanval duurt meestal 20 minuten, maar kan ook enkele uren duren. Na de aanval kunnen de klachten nog een paar dagen blijven.

Licht in je hoofd: oorzaken

Heb je een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna flauwvalt? Dan kan er een angststoornis in het spel zijn. Hyperventilatie door bijvoorbeeld een paniekaanval of oppervlakkig ademhalen kan duizeligheid veroorzaken. Angst kan je ook duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat je duizelig bent, kun je bang worden of in paniek raken. Ook wanneer je last hebt van een depressie kan dit gepaard gaan met duizeligheid.

Ouderen kunnen last hebben van een verlaagde bloeddruk. Hierdoor kan er een licht gevoel in het hoofd ontstaan nadat ze opstaan uit een zittende of liggende houding.

Wat is de diagnose?

Het is voor een huisarts vaak lastig om snel een goede diagnose te stellen. Duizeligheid kan zoals je ziet namelijk veel verschillende oorzaken hebben. Behalve de bovenstaande oorzaken kan duizeligheid onder meer ook te maken hebben met medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers, slaappillen en plaspillen bijvoorbeeld), hoge koorts, migraine, een hartstoornis, dementie, slecht zien, diabetes of alcohol- en drugsgebruik. Daarnaast kunnen de klachten per persoon erg ver uiteenlopen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je met duizeligheidsklachten naar de dokter gaat, is het goed om van te voren een paar dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Hierdoor kan je gericht antwoord geven op de vragen van de huisarts. Misschien wordt het vinden van een oorzaak dan iets eenvoudiger. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe zou je de duizeligheid omschrijven?
  • In welke situaties heb je er last van?
  • Hoe lang heb je er al last van?
  • Moet je op bed blijven liggen als je duizelig bent of kun je gewoon functioneren?
  • Heb je ook andere klachten tijdens een aanval van duizeligheid?
  • Gebruik je medicijnen en zo ja, welke?

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje