mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
vrouw zit op de grond in de zon

Duizeligheid

Je wordt opeens even duizelig. De oorzaak van duizeligheid kan verschillen van stress tot een aandoening aan het binnenoor. Bij 1 op de 3 patiënten wordt er vaak geen duidelijke diagnose gesteld. Er wordt vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. We vertellen wat een aantal mogelijke oorzaken van duizeligheid kunnen zijn. Een aanval van duizeligheid kan heel eng zijn, maar gelukkig is er bijna nooit iets ernstigs aan de hand. Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid en vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt plotselinge duizeligheid vaker voor.

Artikel opslaan

Duizeligheid: welke soorten zijn er?

Het is moeilijk om duizeligheid uit te leggen. Iedereen ervaart namelijk weer andere klachten. Grofweg kun je duizeligheid in twee categorieën onderverdelen. Bij draaiduizeligheid lijkt het alsof alle objecten om je heen bewegen, of heb je het gevoel dat je zelf beweegt. Daarbij kun je last hebben van misselijkheid en overgeven, er bleek uitzien en angstig zijn. Soms bewegen je oogballen ook heen en weer. Bij de tweede categorie, de licht-in-je-hoofd-duizeligheid, heb je zoals de naam al zegt een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna kan flauwvallen.

Draaiduizeligheid zonder oorzaak

Draaiduizeligheid ontstaat vaak doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het evenwichtsorgaan is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Postitieduizeligheid is plotselinge duizeligheid als gevolg van een beweging van je hoofd. Denk aan draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken. De duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten. De klachten bij een verstoord evenwichtsorgaan gaan bij de meeste mensen vanzelf weer over.

Een ontstoken binnenoor

Een verstoord evenwichtsorgaan kan ook het gevolg zijn van een ontstoken binnenoor. Bij een ontstoken binnenoor duurt een aanval van duizeligheid vaak langer dan bij draaiduizeligheid. Als je hier last van hebt, kun je soms niets anders doen dan met dichte ogen op je bed blijven liggen. Langzaam maar zeker verminderen de klachten; dat kan soms wel een paar weken duren.

Draaiduizeligheid door de ziekte van Ménière

Draaiduizeligheid kan ook komen door de ziekte van Ménière. De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Ondanks dat de directe oorzaak niet duidelijk is, wordt de ziekte van Ménière waarschijnlijk veroorzaakt door een ophoping van binnenoorvloeistof in het binnenoor. Tijdens een aanval heb je meestal last van slecht horen en oorsuizen. Vaak uit de ziekte zich in één oor. In sommige gevallen breidt de ziekte zich ook uit naar het andere oor. Een aanval duurt meestal 20 minuten, maar kan ook enkele uren duren. Na de aanval kunnen de klachten nog een paar dagen blijven.

Licht in je hoofd: oorzaken

Heb je een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna flauwvalt? Dan kan er een angststoornis in het spel zijn. Hyperventilatie door bijvoorbeeld een paniekaanval of oppervlakkig ademhalen kan duizeligheid veroorzaken. Angst kan je ook duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat je duizelig bent, kun je bang worden of in paniek raken. Ook wanneer je last hebt van een depressie kan dit gepaard gaan met duizeligheid.

Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door een lage bloeddruk. Hierdoor kan er een licht gevoel in je hoofd ontstaan nadat je opstaat uit een zittende of liggende houding. Wil je weten hoe je je eigen bloeddruk kunt meten? Lees dan ons artikel over bloeddruk meten.

Wat is de diagnose?

Het is voor een huisarts vaak lastig om snel een goede diagnose te stellen. Duizeligheid kan zoals je ziet namelijk veel verschillende oorzaken hebben. Behalve de bovenstaande oorzaken kan duizeligheid onder meer ook te maken hebben met medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers, slaappillen en plaspillen bijvoorbeeld), hoge koortsmigraine, een hartstoornis, dementie, slecht zien, diabetes of alcohol- en drugsgebruik. Daarnaast kunnen de klachten per persoon erg ver uiteenlopen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Maak direct een afspraak bij de huisarts als je opeens duizelig wordt en:

  • Je plotseling moeilijk kunt praten, slikken of lopen
  • Je plotseling dubbel ziet
  • Je plotseling verminderde kracht in je arm of been hebt
  • Je plotseling minder kunt horen
  • Je plotseling last krijgt van erge hoofd- of nekpijn
  • Je het gevoel hebt dat je moet flauwvallen of al flauw bent gevallen
  • Je hoofdpijn krijgt en misselijk wordt nadat je een tijd in een afgesloten, niet goed geventileerde ruimte bent geweest
  • Je suikerziekte hebt en misschien last hebt van een te laag bloedsuikergehalte

Ga ook naar de huisarts wanneer je duizelig wordt en:

  • Je ouder bent dan 65 jaar
  • Je een verhoogde kans op hart- en vaatziektes hebt, zoals bij suikerziekte
  • Je eerder een beroerte of andere hart- en vaatziekte hebt gehad
  • Je gebruikmaakt van bloedverdunners
  • Je hierdoor veel hinder ervaart in je dagelijks leven
  • Je je zorgen maakt
  • Je klachten erger worden
  • Je klachten langer aanhouden dan vier weken

Tip: Als je met duizeligheidsklachten naar de dokter gaat, is het goed om van te voren een paar dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Hierdoor kan je gericht antwoord geven op de vragen van de huisarts. Misschien wordt het vinden van een oorzaak dan iets eenvoudiger. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe zou je de duizeligheid omschrijven?
  • In welke situaties heb je er last van?
  • Hoe lang heb je er al last van?
  • Moet je op bed blijven liggen als je duizelig bent of kun je gewoon functioneren?
  • Heb je ook andere klachten tijdens een aanval van duizeligheid?
  • Gebruik je medicijnen en zo ja, welke?

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.