Alles voor jou bij

Geurenwijzer

hulp bij de zoektocht naar jouw favoriet

Mmm... dat luxe gevoel wanneer je je parfum op je huid sprayt. Die mooie flacon, het parfum die de ruimte vult en je zelfvertrouwen een boost geeft. Maar welke geur moet je kiezen? Er zijn ongelofelijk veel parfums, dus een geur kiezen die bij jou past is niet gemakkelijk. Etos helpt je graag in jouw zoektocht naar jouw favoriet.

Kies de geurfamilie

Houd je van fris, orientaals, houtachtig of juist van de geur van bloemen? Dit zijn de vier groepen, ook wel geurfamilies genoemd, waar alle geuren in onder te verdelen zijn.

Fresh

Frisse geuren hebben een grote variatie aan geurnoten: van aromatisch tot citrus, van luchtig tot fruitig. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze zijn opgebouwd uit ingrediënten van planten, kruiden, grassen en vruchten. Onder deze familie vind je zowel heren- als damesgeuren.

Bijvoorbeeld: Calvin Klein CK One eau de toilette

De ultieme unisex geur voor hem en haar. De topnoten zijn ananas, mandarijn, en bergamot. De basis van deze geur bestaat uit sandelhout, amber en muskus.

Floral

De bloemige geurfamilie is de grootste geurfamilie onder de damesgeuren. Bloemen zijn een symbool voor schoonheid, vrouwelijkheid en speelsheid. Jasmijn is de vedette onder de bloemen als men spreekt van geurnoten en wordt gebruik in ontelbare composities. In deze geurfamilies vind je voornamelijk damesgeuren, echter worden geurnoten uit deze familie ook vaak in herengeuren gebruikt.

Bijvoorbeeld: Calvin Klein Eternity Moment eau de toilette

Deze geur is het jonge, moderne zusje van de klassieke Eternity. De topnoten zijn meloen, framboos en lychees, in combinatie met basisnoten als Braziliaanse rozenhout, kasjmier hout en muskus.

Oriental

Waan je in het verre oosten! De oriëntaalse geurfamilie is verleidelijk met weelderige, warme, sensuele en volle geuren. De intene basis van oriëntaalse geuren bevat vaak ingrediënten als musk, vanille of amber.

Bijvoorbeeld: Sander Sun Woman eau de toilette

Deze oriëntaalse geur kun je zonder problemen in de zon dragen. Topnoten zijn Afrikaanse oranjebloem, fruitige noten, cassis en rozenhout.

Woody

Hoewel veel geuren een houtachtige basis hebben, zijn er veel geuren die ook in het hart en in de top houtachtige geurnoten hebben. Deze geuren behoren tot de Woody geurfamilie. Het zijn voornamelijk herengeuren die behoren tot de houtachtige geurfamilie. Het karakter van deze geuren varieert van warm en mysterieus tot droger en scherper. Deze geurfamilie straalt kracht, mannelijkheid en warmte uit.

Bijvoorbeeld: Hugo Boss Bottled eau de toilette

De fris en fruitige topnoten zijn pruim, eikenmos, appel en citroen. De topnoten zijn perfect in balans met het bloemige en kruidige hart van mahoniehout, anjer en kaneel.

Kies de sterkte

De geurfamilie heb je gekozen, nu is het tijd voor de volgende stap. Wist je namelijk dat er nog meer verschillen zijn? Namelijk eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum en parfum. Het verschil tussen deze vier zit 'm in het percentage geurbestanddelen. Eau de cologne bevat het laagste percentage, terwijl parfum het hoogste percentage geurbestanddelen bevat. Hoe hoger het percentage, hoe geconcentreerder de geur, hoe langer 'ie blijft hangen en vaak, hoe duurder het wordt. Een eau de cologne kan je gerust om de paar uur bij sprayen, terwijl een paar druppels parfum vaak al genoeg zijn voor de hele dag.

Keuze gemaakt? Nu is het tijd om uit het grote aanbod te kiezen welke geur jou het meeste aanspreekt.

Optimaal genieten

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst. Om op en top van de geur te genieten, hebben we enkele do's & don'ts voor je op een rijtje gezet.

Don'ts:

  • Wrijf nooit je polsen over elkaar na het sprayen van de geur. Hierdoor ontwikkelt de geur zich veel sneller waardoor de topnoten sneller verdwijnen. Resultaat: je zal de geur minder lang ruiken. Zonde!
  • Spray de geur niet op je haar. Ja, het klopt dat geuren lang in je haar blijven zitten, maar helaas droogt de alcohol in geuren je haar uit. Spray daarom je favoriet op een haarborstel en kam je haar voor hetzelfde effect. Love it!

Do's:

  • Wacht even met ruiken. Een geur bevat verschillende noten, namelijk top-, hart- en basisnoten. Dit zorgt ervoor dat de geur verandert en zich ontwikkelt. Na een paar minuten kun je pas echt beoordelen of je de geur lekker vindt.
  • Bewaar je geuren altijd op een donkere, koele plek. Liefst in het originele doosje. Warmte, vocht en licht hebben namelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van je favorieten.
  • We gaven de tip al eerder: spray royaal je lievelingsgeur op een aantal wattenstaafjes voor een super handy touch-up! Bewaar de benevelde wattenstaafjes in een ziplock zakje en stop 'm in je tas. Wanneer je geur (bijna) is verdwenen, tover de wattenstaafjes tevoorschijn en wrijf je ze over je nek en pols. Ideaal!