Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw in veld

Anticonceptie- pleister Evra

Wil jij jezelf beschermen tegen zwangerschap? Misschien is de anticonceptiepleister Evra dan wel een fijne manier van anticonceptie voor jou. Hoe werkt de pleister precies? En wat zijn de bijwerkingen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over de anticonceptiepleister Evra moet weten.

Wat is de anticonceptiepleister Evra?

De anticonceptiepleister Evra is een pleister die op de huid moet worden geplakt en daar 1 week moet blijven zitten. De pleister bevat een combinatie van hormonen en wordt dan ook wel een combinatiepreparaat genoemd. De anticonceptiepleister Evra bevat een oestrogeen en een progestageen hormoon.

Hoe werkt de anticonceptiepleister Evra?

De hormonen in de pleister blokkeren de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hersenen. Deze hormonen in de hersenen geven de eierstokken weer een seintje dat ze een rijpe eicel moeten produceren. De pleister zorgt dus dat deze hormonen niet meer gemaakt worden en daardoor komt er dus geen eitje meer vrij. Hierdoor kan er ook geen bevruchting plaatsvinden.

Het progestageen hormoon is verantwoordelijk voor de blokkade van de eisprong. Het oestrogeen is toegevoegd om het baarmoederslijmvlies sterker te maken waardoor er geen tussenbloedingen tijdens het gebruik van de pleister ontstaan en er in de stopweek een onttrekkingsbloeding komt die lijkt op een menstruatie.

Omdat de eierstokken door de combinatiepreparaten in een rustfase worden gebracht, zijn deze preparaten naast het voorkomen van zwangerschap ook geschikt om te helpen bij heftige en pijnlijke bloedingen. Bij de pleister is de hormoonafgifte constant verdeeld over 24 uur.

Hoe gebruik je de anticonceptiepleister Evra?

Als je begint met de pleister, dan bent je direct beschermt tegen zwangerschap als je de pleister plakt op de eerste of tweede dag van de menstruatie. Start je later in je cyclus met de pleister? Dan is aanvullende anticonceptie gedurende de eerste periode van 3 weken noodzakelijk. Bij verandering van de pil of bij een overstap naar pleister of ring kan aan het eind van de stopweek gewoon begonnen worden met de nieuwe pil, pleister of ring. Ook dan beschermt de methode direct tegen zwangerschap.

De anticonceptiepleister Evra® moet wekelijks vervangen worden. De pleister kan overal op de huid worden geplakt maar niet op de borsten en op de binnenzijde van de bovenbenen. Het is belangrijk om de pleister te plakken op een schoon en droog stukje huid, het liefste voordat je in bad gaat of een douche neemt. De meeste douche- en badschuims bevatten namelijk crème-achtige stoffen, waardoor de pleister makkelijker loslaat. Als de pleister voor het nemen van een bad of douche wordt opgeplakt dan is het risico op loslaten klein. De pleister blijft ook goed zitten bij zwemmen en in de sauna.

Na drie weken is er een stopweek gepland. Je kunt in de stopweek een bloeding krijgen, die minder is dan wanneer geen hormonen gebruikt worden. De stopweek is bedoeld om de gewone cyclus na te bootsen. De stopweek mag nooit langer duren dan 7 dagen. Medisch gezien is een stopweek niet nodig. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor de stopweek over te slaan en direct door te gaan met de volgende pleister.

Het overslaan van de stopweek heeft geen nadelige gevolgen voor je gezondheid en voor de latere vruchtbaarheid. Het overslaan van de stopweek heeft wel tot gevolg dat er tussenbloedingen kunnen ontstaan. Worden de tussenbloedingen erg vervelend? Dan kun je het beste een stopweek inlassen. Een korte stopweek van drie of vier dagen is dan voldoende om de bloeding door te laten zetten. Daarna kan er gewoon weer doorgegaan worden met het plakken van een nieuwe pleister.

Hoe betrouwbaar is de anticonceptiepleister Evra?

Wanneer je de pleister precies volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, dan is de kans om zwanger te worden minder dan een half procent per jaar. In de praktijk blijkt de kans om zwanger te worden groter. Een veelvoorkomende reden hiervoor is het vergeten om op tijd weer te beginnen met de pleister na de stopweek.

Wat zijn de bijwerkingen voor de anticonceptiepleister Evra?

Begin je voor het eerst met een pleister? Dan heeft jelichaam tijd nodig om zich aan te passen aan de hormonen. Je borsten zijn dan vaak wat gevoeliger, er wordt soms wat vocht vastgehouden en er kan een misselijk gevoel ontstaan. Deze verschijnselen zijn na een maand of drie verdwenen. Bij langer gebruik kunnen onregelmatige bloedingen tijdens het gebruik ontstaan of de bloedingen kunnen geheel verdwijnen. Soms ontstaan er depressieve gevoelens, kan de zin om te vrijen minder worden, het gewicht iets toenemen, pijn ontstaan bij de geslachtsgemeenschap of kan er sprake zijn van meer afscheiding.

Vergeleken met vrouwen die geen hormonen gebruiken, is bij gebruik de pleister de kans op trombose en/of embolie iets verhoogd, vooral tijdens de eerste twee jaar van het gebruik. De kans is ook verhoogd na overstap naar een andere middel. Er is een iets verhoogde kans op hart- en vaatziekten vooral in combinatie met het roken van sigaretten. Ook is er een licht verhoogde kans op lichte stoornissen in de suikerstofwisseling, een lichte verhoging van de bloeddruk, goedaardige aandoeningen van de lever en mogelijk een iets verhoogde kans op het ontstaan van borstkanker.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor de anticonceptiepleister heb je een recept nodig. Dat betekent dat een bezoek aan de huisarts nodig is als je voor het eerst begint met de pleister. Als de pleister goed bevalt dan kan dit door de apotheker zonder verdere tussenkomst van de arts steeds herhaald worden.

Herhalingsaanvragen kunnen ook behandeld worden door online apotheken. Bij verandering van het anticonceptiemiddel is een nieuw recept en dus ook een nieuw bezoek aan de huisarts nodig.

Daarnaast kan het ook in andere gevallen nodig zijn de huisarts te bezoeken. We hebben deze hieronder voor je op een rijtje gezet. Een bezoek aan de huisarts is ook nodig bij:

 • Onregelmatige bloedingen tijdens het gebruik van de pleister met uitzondering van tussenbloedingen die ontstaan in de eerste 3 maanden van gebruik
 • Het wegblijven van een bloeding in de stopweek, om uit te sluiten dat je zwanger bent
 • Onverklaarbare (spier)pijn in een van je kuiten, eventueel in combinatie met roodheid om uit te sluiten dat je trombose hebt
 • Onverklaarbare pijn op de borst ter uitsluiting van hartaandoeningen of embolie
 • Een knobbeltje in de borst
 • Verhoogde afscheiding uit de schede
 • Toenemende pijnklachten bij het vrijen
 • Afname van de zin in vrijen
 • Sterke gewichtstoename
 • Verergering van hoofdpijnklachten
 • Het ontstaan van of verergering van depressieve gevoelens
 • Het ontstaan of verergeren van acne (puistjes)

Is de anticonceptiepleister Evra geschikt voor jou?

Voor de meeste vrouwen is de pleister een geschikte vorm van anticonceptie. De anticonceptiepleister mag alleen niet voorgeschreven worden aan vrouwen, die:

 • Zwanger zijn
 • Last hebben van onregelmatig bloedverlies, waarvan de oorzaak (nog) niet duidelijk is
 • Een ernstig verhoogde bloeddruk hebben
 • Een ernstig verhoogd cholesterolgehalte hebben
 • Een leveraandoening hebben
 • Een stollingsafwijking hebben
 • Diabetes (suikerziekte) hebben in combinatie met ernstig vaatlijden, zoals hoge bloeddruk
 • Trombose of een embolie hebben (gehad)
 • Borstkanker hebben (gehad)
 • Leverkanker hebben (gehad)
 • Ooit een hartaanval hebben doorgemaakt
 • Ooit een hersenbloeding of een TIA hebben doorgemaakt
 • Ouder zijn dan 35 jaar en roken
 • Medicatie gebruiken die de werkzaamheid verminderen zoals een aantal medicamenten bij de behandeling van epilepsie
 • Overgevoelig zijn voor een of meerdere bestanddelen van het gekozen preparaat

Een pleister en ring hebben de voorkeur bij vrouwen met een onregelmatig bestaan zoals stewardessen, piloten en vrouwen die een beroep hebben met wisselende diensten zoals in de verpleging of verzorging. Ook bij vrouwen met chronische maag-darmaandoeningen zoals bij de ziekte van Crohn gaat de voorkeur uit naar een pleister of ring. De pleister is niet geschikt voor vrouwen met een gewicht van meer dan 80 kg.

Wat zijn de algemene adviezen bij het gebruik van de pleister?

Een pleister beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (geslachtsziektes). Om beschermd te zijn tegen seksueel overdraagbare aandoeningen is het gebruik van een condoom of vrouwencondoom noodzakelijk. Alleen in een stabiele seksuele relatie is extra bescherming niet nodig. Het is aan te raden om bij een nieuwe relatie extra bescherming te gebruiken en na drie maanden beide partners te testen op de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia en HIV. Testen kan via de huisarts, maar dit kan ook anoniem via een instelling van de GGD.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.