Morning-after spiraaltje

Morning-after spiraaltje

Seks is leuk, maar veiligheid staat voorop. Op een zwangerschap zit niet iedereen te wachten. Heb je onveilige seks gehad en gebruik je geen anticonceptie? Dan kun je een morning-afterpil slikken. Is het meer dan een drie dagen geleden dat je onveilige seks had? Dan kan een morning-after spiraaltje binnen vijf dagen uitkomst bieden. Lees snel verder.

Wat is het morning-after spiraaltje?

Dit spiraaltje wordt ook wel het koperspiraaltje genoemd. Deze kan worden geplaatst om een zwangerschap te voorkomen. Dit moet wel binnen vijf dagen na de onveilige seks gebeuren, anders is het spiraaltje niet betrouwbaar. Je kunt het koperspiraaltje gebruiken wanneer:

  • Je geen anticonceptie of barrièremiddel hebt gebruikt.
  • Je één of meerdere anticonceptiepillen bent vergeten in te nemen. Wat je dan moet doen leggen we je uit in ons artikel over de pil vergeten.
  • Je seks gehad hebt nadat je overgegeven hebt na het inemen van de anticonceptiepil.
  • Het condoom te laat is omgedaan, gescheurd of afgegleden is en je geen andere vorm van anticonceptie gebruikt.

Heb je een koperspiraaltje laten plaatsen, maar ben je nog steeds te laat ongesteld? Overleg dan met de huisarts. Het zou kunnen zijn dat je toch zwanger bent geraakt.

Hoe werkt het morning-after spiraaltje?

Het morning-after spiraaltje verandert het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje zich hier minder goed in kan nestelen.

Hoe gebruik je het morning-after spiraaltje?

Het morning-after spiraaltje wordt geplaatst door de (huis)arts. Je kunt het spiraaltje bij de eerste keer dat je weer ongesteld wordt laten verwijderen, maar je kunt ook besluiten om het spiraaltje te laten zitten als anticonceptiemiddel.

Nadat het morning-after spiraaltje geplaatst is kan er wat bloedverlies of bruine afscheiding zijn. Dit is normaal en duurt meestal tot de eerstvolgende keer dat je ongesteld bent.

Hoe betrouwbaar is het morning-after spiraaltje?

Het morning-after spiraaltje is één van de meer betrouwbare vormen van anticonceptie. Wil je weten hoe betrouwbaar het morning-after spiraaltje is? Vraag ernaar bij je huisarts.
 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.