Condooms

Condooms

Seks is fijn en veel mensen doen het graag. Maar wil je voorkomen dat je een soa oploopt, of ongewenst zwanger raakt? Dan kan een barrièremiddel uitkomst bieden. Het meest bekende barrièremiddel is het condoom. Barrièremiddelen voorkomen dat de zaadcellen in je baarmoeder terechtkomen. Maar hoe werkt een condoom nu eigenlijk precies? Lees snel verder.

Wat is een condoom?

Een condoom is een latex, buisvormig zakje dat voor de seks over de penis wordt geschoven. De zaadcellen worden tijdens het orgasme hierin opgevangen, zodat deze je baarmoeder niet bereiken. Meestal zijn condooms van rubber gemaakt en je kunt ze in allerlei maten, vormen en kleuren vinden. Veel condooms bevatten ook een zaaddodend middel, voor extra bescherming. Ben je overgevoelig voor latex? Dan kun je ook een latexvrij condoom gebruiken.

Hoe gebruik je een condoom?

Breng het condoom aan voordat er contact is met de vagina of anus. Zorg ervoor dat je een goed passend condoom gebruikt om te voorkomen dat deze afglijdt tijdens de seks. Ook is het belangrijk dat het condoom niet te lang in de zon heeft gelegen, niet over datum is of beschadigd tijdens het uitpakken.

Zo gebruik je een condoom:

  1. Leg het opgerolde condoom op de eikel met de condoomrand aan de buitenkant.
  2. Knijp het topje van het condoom dicht om te voorkomen dat er lucht in het topje zit. Het condoom kan knappen als hier lucht zit.
  3. Rol het condoom helemaal over de penis en let er op dat de condoomrand aan de buitenkant zit. Als dit niet het geval is kun je het condoom niet goed afrollen en kun je beter een nieuw pakken.
  4. Houd het condoom na het klaarkomen aan de rand vast en trek de penis uit de vagina of anus. Wacht hier niet te lang mee: hoe slapper de penis, hoe makkelijker het condoom kan afglijden.
  5. Let goed op dat er geen sperma aan de handen zit, hier kan de partner namelijk nog steeds zwanger van raken of kunnen soa’s worden overgedragen. Was ook goed de handen na het verwijderen van het condoom om veilig verder te kunnen vrijen.
  6. Maak na het gebruik een knoopje in het condoom en gooi het in de vuilnisbak. Gooi het condoom liever niet in het toilet, omdat deze hierdoor verstopt kan raken.

Hoe betrouwbaar zijn condooms?

Gebruik je het condoom goed en volgens de instructies? Dan is een condoom voor 98% betrouwbaar. In de praktijk komt het jaarlijks in 5 tot 20% van de gevallen voor dat de vrouw alsnog zwanger raakt.

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van condooms?

Over het algemeen geven condooms geen bijwerkingen. Het kan voorkomen dat iemand gevoelig is voor rubber. Dan kun je latexvrije condooms gebruiken.

Is het condoom gescheurd? Dan kan het zijn dat de afmeting niet goed is geweest. Door te veel of te weinig ruimte komt er namelijk spanning op het condoom, waardoor het kan scheuren.

Waar kan ik condooms kopen?

Voor condooms hoef je niet naar de huisarts. Deze kun je gewoon bij de drogist of apotheek halen.

Welke andere barrièremiddelen kan ik gebruiken?

Wil je liever geen condoom gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor één van de volgende barrièremiddelen:

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.