Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
baby in lakens

Huilende baby kalmeren

Weet je af en toe niet meer hoe je je huilende baby moet sussen? Dit is helemaal niet erg, want we willen je graag helpen! We hebben namelijk in dit artikel een aantal tips voor je op een rij gezet:

 

1. Wrijf over zijn of haar buikje

Lichaamscontact werkt kalmerend voor een huilende baby. Het zorgt dat je baby hormonen aanmaakt waardoor het zich ontspannen en veilig voelt. Als je vermoedt dat je baby last heeft van buikkrampen of obstipatie, wrijf dan zachtjes in cirkeltjes met de klok mee over je baby’s buikje.

2. Een badje

Warm water werkt ook kalmerend voor je huilende baby, omdat dit één van de zeldzame momenten is waarop je baby zich gewichtloos voelt. Je kindje kan lekker schoppen, draaien en uitrekken. Ook het warme water zelf kan prettig aanvoelen voor je baby. Als je samen met je baby een bad neemt, maak je gelijk veel lichaamscontact.

3. Leg een natte doek om je baby’s buikje

Als je baby niet van een bad houdt, kun je eventueel een warme handdoek om je baby’s buikje heen wikkelen. Dat kan bij een huilende baby kalmerend werken en het creëert een gevoel van veiligheid.

4. Leg een boek onder het hoofduiteinde van de wieg

Vermoed je dat het huilen komt door opgekropte gassen of buikpijn? Dan kan deze tip misschien wel helpen. Leg een boek aan het hoofduiteinde onder het matras van de wieg. Zo ligt het hoofdje van je baby iets hoger dan zijn maag, waardoor gasophopingen makkelijker uit het lichaam kunnen ontsnappen.

5. Luid sussen

Eindeloos zachte woordjes fluisteren en sussen helpt soms niet. Probeer eens heel luid te sussen. Huilende baby’s worden vaak stil om te luisteren naar het geluid.

6. Controleer de temperatuur van je baby

Sommige ouders zijn geneigd om baby’s te warm in te stoppen en de ramen van de kamer gesloten te houden. Maar ook baby’s kunnen niet slapen als ze het te warm hebben, dus gaan ze huilen om dit duidelijk te maken. Voel aan het nekje of dit het geval is. Je baby is in orde als zijn of haar nek warm is, ook al zijn de handjes koud. Let op als het nekje klam of zweterig is.

7. Doe de luier af

Sommige ouders vinden dit een prettige techniek: leg je baby op de commode en doe de luier af. De frisse lucht rond de billetjes kan fijn aanvoelen voor een baby. Deze truc werkt vooral als je vermoedt dat je baby last heeft van luieruitslag.

Extra tips

  • Sommige baby's kalmeren in een rijdende auto. Het zachte gezoem van de motor en de wiegende bewegingen maken je kindje misschien ook slaperig.
  • Soms krijgen baby's rust als één van de ouders (of een andere bekende van de baby) een liedje zingt.

Huilen is normaal

Houd altijd in je achterhoofd dat huilen normaal is voor een baby. Pasgeboren baby’s huilen gemiddeld twee uur per dag. Tussen de geboorte en zes weken in kunnen deze huilbuien wel oplopen tot drie uur per dag. Een baby heeft twee primaire behoeften: voedsel en van lichamelijke ongemakken afkomen. Huilen is de enige manier waarmee je kind kan communiceren om de behoeftes duidelijk te maken. Bedenk dat hoe ouder je baby wordt, des te groter de mogelijkheden worden om zijn of haar behoeften duidelijk te maken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.