Baby gaapt

Hoe begrijp je babytaal?

Heb je wel eens op het geluid van je huilende baby gelet? Als dit niet het geval is, kun je dit eens een keer gaan uittesten. Je kunt namelijk aan het huiltje van je baby afleiden wat hij of zij nodig heeft. De zogenaamde Dunstan-methode die je hiervoor kunt gebruiken, is wereldwijd succesvol gebleken. Wij vertellen je hoe deze Dunstan-methode werkt!

Wat is de Dunstan-methode?

Volgens de Dunstan-methode zijn er vijf verschillende huiltjes waaraan je kunt merken wat je baby nodig heeft. Het gaat hierbij om de aanloop naar een flinke huilbui, dus de snikjes van tevoren. Als je kind eenmaal luid en duidelijk aan het huilen is, kun je de Dunstan-methode niet meer toepassen. Je zult dan toch echt je andere trucjes tevoorschijn moeten toveren.

De Dunstan-methode is gebaseerd op de reflexen van de baby. Het is de bedoeling dat ouders op deze manier er sneller achter komen wat hun kleine nodig heeft. Dé uitkomst dus voor wanhopige ouders met een huilbaby of als je gewoon benieuwd bent wat deze reflexen betekenen.

Werkt de Dunstan-methode?

Het schijnt dat negen op de tien ouders baat hebben bij de Dunstan-methode. Het is dus zeker het proberen waard!

Wat zijn de vijf geluiden?

Er zijn vijf geluiden die elke pasgeboren baby maakt om zijn behoeften aan te geven. Door deze klanken te herkennen kan het helpen om een huilbui te voorkomen. Dit zijn de volgende vijf geluiden:

  • Nèh: wanneer je baby honger heeft, maakt het geluiden die bij het voeden horen. Dit zuigreflex veroorzaakt de klank ’nèh’.
  • Owh: de gaaprefelex veroorzaakt deze klank. De klank betekent dat je kindje moe is.
  • Èh: als er een boertje dwarszit, hoor je dit geluid. Hou je baby in dit geval tegen je borstkas terwijl je rechtop zit. Laat het boertje eruit komen, door zachtjes op de rug of billen te kloppen.
  • Eairth: wanneer je dit geluid hoort, moet je baby een windje laten. Dit kun je oplossen door je baby op je borst te leggen en met de klok mee over zijn buikje te wrijven.
  • Heh: dit geluid betekent dat je baby zich oncomfortabel voelt. Controleer of je kindje het niet te warm of te koud heeft en kijk of het een schone luier nodig heeft.

Genoeg geluiden die je dus vanaf nu in de gaten kunt gaan houden!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.