Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Baby 10 weken

Baby tien weken oud

Verandert het slaapritme van jouw baby opeens? Of rolt jouw baby opeens uit zichzelf om? Dit gebeurt vaak na de tiende week. Het is dus extra belangrijk om goed op te letten, omdat jouw baby zich opeens meer kan bewegen. Weten waar je op moet letten? Lees snel verder!

Wat verandert er bij een baby na tien weken?

Laten we beginnen met dat iedere baby anders is. Het hoeft dus niet zo te zijn dat jouw baby alles doet wat andere baby’s na tien weken doen. Veel baby’s worden na tien weken actiever. Zo kan je baby bijvoorbeeld omrollen. Leg je baby eens wat vaker op een kleed op de grond, zodat hij of zij kan oefenen met bewegen.

Ook slapen baby’s na tien weken langer. Hoe ouder de baby wordt, hoe langer hij of zij zonder babyvoeding kan en dus langer door zal slapen. Meestal ligt dit rond de vijf á zes uur.

Tips voor werken na de bevalling

Na een aantal maanden thuis zijn met je baby, kan het lastig zijn om weer aan het werk te gaan. Bedenk bijvoorbeeld goed wie er op je kind past. Wil jij jouw kind naar een kinderopvang brengen? Dan is het slim om dit voor de bevalling te regelen, omdat veel opvangcentra een wachtlijst hebben. Wil je liever dat een bekende op het kind past? Dan kun je een vriend of familielid vragen.

Wanneer je weer aan het werk gaat heb je een aantal rechten tijdens de werktijd:

  • Je hebt het recht om een kwart van je werktijd te besteden aan borstvoeding. Werk je bijvoorbeeld acht uur? Dan mag je twee uur de tijd nemen om je baby te voeden of te kolven, terwijl jouw opdrachtgever doorbetaalt.
  • Je hebt het recht op extra, doorbetaalde pauzes. Werk je acht uur? Dan mag je één extra uur pauze houden.
  • Je hebt recht op ouderschapsverlof als je minimaal één jaar in dienst bent bij je werkgever en jouw kind jonger is dan acht jaar. Je kunt dit in één keer opnemen. Hierbij kun je kiezen uit dertien weken volledig of 26 weken part-time.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.