Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Man met inhammen

Wat te doen bij kaalheid

Kaal zijn is voor veel mannen een nachtmerrie. Er zijn tig middeltjes op de markt die beweren kaalheid tegen te gaan. Wij bekijken samen met een haarspecialist welke wel én niet werken. Kale mannen hebben hun kaalheid meestal te danken aan erfelijkheid. Als je ouders en voorouders kaal werden, dan is de kans groot dat dit ook bij jou zal gebeuren. Toch kan het ook anders lopen! Zo kunnen sommige mannen ouders hebben met volle bos haar, en evengoed kaal worden. Dat geldt ook andersom.

Speelt testosteron een rol bij kaalheid?

Hormonen in je lijf hebben vaak niets te maken met kaalheid. Dat is een veelgehoorde misvatting! Bij een kale man en een man met haar zitten vaak dezelfde hormonen in het lichaam. Het gaat om de testosteron ín je haar. Dat is van een ander kaliber dan in je lijf." Dus wanneer je een bodybuilder bent met een flinke hoeveelheid testosteron in je lijf, zal dit geen effect hebben op je kaalheid.

Spelen verschillende haartypen een rol?

In veel gevallen is het mogelijk om van tevoren te zien of je later kaal zult worden of niet. Het haar bovenop je hoofd is bijvoorbeeld veel gevoeliger dan het haar aan de achterkant van je hoofd. Je kunt soms daaraan zien of je later kaal zult worden. "Als je heel goed kijkt en voelt, merk je verschil tussen het haar bovenop je hoofd en aan de zijkanten en achterkant van je hoofd. Als het haar bovenop fijner, steiler en dunner dan de rest van je haar, kan dit duiden op kaalheid in de toekomst. Het kan ook wat springerig zijn, en soms is de haarkleur een tint verschillend."

Wanneer begint haaruitval op te vallen?

Gemiddeld verlies je per dag zo'n honderd haren. Daar merk je niet veel van, evenmin als van kaal worden. Je kunt vaak de helft van je haar kwijt zijn, zonder dat het je opvalt. Veel mannen merken dat hun haar uitvalt, maar hun omgeving valt niets op. Dan denken die mannen: ben ik nou gek?"

Rasbepaald

Haarverlies bij mannen is rasbepaald. Van de autochtone mannen verliest zo'n 50% hun haar, wat kan variëren van inhammen tot een krans. Dit begint meestal vanaf het einde van de pubertijd, en stopt ongeveer rond hun vijftigste. Als je veertig bent en geen haar hebt verloren, is de kans klein dat dit nog gebeurt. Aziatische mannen verliezen erg weinig haar, zo'n 20-25% van de mannen wordt kaal. Bij negroïde mensen ligt dit percentage op 30-35%."

Hoe kun je kaalheid voorkomen?

De hamvraag is natuurlijk: kun je iets doen om kaalheid tegen te houden? "Jazeker," zegt Plinck, "op internet vind je ontelbaar veel middeltjes die zouden helpen tegen haaruitval. Maar eigenlijk zijn er maar twee medische middelen die daadwerkelijk helpen: de pillen Finasteride en de lotion Minoxidil. Deze zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van de arts. Deze middelen helpen bij ongeveer 80% van de mannen die kaal worden. Ze zorgen ervoor dat de haaruitval sowieso stopt, en bij sommige mannen slaat het zo goed aan dat er weer haar terugkomt. Wanneer je met de medicijnen stopt, zal je haar weer gewoon verder uitvallen. Het zet het proces dus niet voor altijd stil."

Helpen medicijnen tegen haaruitval?

Op internet worden honderden middeltjes verkocht die tegen haaruitval zouden helpen. Maar deze middelen zullen volgens Plinck niet veel helpen. Alles wat je vrij kunt verkrijgen, zonder doktersvoorschrift, kunnen geen sterke stoffen bevatten. Dit geldt ook voor de shampoo's die een vollere haardos beloven: "Wat je van buitenaf met het haar doet, heeft niet zoveel zin. Het is de bedoeling dat je van binnenuit effect bereikt. Het enige wat die shampoo's kunnen, is door middel van een zetmeeloplossing de haren laten opzwellen, zodat het lijkt alsof je haar voller is."

Hoe werkt een haartransplantatie?

Wanneer je alles geprobeerd hebt: medicijnen, een kaal hoofd, dan biedt een haartransplantatie uitkomst. Plinck: "Hierbij wordt een haar aan de achterkant van het hoofd met wortel en al eruit gehaald met een mesje, en op de kale plekken ingeplant. Dit gebeurt bij ons altijd met je eigen haar. Deze haren worden er stuk voor stuk uitgehaald en opnieuw op het hoofd geplant. Dit kan oplopen tot duizend haren per behandeling."

Mesotherapie

Ten slotte is er tegenwoordig ook mesotherapie. Hierbij worden de bouwstoffen in het haar aangevuld door met een mesogun met een naaldje in de hoofdhuid de bouwstoffen te schieten. Op deze manier kunnen inactieve haarzakjes weer actief worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.