Man met inhammen

Kaal hoofd bij mannen

Kale mannen hebben hun kaalheid meestal te danken aan erfelijkheid. Als je ouders en voorouders kaal werden, dan is de kans groot dat dit ook bij jou zal gebeuren. Toch kan het ook anders lopen! Zo kunnen sommige mannen ouders hebben met een volle bos haar, en evengoed kaal worden. Dat geldt ook andersom. Wij vertellen je meer over kaalheid en of je er iets tegen kunt doen.

Speelt testosteron een rol bij kaalheid?

Hormonen in je lijf hebben vaak niets te maken met kaalheid. Bij een kale man en een man met haar zitten doorgaans dezelfde hormonen in het lichaam. Het gaat om de testosteron ín je haar. Dat is van een ander kaliber dan in je lijf. Veel testosteron heeft dus geen invloed op je aanleg voor kaalheid.

Spelen verschillende haartypen een rol bij kaalheid?

In veel gevallen is het mogelijk om van tevoren te zien of je later kaal zult worden of niet. Het haar bovenop je hoofd is bijvoorbeeld veel gevoeliger dan het haar aan de achterkant van je hoofd. Je kunt soms daaraan zien of je later kaal zult worden. Als het haar bovenop fijner, steiler en dunner dan de rest van je haar, kan dit duiden op eventuele kaalheid in de toekomst. Het kan ook wat springerig zijn, en soms verschilt de haarkleur licht.

Wanneer begint haaruitval op te vallen?

Gemiddeld verlies je per dag zo'n honderd haren. Daar merk je niet veel van, evenmin als van kaal worden. Je kunt vaak de helft van je haar kwijt zijn, zonder dat het opvalt. Veel mannen zijn zich er erg bewust van dat hun haar uitvalt, maar hun omgeving valt niets op.

Hoe kun je kaalheid voorkomen?

De hamvraag is natuurlijk: kun je iets doen om kaalheid tegen te houden? Je kunt ontelbaar veel middeltjes vinden die zouden helpen tegen haaruitval. Maar eigenlijk zijn er maar twee medische middelen die daadwerkelijk helpen. Deze zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Ze zorgen ervoor dat de haaruitval sowieso stopt, en bij sommige mannen slaat het zo goed aan dat er weer haar terugkomt. Wanneer je met de medicijnen stopt, zal je haar weer gewoon verder uitvallen. Het zet het proces dus niet voor altijd stil.

Alles wat je vrij kunt verkrijgen, zonder doktersvoorschrift, kan geen sterke stoffen bevatten. Dit geldt ook voor de shampoo's die een vollere haardos beloven. Wat je van buitenaf met het haar doet, heeft niet zoveel zin. Het is de bedoeling dat je van binnenuit effect bereikt. Het enige wat die shampoo's kunnen, is door middel van een zetmeeloplossing de haren laten opzwellen, zodat het lijkt alsof je haar voller is.

Hoe werkt een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie wordt een haar aan de achterkant van het hoofd met wortel en al uit de huid gehaald, en op de kale plekken ingeplant. Dit kan oplopen tot duizend haren per behandeling.

Mesotherapie

Ten slotte is er tegenwoordig ook mesotherapie. Hierbij worden de bouwstoffen in het haar aangevuld door met een mesogun met een naaldje de bouwstoffen in de hoofdhuid te schieten. Op deze manier kunnen inactieve haarzakjes weer actief worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.