mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

€ 6.99

Haaruitval: hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Wist je dat je zo’n 50 tot 120 haren per dag verliest? Dat is heel normaal! Zeker in het najaar kan je haardos behoorlijk uitdunnen. Wil je weten hoe haaruitval ontstaat en wat je kunt doen om je volle bos haar te behouden? Lees dan verder!

undefined

Wat is haaruitval?

Op je hoofdhuid zitten ruim honderdduizend haarzakjes. Elke haar die hieruit groeit doorloopt een cyclus, van haargroei tot haaruitval. Gemiddeld duurt het zo’n 3 tot 5 jaar voordat een haar deze cyclus volledig doorlopen heeft. Dit is een volkomen natuurlijk proces. Het is dan ook normaal om zo’n 100 haren per dag te verliezen, hier wordt je haar niet minder vol door. Verlies je aanzienlijk meer haren? Dan is je haargroeicyclus mogelijk verstoord.

Welke soorten haaruitval zijn er?

  • Mannelijke kaalheid: dit is één van de meest voorkomende vormen van haaruitval. Deze vorm van haaruitval wordt vaak gezien als een erfelijke vorm van kaalheid. Bij mannen uit deze vorm van haarverlies zich voornamelijk boven op de kruin en bij de slapen. Je verwacht het misschien niet, maar deze vorm komt ook bij vrouwen voor. Bij vrouwen beperkt het zich wel tot het dunner worden van het haar op de kruin.
  • Diffuse haaruitval: bij deze vorm krijg je plotseling last van heftige haaruitval. In eerste instantie is het vaak moeilijk te bepalen wat de precieze oorzaak is. Het is daarom van belang om je huisarts raad te plegen zodat je de trigger kan achterhalen.
  • Pleksgewijze haaruitval: je kunt deze vorm het vaakst zien op het behaarde gedeelte van je hoofd. Maar in theorie kan pleksgewijze haaruitval zich op ieder behaard deel van je lichaam voordoen. Gelukkig komt de haargroei in de meeste gevallen binnen 2 jaar vanzelf terug. Als dit niet het geval is, kun je het beste je huisarts raadplegen.
  • Hormonale haaruitval: ook een verandering in de hormoonhuishouding kan haaruitval veroorzaken. Zo komt het wel eens voor dat je tijdens de overgang of net na de bevalling last hebt van haaruitval.

Heb je plotseling last van kale plekken? Dan kan dit duiden op de de haarziekte: alopecia areata. Raadpleeg in dat geval je huisarts. 

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Zoals we eerder al zeiden is haaruitval een natuurlijk proces. Toch heeft de één er meer mee te maken dan de ander. Er zijn dan ook veel verschillende factoren die de groei van je haar beïnvloeden. Wij zetten een aantal oorzaken voor je op een rij:

Erfelijkheid

Vaak komt haaruitval voor in families en kun je er dus niks aan doen. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.

Hormonale schommelingen

Als je zwanger of in de overgang bent, kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.

Ouderdom

Wanneer je ouder wordt, groeit je haar minder lang door en wordt het zwakker en dunner.

Stress

Ook stress kan je hormoonbalans verstoren. Deze verstoring kan leiden tot haaruitval.

Ongezonde levensstijl

Hierbij kun je denken aan slechte voeding (door een streng dieet) of te weinig beweging.

Chemotherapie

Door een chemokuur kun je in korte tijd veel haar verliezen.

Kapsels en hoofdbedekking

Een strakke knot of vlecht, hair-extensions en hoofdbedekking kunnen ervoor zorgen dat er teveel spanning op je haren staat.

Ziektes, infecties of aandoeningen

Denk hierbij aan schimmelinfecties, schildklieraandoeningen of een ijzertekort.

Waarom heb je in de herfst meer last van haaruitval?

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, vallen de haren van je hoofd. Hoe zit dat toch? In de zomer groeit je haar sneller. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op de hormonen die je haargroei regelen. Daarnaast houd je in de zomer meer haren vast om je hoofdhuid te beschermen tegen de felle zon. In de herfst is er minder zonlicht. Hierdoor groeien je haren langzamer en vallen er haren uit, die je in zomer vasthield als bescherming tegen de zon.

Hoe kun je haaruitval voorkomen?

Niemand vindt het leuk om haren te verliezen. Gelukkig is haaruitval in de meeste gevallen niets ernstigs. Maar je kunt er wel erg onzeker door worden. Daarom zetten wij een aantal handige tips voor jou op een rij, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van een volle haardos!

Tip 1: eet gevarieerd en gezond

Zorg dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vind je het moeilijk om al deze voedingsstoffen via je dagelijkse eten binnen te krijgen? Kies dan voor voedingssupplementen om er zeker van te zijn dat je alle vitamines en antioxidanten binnenkrijgt die je nodig hebt.

 

Tip 2: stay hydrated!

Het is belangrijk om genoeg te drinken. Water is namelijk nodig voor de opbouw van je haar. Probeer dus elke dag anderhalf à twee liter water te drinken.

Tip 3: was je haren regelmatig met cafeïne shampoo

10 koppen koffie per dag drinken heeft geen enkele zin, maar shampoos met cafeïne wel! Laat de cafeïne shampoo twee minuutjes intrekken en voilà! De cafeïne in je haar zorgt ervoor dat je haarwortels sterker worden en je haar dus langer blijft zitten.

 

Tip 4: keep calm and relax

Stress is slecht voor de groei van je haar. Probeer dus om stress te vermijden en dagelijkse rustmomenten in te plannen. Misschien is mindfulness wel iets voor jou?

Tip 5: blijf bewegen

Door te bewegen houd je je bloedsomloop flink aan de gang. Een goede bloedcirculatie heeft een positief effect op je haargroei. Ga dus meer bewegen. Loop een rondje tijdens je lunchpauze en neem de trap in plaats van de lift.

In sommige gevallen wordt je haaruitval door externe factoren veroorzaakt zoals:

  • Agressieve haarcosmetica (permanenten, ontkroesmiddelen)
  • Door vaak of te heet je haar te föhnen
  • Door hete borstels voor je haar te gebruiken
  • Bij bepaalde "strakke" haarstijlen (bijvoorbeeld strakke paardenstaarten en vlechten)
  • Overmatig of fel zonlicht
  • Gebruik van bepaalde medicijnen (hormonen, de anticonceptiepil en chemotherapie)
  • Vergiftigingen (thallium, arsenicum, bismut, lood, en kwik)
  • Bestraling

Het is belangrijk om haaruitval serieus te nemen. Dus heb je twijfels over jouw haaruitval? Ga dan zeker langs bij je huisarts.

Shop hier jouw shampoo

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is haaruitval niet ernstig, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een onderliggende ziekte. Als er plotseling sprake is van veel haarverlies en/of je haaruitval gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Dit zijn de volgende klachten:

  • Bloedarmoede
  • Ondervoeding
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Algemeen 'ziek' voelen
  • Als bijwerking bij het gebruik van medicijnen

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp