Veiligheidswaarschuwing voor de Olcay Gulsen Kruik in zachte Furry Hoes. Klik hier

vrouw met blonde vlecht in haar

Haaruitval

Wist je dat je zo’n vijftig tot honderdtwintig haren per dag verliest? Dat is heel normaal! Zeker in het najaar kan je haardos behoorlijk uitdunnen. Wil je weten hoe haaruitval ontstaat en wat je kunt doen om je volle bos haar te behouden? Lees dan verder!

Wat is haaruitval?

Op je hoofdhuid zitten ruim honderdduizend haarzakjes. Elke haar die hieruit groeit doorloopt een cyclus, van haargroei tot haaruitval. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot vijf jaar voordat een haar deze cyclus volledig doorlopen heeft. Het is normaal om zo’n honderd haren per dag te verliezen, hier word je haar niet minder vol door. Verlies je aanzienlijk meer haren? Dan is je haargroeicyclus mogelijk verstoord.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Er zijn veel verschillende factoren die de groei van je haar beïnvloeden. Wij zetten een aantal oorzaken voor je op een rij:

  • Erfelijkheid. Vaak komt haaruitval voor in families en kun je er dus niks aan doen. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.
  • Ouderdom. Wanneer je ouder wordt, groeit je haar minder lang door en wordt het zwakker en dunner.
  • Hormonale schommelingen. Als je zwanger of in de overgang bent, kun je last hebben van haaruitval. Hormoonwisselingen zijn namelijk van invloed op de haargroeicyclus.
  • Stress. Ook stress kan je hormoonbalans verstoren. Deze verstoring kan leiden tot haaruitval.
  • Ongezonde levensstijl. Hierbij kun je denken aan slechte voeding (door een streng dieet) of te weinig beweging.
  • Kapsels of hoofdbedekking. Een strakke knot of vlecht, hair-extensions en hoofdbedekking kunnen ervoor zorgen dat er teveel spanning op je haren staat.
  • Chemotherapie. Door een chemokuur kun je in korte tijd veel haar verliezen.
  • Ziektes, infecties of aandoeningen. Denk hierbij aan schimmelinfecties, schildklieraandoeningen of een ijzertekort.

Heb je plotseling last van kale plekken? Dan kan dit duiden op de de haarziekte: alopecia areata. Raadpleeg in dat geval je huisarts. 

Waarom heb je in de herfst meer last van haaruitval?

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, vallen de haren van je hoofd. Hoe zit dat toch? In de zomer groeit je haar sneller. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op de hormonen die je haargroei regelen. Daarnaast houd je in de zomer meer haren vast om je hoofdhuid te beschermen tegen de felle zon. In de herfst is er minder zonlicht. Hierdoor groeien je haren langzamer en vallen er haren uit, die je in zomer vasthield als bescherming tegen de zon.

Hoe kun je haaruitval voorkomen?

Niemand vindt het leuk om haren te verliezen. Je kunt er erg onzeker van worden. Daarom zetten wij een aantal handige tips voor jou op een rij, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van een volle haardos!

Tip 1: eet gevarieerd en gezond

Zorg dat je genoeg vitamine B, vitamine C, zink, ijzer en eiwitten binnenkrijgt. Vind je het moeilijk om al deze voedingsstoffen via je dagelijkse eten binnen te krijgen? Kies dan voor voedingssupplementen om er zeker van te zijn dat je alle vitamines en antioxidanten binnenkrijgt die je nodig hebt.

Bekijk hier ons assortiment aan voedingssupplementen >

Tip 2: stay hydrated!

Het is belangrijk om genoeg te drinken. Water is namelijk nodig voor de opbouw van je haar. Probeer dus elke dag anderhalf à twee liter water te drinken.

Tip 3: was je haren regelmatig met cafeïne shampoo

Tien koppen koffie per dag drinken heeft geen enkele zin, maar shampoos met cafeïne wel! Laat de cafeïne shampoo twee minuutjes intrekken en voilà! De cafeïne in je haar zorgt ervoor dat je haarwortels sterker worden en je haar dus langer blijft zitten.

Bekijk hier ons assortiment aan haarverzorging >

Tip 4: keep calm and relax

Stress is slecht voor de groei van je haar. Probeer dus om stress te vermijden en dagelijkse rustmomenten in te plannen. Misschien is mindfulness wel iets voor jou?

Tip 5: blijf bewegen

Door te bewegen houd je je bloedsomloop flink aan de gang. Een goede bloedcirculatie heeft een positief effect op je haargroei. Ga dus meer bewegen. Loop een rondje tijdens je lunchpauze en neem de trap in plaats van de lift. 

Het is belangrijk om haaruitval serieus te nemen. Dus heb je twijfels over jouw haaruitval? Ga dan zeker langs bij je huisarts. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Shop hier jouw shampoo

€ 7,35
€ 6,99
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrelon alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 5,25
Promotie: Promotie voorwaarden: Elvive, Elnett en Studio Line alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 7,65
€ 8,39
€ 8,99
Promotie: Promotie voorwaarden: John Frieda alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 10,09
Bekijk winkelmandje