Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
roos in een groen grasveld

Hidradenitis suppurativa

Zo ongeveer één op de honderd Nederlanders lijdt aan de huidziekte hidradenitis suppurativa (HS). Het is een huidziekte die vervelende klachten kan opleveren. Hoewel hidradenitis suppurativa best vaak voorkomt, is het onder veel mensen nog niet erg bekend. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over hidradenitis suppurativa.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte, waarbij er sprake is van een voortdurend terugkerende ontsteking aan de haarzakjes en talgkliertjes. Vooral de haarzakjes en talgkliertjes onder de oksels en in de liezen zijn gevoelig voor hidradenitis suppurativa. De ontsteking zal in de beginfase niet altijd aanwezig zijn, maar keert wel vaak terug.

Het terugkeren van de ontsteking komt doordat er onder de huid cysten zitten. Simpel (en onsmakelijk) gezegd zijn cysten met pus gevulde holten onder de huid. Deze cysten kunnen ook samensmelten. In dat geval heten ze sinussen. In sommige gevallen kan hidradenitis suppurativa zich uitbreiden naar andere plekken dan de oksel en de liezen. Bij overgewicht kan het ook voorkomen in de buikplooien.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

Hoe hidradenitis suppurativa ontstaat, is nog niet bekend. Wat er wel bekend is, is dat een afsluiting van de haarzakjes zorgt voor een ontsteking. Dit is de beginfase van hidradenitis suppurativa. Hoe de haarzakjes afsluiten is nog niet bekend, maar er zijn wel aanwijzingen dat het te maken kan hebben met het afweersysteem of een afwijking in de haarzakjes zelf.

Er zijn wel enkele factoren die de kans op het krijgen van hidradenitis suppurativa vergroten:

 • Erfelijke aanleg: het blijkt dat een derde van alle mensen met hidradenitis suppurativa een familielid heeft met dezelfde aandoening.
 • Hormonen: hoewel het nooit bewezen is, lijken hormonale factoren een rol te spelen bij het krijgen van hidradenitis suppurativa. Vrouwen krijgen het namelijk veel vaker dan mannen.
 • Roken: roken verstopt de haarzakjes extra veel, waardoor de kans op hidradenitis suppurativa vergroot.
 • Overgewicht: er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen een te hoog gewicht en het krijgen van hidradenitis suppurativa. Door af te vallen, kun je de kans op hidradenitis suppurativa verlagen.

Wat zijn de symptomen van hidradenitis suppurativa?

Het lijkt alsof hidradenitis suppurativa makkelijk te herkennen is op de huid, maar de praktijk leert dat dit vaak helemaal niet het geval is. Hidradenitis suppurativa komt namelijk voor in verschillende gradaties. Hierbij kan de eerste gradatie verward worden met simpele puistjes of steenpuisten.

Voor een goede behandeling is het belangrijk om hidradenitis suppurativa op tijd te ontdekken. Omdat de huidziekte zich ontwikkelt in verschillende fasen, worden de klachten na verloop van tijd erger. We onderscheiden de volgende stadia:

Beginnend stadium

In het beginstadium van hidradenitis suppurativa hebben de meeste mensen vooral last van terugkerende en vaak pijnlijke bulten en abcessen. Deze vind je vaak terug:

 • In de oksels
 • Bij de billen
 • Onder de borsten
 • In de liezen
 • Rond de anus
 • In de nek

Gevorderd stadium

In een gevorderd stadium ontstaan er steeds meer bulten en abcessen. De abcessen genezen steeds, waardoor er littekens op je huid achterblijven. Ook ontstaan er onderhuidse gangen waar pus en vocht uitkomt.

Ernstig stadium

In een ernstig stadium vind je op verschillende plekken op je lichaam abcessen. Die abcessen leiden tot een soort netwerk van diepe onderhuidse gangetjes die met elkaar verbonden zijn. De ontsteking is nu niet terugkerend, maar constant. Hierdoor heb je de hele tijd last van pijnlijke ontstekingen.

Omdat je lichaam steeds moet vechten tegen de infectie, heb je (waarschijnlijk) naast bovenstaande klachten ook last van vermoeidheid of gewrichtsklachten.

Wat te doen tegen hidradenitis suppurativa?

Helaas bestaat er nog geen definitief geneesmiddel voor hidradenitis suppurativa. Wel is het in alle gevallen belangrijk om contact op te nemen met je huisarts wanneer je vermoedt dat je hidradenitis suppurativa hebt.

Gelukkig bestaan er trucjes om hidradenitis suppurativa zoveel mogelijk onder controle te houden:

 • Houd de risicogebieden (zoals de oksels en liezen) altijd goed schoon. Was je daar dagelijks en dep de plekken na het wassen goed droog.
 • Gebruik een zeepvrije zeep.
 • Je kunt kiezen om een antibiotica lotion te gebruiken. Gebruik deze ongeveer één tot twee keer per week onder de oksel en bij de liezen.
 • Stoppen met roken.
 • Indien je overgewicht hebt, kan afvallen je hidradenitis suppurativa-klachten helpen te verminderen.
 • Vermijd deodorant met transpiratie remmer.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je vermoedt dat je hidradenitis suppurativa hebt, is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Het is namelijk belangrijk dat het wordt behandeld.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.