verschillende soorten parfumflesjes

Hulp bij geuren

Wanneer we lekker ruiken, geeft dat ons een goed gevoel. Parfum is iets wat veel mensen bijna dagelijks gebruiken, maar we staan er niet dagelijks bij stil waar de geur uit bestaat, hoe je een geur het beste kan testen en waar je de geur het beste kan aanbrengen. Wij helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Op welke plekken kan ik de geur het beste sprayen?

Je kunt een geur het beste sprayen aan de binnenzijde van de pols of op de rugzijde van de hand, makkelijker gezegd; op een plek waar je het hart voelt kloppen.

Hoe test je parfum?

Je moet niet aan de fles ruiken, dan ruik je alleen de alcohol en de topnoot van de parfum, maar na tien minuten kan de geur heel anders ruiken. Spuit het daarom altijd op je pols en wacht minsten tien minuten, zodat je alle noten goed ruikt.

Wanneer kun je een geur het beste testen?

In de avond is je reukvermogen op zijn best, dan kun je een geur dus het beste testen.

Waarom ruikt parfum per persoon verschillend?

Doordat het parfum zich mengt met de lichaamsgeur, die bij ieder persoon anders is, kan bij de één een bepaald geurtje heel anders ruiken dan bij de ander.

Bekijk hier onze favoriete parfums

spray
€ 35,00
spray
€ 24,00
Promotie: Promotie voorwaarden: Adidas, Bruno Banani, David Beckham, Beyonce, James Bond, Katy Perry, Gabriela Sabatini en Mexx alle varianten. M.u.v. geuren vanaf 60 ml, deodorant en bodymist.
spray
Van € 20,99 voor € 14,69

Waar kan ik mijn parfum het beste bewaren?

Bewaar je parfum donker en koel om de kleur en geur niet aan te tasten. Begint de parfum donkerder van kleur te worden? Dan kun je het beste een nieuw exemplaar aanschaffen.

Hoe kan het dat ik mijn eigen geur niet meer ruik?

Je hersenen geven geurprikkels af, bij een vertrouwde geur wordt dit niet meer afgegeven. Wissel dus van geur af, zodat je neus er niet aan gewend raakt.

Hoelang kun je parfum bewaren?

De meeste parfums hebben een maximale houdbaarheidsdatum van 3 tot 5 jaar vanaf de productiedatum. Veel geuren hebben onder de fles een potje met 36M, dan is hij dus nog 36 maanden na opening goed.

Kun je verschillende geuren door elkaar testen?

Test niet meer dan 2 à 3 geuren tegelijk; je ruikt de verschillende geuren niet meer optimaal. Om je reukvermogen weer te optimaliseren kan je ruiken aan verse koffiebonen.

MEER INFORMATIE OVER GEUREN

Ingrediënten van een geur

Een geur bestaat uit een mix van water, alcohol en parfumolie. Deze stoffen kunnen van natuurlijke en synthetische oorsprong zijn. Dan worden de natuurlijke geurcomponenten, zoals bijvoorbeeld bloemen, bladeren, hout en musk, gereproduceerd door destillatie. De verhouding tussen water, alcohol en parfumolie bepaalt hoe sterk een geur is. Bij een hogere concentratie van parfumolie, tussen de 8-15%, is het een eau de parfum, tussen een concentratie van 4-8% heb je te maken met een eau de toilette en een eau de cologne is nog iets milder, namelijk een concentratie tussen de 3-5%.

De opbouw van een geur

Een geur bestaat uit drie kenmerkende fasen, die ook wel geurnoten worden genoemd. De eerste noten die je ruikt, zijn de topnoten. Dit zijn vaak citrusachtige of groene noten, je ruikt ze vaak maar enkele minuten. Hierna ruik je de middennoten, dit is een mix van bloemige, fruitige en kruidige geuren die de aparte geur geven aan een parfum. Je ruikt ze tot 4 uur na het opspuiten van het parfum. Basisnoten zijn de sterk blijvende en warme noten. Dit is de basis van een parfum en zijn vaak houtachtig of balsemachtig. Ook deze noten blijven een paar uur te ruiken. De combinatie van de drie verschillende geurnoten, maakt iedere geur uniek.

Verschillende geurfamilies

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen vijf verschillende geurfamilies, waarbij er één typische mannen geurfamilie is en één vrouwen geurfamilie. De andere drie zijn voor beiden geschikt.

Floral

De bloemige geurfamilie is de grootste geurfamilie onder de damesgeuren. Bloemen zijn een symbool voor schoonheid, vrouwelijkheid en speelsheid. Jasmijn is de vedette onder de bloemen als men spreekt van geurnoten en wordt gebruikt in ontelbare composities.

Oriental

De oriëntaalse geurfamilie is verleidelijk met weelderige, warme sensuele en volle geuren. Vanwege het intense karakter kun je lang van een oriëntaalse geur genieten. Typische Oosterse kruiden, kostbare houtsoorten en verleidelijke vanille behoren tot de belangrijkste ingrediënten.

Fresh

Frisse geuren hebben een grote variatie aan geurnoten: van aromatisch tot citrus, van luchtig tot fruitig. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze zijn opgebouwd uit ingrediënten van planten, kruiden, grassen en vruchten.

Woody

Hoewel veel geuren een houtachtige basis hebben, zijn er vele geuren die ook in het hart en in de top houtachtige noten hebben. Deze geuren behoren tot de Woody geurfamilie. Het karakter van deze geuren varieert van warm en mysterieus tot droger en scherper.

Aromatic

Aromatische noten worden voornamelijk gecombineerd met salie, rozemarijn, komijn, lavendel en andere planten die een zeer intensieve graspittige geur bezitten. Ze worden vaak gecombineerd met citrusvruchten en pittige noten en komen vaak voor bij herengeuren.

Benieuwd geworden naar onze geuren?

Bekijk onze Etos geurenlijn voor hem en voor haar! Voor welk parfum ga jij?

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.