Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Een jongen en meisje omhelzen elkaar

Misverstanden over soa's

Er doen veel onjuiste verhalen de ronde over soa’s. Zo wordt er weleens gezegd dat een goede douchebeurt na de seks je beschermt tegen soa’s. Of dat je via een openbaar toilet een soa kunt krijgen. Ben je benieuwd naar acht hardnekkige misverstanden over soa’s? Je leest ze hier.

Misverstand 1: een vaginale douche na de seks biedt bescherming tegen soa’s

Een vaginale douche biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Sterker nog: bij vrouwen kan een vaginale douche na de seks de kans op een soa zelfs vergroten! Dit verandert namelijk de zuurtegraad in de vagina, wat de natuurlijke afweer tegen infecties, zoals soa’s, verstoort.

Misverstand 2: je kunt een soa oplopen via een openbaar toilet

Soa’s worden overgebracht via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond. Organismes die soa’s veroorzaken, kunnen maar zeer kort buiten het menselijk lichaam overleven. Van een (vieze) toiletbril kun je dan ook geen soa oplopen.

Misverstand 3: van de eerste keer seks kun je geen soa krijgen

Als je bedpartner een soa heeft, dan kan hij of zij deze op je overdragen. Het maakt hierbij niet uit of het de eerste keer is dat je seks hebt of niet. Heb je één keer seks met iemand die chlamydia, gonorroe of syfilis heeft? Dan is de kans op een soa zelfs dertig tot vijftig procent! Let er daarom altijd op dat je veilige seks hebt, want ook met één keer onveilige seks kun je een soa oplopen.

Misverstand 4: de pil biedt bescherming tegen soa’s

Bij het slikken van de pil denken vrouwen vaak dat ze ook beschermd zijn tegen soa’s, maar niets is minder waar. De pil zorgt ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt, waardoor je bent beschermd tegen zwangerschap. De pil biedt je verder geen bescherming tegen soa’s. Ben je bang dat je misschien een soa hebt opgelopen? Of wil je meer informatie over het herkennen van de symptomen? Neem dan contact op met je huisarts of lees ons artikel over soa symptomen.

Misverstand 5: twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming

Condooms zijn zo ontworpen dat één volstaat. Als je twee condooms over elkaar gebruikt, werkt dit juist averechts. Door de frictie kunnen scheurtjes en lekkage ontstaan, waardoor de kans op soa’s en zwangerschap toeneemt. Gebruik als je seks hebt daarom één condoom.

Let op: vervang het condoom als deze (bijna) scheurt of op een andere manier niet meer goed beschermt. Doe het condoom om zodra er sprake is van een erectie, en niet pas na het voorspel. Tijdens het voorspel kan er namelijk al voorvocht vrijkomen, waardoor een soa kan worden overgedragen of een zwangerschap kan ontstaan.

Shop hier je condooms:

Misverstand 6: je kunt dezelfde soa maar één keer in je leven oplopen

Als je besmet raakt met virale soa’s, zoals HIV en genitale herpes, dan heb je deze soa’s helaas je hele leven lang. Bij chlamydia, gonorroe en chlamydia is dit een ander verhaal. Als je van deze soa’s bent genezen, dan ben je weer net zo vatbaar voor deze soa’s als daarvoor. Het oplopen van een soa kan bij de tweede keer zelfs gevaarlijker worden. Bij jonge vrouwen die nogmaals chlamydia krijgen, worden de voortplantingsorganen bijvoorbeeld ernstiger aangetast dan daarvoor. Heb je een soa opgelopen? En heb je behoefte aan betere voorlichting? Neem dan contact op met je huisarts.

Misverstand 7: een soa verdwijnt altijd na gebruik van antibiotica

Bacteriële soa's, zoals chlamydia, kunnen effectief met antibiotica bestreden worden. In 95 tot 98 procent van de gevallen zal de soa verdwijnen.

Virale soa’s, zoals genitale herpes, genitale wratten, hepatitis B en HIV, worden bestreden met antivirale medicijnen. Let op: helaas zijn virale soa’s niet geheel te genezen, waardoor klachten ‘spontaan’ kunnen terugkomen. Hierdoor kunnen dragers anderen blijven besmetten.

Misverstand 8: van orale of anale seks kun je geen soa krijgen

De huid aan de binnenkant van je mond en endeldarm is erg kwetsbaar. Daarom is het eenvoudig om via deze plekken een soa op te lopen. De kans om via anale of orale seks een soa op te lopen, is even groot als via vaginale seks.

Weten of je een soa hebt? Een soatest kun je laten doen bij je huisarts, de GGD of een soa-polikliniek. Wil je liever thuis een test doen? Homed-IQ heeft een soa-thuistest, die je thuis uitvoert en daarna opstuurt naar een laboratorium.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.