vrouw op bed in ondergoed

Vaginale schimmel

Heb je jeuk aan je vagina en last van witte, brokkelige afscheiding? Dan kan het zomaar zijn dat je een vaginale schimmel te pakken hebt. Geen zorgen! Een vaginale schimmelinfectie is gelukkig niet gevaarlijk, maar het kan wél erg vervelend zijn. Daarom vertellen wij je wat helpt bij een vaginale schimmelinfectie én hoe je vaginale schimmel kunt voorkomen.

Bekijk ons assortiment aan zelfzorgmiddelen tegen vaginale schimmel

Vaginale schimmel

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Elke vrouw heeft schimmels en bacteriën in haar vagina. Deze schimmels en bacteriën zijn zelfs onmisbaar voor een gezonde vaginale flora. Soms raakt het natuurlijk evenwicht tussen deze schimmels en bacteriën verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verminderde weerstand. Bepaalde schimmels of bacteriën krijgen dan de kans om uit te groeien tot een infectie. De meest voorkomende vaginale schimmel is candida. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een vaginale schimmelinfectie geen soa.

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmel is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Jeuk in je vagina en/of op je schaamlippen 
 • Opgezwollen schaamlippen 
 • Overmatige productie van witte en brokkelige afscheiding zonder geur 
 • Pijn bij het vrijen of bij het plassen 
 • Een branderig gevoel in de schaamstreek en/of tijdens seks 
 • Een opgezwollen, rood en pijnlijk slijmvlies van de vagina

Last van grijswitte, onaangenaam ruikende vaginale afscheiding? Lees dan meer over bacteriële vaginose.

Diverse producten ter behandeling van vaginale schimmelinfecties:

€ 14.15
geneesmiddel, creme
€ 15.19
geneesmiddel, tablet
€ 16.39
geneesmiddel, capsule

Wat is de oorzaak van een vaginale schimmelinfectie?

Heb je ineens ontzettende jeuk en een branderig gevoel down under in combinatie met witte of gele afscheiding? De schimmel candida albicans is hier vaak de boosdoener van. Grote kans dat je met deze klachten een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen door de aanwezige candida schimmel. Candida wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Candida is een gist dat iedereen bij zich draagt, pas wanneer er andere factoren zijn die ervoor zorgen dat deze gist draden gaat vormen, wordt het een candida schimmelinfectie. Of ook wel een vaginale schimmelinfectie. Dit gebeurt meestal door een disbalans in het aantal schimmels die iedereen bij zich draagt.  

Veel vrouwen schamen zich onnodig voor een vaginale schimmelinfectie. Vaak wordt gedacht dat vaginale schimmel te maken heeft met een slechte hygiëne. Onzin! Wist je dat zo’n driekwart van de vrouwen wel eens last heeft gehad van een vaginale schimmelinfectie? Hieronder vind je een aantal factoren die er wél voor kunnen zorgen dat je vaginale flora uit balans raakt: 

Wanneer de vagina niet vochtig genoeg is tijdens een vrijpartij, kunnen kleine scheurtjes in de vaginawand ontstaan. Ook hierdoor kan een vaginale schimmelinfectie ontstaan. Bacteriën kunnen daarnaast ook via de anus in je vagina terechtkomen.

Ontdek ons assortiment aan glijmiddel > 

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Een vaginale schimmelinfectie is geen soa en dus niet seksueel overdraagbaar. Goed nieuws dus! Je mag gewoon seks hebben wanneer je vaginale schimmel hebt. Kijk wel uit met voorbehoedsmiddelen. Producten ter behandeling van de schimmelinfectie kunnen het rubber van condooms namelijk aantasten. Ook is het verstandig om orale seks te vermijden. Je partner kan de schimmel anders in zijn of haar mondholte krijgen. 

Wat te doen bij een vaginale schimmelinfectie?

Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar heeft wel eens last van een vaginale schimmelinfectie. Twijfel je of je last hebt van een vaginale schimmel? Dat kun je thuis een test doen om zeker te weten of je een schimmel te pakken hebt. De schimmelinfectie kan binnen enkele weken vanzelf overgaan. Als je daar niet op wilt wachten, kun je je vagina een handje helpen met een vaginale crème of capsule. 

Vaginale crème

Heb je last van uitwendige of inwendige jeuk aan je vagina? Probeer dan een vaginale crème. Vaginale crème draagt bij aan het doden van de schimmel en verlicht het branderige gevoel en de jeuk. Sommige vaginale schimmel crèmes zijn bedoeld voor inwendig gebruik, andere crèmes gebruik je juist weer uitwendig. Lees van te voren daarom altijd goed de bijsluiter: zo weet je zeker dat je de vaginale schimmel crème op de juiste manier gebruikt. Het is makkelijk aan te brengen, dus smeren maar! 

Vaginale capsule

Naast vaginale crème bestaan er ook vaginale capsules die geschikt zijn voor inwendig gebruik. De behandeling duurt maar één dag. Bovendien zijn vaginale capsules heel comfortabel. Ze zijn zacht en vormen zich precies naar jouw lichaam. Daarbij breng je de meeste vaginale capsules 's nachts in: zo voel je er niks van! Lees ook bij vaginale capsules van te voren altijd goed de bijsluiter.

Bekijk ons assortiment aan producten tegen vaginale schimmelinfectie > 

Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is de kunst om de natuurlijke balans van je vagina zo min mogelijk te verstoren. Hieronder vind je een aantal tips die de kans op een vaginale schimmelinfectie verkleinen: 

 • Was je vagina niet met zeep of andere vaginale spoelingen. 
 • Spoel je schaamstreek tijdens het douchen met lauwwarm water.  
 • Veeg je schaamstreek van voor naar achter schoon na een toiletbezoek.  
 • Verschoon regelmatig je maandverband of tampons
 • Blijf niet te lang met natte zwemkleding rondlopen. 
 • Kies voor katoenen ondergoed dat ademt. 
 • Neem de tijd om opgewonden te raken voordat je seks hebt of gebruik glijmiddel. 
 • Slaap naakt! Zo krijgt je vagina de kans om te luchten.  
 • Zorg voor een goede weerstand. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je een keer eerder last gehad van een vaginale schimmelinfectie en herken je de symptomen? Dan is er een grote kans dat je weer te maken hebt met een vaginale schimmelinfectie.Twijfel je of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie of gaan de klachten niet over? Raadpleeg dan je huisarts of gynaecoloog.

Raadpleeg daarnaast in de volgende gevallen je huisarts:

 • Als je voor het eerst klachten hebt die een vaginale schimmelinfectie doen vermoeden. 
 • Als je klachten (met of zonder behandeling) na twee weken niet minder zijn geworden.  
 • Als je al eens eerder een vaginale schimmelinfectie hebt gehad, je de klachten herkent en deze na twee weken niet minder zijn geworden.  
 • Als je jonger bent dan zestien jaar of in de overgang bent (geweest).  
 • Als je zwangerschap bent of diabetes hebt. 
 • Als je gedurende een lange tijd antibiotica gebruikt. 
 • Als een vaginale crème of capsule onvoldoende heeft geholpen.  
 • Als je klachten blijven terugkomen.  
 • Als je ook andere klachten krijgt, bijvoorbeeld pijn in je onderbuik, koorts of andere klachten die kunnen wijzen op een soa. 
 • Als je vaginale afscheiding van kleur, geur of hoeveelheid verandert.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Down under control

Etos heeft alles in huis wat je nodig hebt voor een langdurige en hygiënische bescherming van je intieme zone.

€ 7.29
creme
€ 16.39
geneesmiddel, capsule
€ 15.19
geneesmiddel, tablet
€ 16.49
geneesmiddel,
€ 14.15
geneesmiddel, creme
bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.