Intimiteit
Vaginale schimmelinfectie behandelen & herkennen
Etos
Laatste update 19 maart 2024
Vaginale schimmelinfectie komt veel voor onder vrouwen. Het is gelukkig niet besmettelijk, maar kan wél erg vervelend zijn. Wij vertellen je hoe je een schimmelinfectie van de vagina kan behandelen met vaginale zalf, crème, pillen, capsules en meer.
Wat is vaginale schimmel?
Elke vrouw heeft schimmels en bacteriën in haar vagina, en dat is maar goed ook! Vaginale schimmel en bacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde vaginale flora.
Soms raakt de natuurlijke balans tussen de vaginale schimmels en bacteriën echter verstoord. Bepaalde schimmels of bacteriën krijgen dan de kans om uit te groeien tot een vaginale schimmelinfectie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een vaginale schimmelinfectie geen soa.
Vaginale schimmelinfecties worden vaak veroorzaakt door de gistachtige schimmel 'candida albicans'
Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?
Je kan een schimmelinfectie van de vagina herkennen aan een jeukend gevoel rondom de schaamstreek, opgezwollen schaamlippen en witte, geurloze afscheiding. Ook kan de vagina pijn doen tijdens het plassen, vrijen, of aanraken. Heb je last van grijswitte, onaangenaam ruikende vaginale afscheiding? Dan heb je waarschijnlijk een ander soort infectie van je vagina. Vergelijk jouw klachten in dat geval eens met de symptomen van bacteriële vaginose.
Een vaginale schimmel is te herkennen aan de volgende symptomen:
- jeuk in je vagina en/of op je schaamlippen
- opgezwollen schaamlippen
- veel witte en brokkelige afscheiding zonder geur
- wit slijm zonder geur
- pijn bij het vrije
- pijn bij het plassen
- een branderig gevoel in de schaamstreek en/of tijdens seks
- een opgezwollen, rood en pijnlijk slijmvlies van de vagina
Producten om vaginale schimmel te behandelen
Is vaginale schimmel besmettelijk?
Een vaginale schimmelinfectie is geen soa en dus niet seksueel overdraagbaar. Goed nieuws dus! Je mag gewoon seks hebben wanneer je een infectie in de vagina door schimmel hebt. Kijk wel uit met voorbehoedsmiddelen. Producten ter behandeling van de schimmelinfectie kunnen het rubber van condooms namelijk aantasten. Ook is het verstandig om orale seks te vermijden. Je partner kan de schimmel anders in zijn of haar mondholte krijgen.
De vaginale schimmeltest
Twijfel je of je last hebt van een vaginale schimmel? Met een thuistest weet je het zo. Een vaginale schimmeltest kan vaststellen of jouw vervelende klachten inderdaad veroorzaakt worden door een schimmel. De test is gemakkelijk thuis te gebruiken en geeft vaak al resultaat binnen enkele seconden.
Hoe kan je een schimmelinfectie behandelen?
De klachten van een vaginale schimmelinfectie gaan vaak vanzelf na 2 weken weer over. Heb je veel last van de jeuk, pijn en afscheiding? Dan kan je de infectie ook makkelijk zelf behandelen met een vaginale crème, tablet of capsule. Hierdoor wordt de celwand van de schimmel beschadigd, waardoor deze afsterft. Zo heb je er sneller geen last meer van. Tip: als je niet ongesteld bent, kan je het beste een inwendige behandeling gebruiken.
Je kan een vaginale schimmelinfectie zelf behandelen met een van de volgende producten, die je zonder voorschrift bij de drogist kan kopen.
1. Vaginale crème
Heb je last van uitwendige of inwendige jeuk aan je vagina? Probeer dan een vaginale crème. Vaginale crème draagt bij aan het doden van de schimmel en verlicht het branderige gevoel en de jeuk. Sommige vaginale schimmelcrèmes zijn bedoeld voor inwendig gebruik, andere crèmes gebruik je juist weer uitwendig. Lees van tevoren daarom altijd goed de bijsluiter: zo weet je zeker dat je de vaginale schimmelcrème op de juiste manier gebruikt. Het is makkelijk aan te brengen, dus smeren maar!
2. Vaginale capsules
Naast vaginale crème bestaan er ook vaginale capsules die geschikt zijn voor inwendig gebruik. De behandeling duurt maar één dag. Bovendien zijn vaginale capsules heel comfortabel. Ze zijn zacht en vormen zich precies naar jouw lichaam. Daarbij breng je de meeste vaginale capsules 's nachts in: zo voel je er niks van! Lees ook bij vaginale capsules van te voren altijd goed de bijsluiter.
3. Vaginale schimmeltablet
Een vaginale schimmeltablet is, net als vaginale capsules, bedoeld voor inwendig gebruik en biedt een effectieve, één-daagse behandeling tegen vaginale schimmelinfectie. Een tablet is makkelijk in de vagina in te brengen en doodt de schimmel, zodat jij zo snel mogelijk af bent van de jeuk en dat akelige, branderige gevoel.
Miconazol, butoconazol en clotrimazol zijn veelvoorkomende actieve bestanddelen in capsules, zalfjes, en andere producten die schimmelinfecties behandelen.
Wat is de oorzaak van vaginale schimmelinfectie bij vrouwen?
Candida is een gist dat iedereen bij zich draagt. Pas wanneer bepaalde factoren ervoor zorgen dat dit gist draden gaat vormen, wordt het een candida schimmelinfectie. Deze is het resultaat van een disbalans in het aantal schimmels dat iedere vrouw bij zich draagt.
Vaak wordt gedacht dat een vaginale schimmelinfectie bij vrouwen te maken heeft met een slechte hygiëne. Onzin!Veel vrouwen schamen zich als ze een schimmelinfectie hebben, maar dat is helemaal niet nodig. Wist je dat zo'n driekwart van de vrouwen wel eens last heeft gehad van een vaginale schimmelinfectie? Als jij er nu mee rondloopt, ben je dus niet alleen. Hieronder vind je een aantal factoren die er wél voor kunnen zorgen dat je vaginale flora uit balans raakt:
- het wassen van je vagina met zeep
- hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of zwangerschap
- het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica
- een verminderde weerstand
- diabetes
Wanneer de vagina niet vochtig genoeg is tijdens een vrijpartij, kunnen kleine scheurtjes in de vaginawand ontstaan. Ook hierdoor kan een vaginale schimmelinfectie ontstaan. Bacteriën kunnen daarnaast ook via de anus in je vagina terechtkomen.
Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen?
Wil je weten wat je kan doen tegen terugkerende vaginale schimmel? De kunst is om de natuurlijke balans van je vagina zo min mogelijk te verstoren. Zo houd je de natuurlijke balans van bacteriën en schimmels in je vagina in stand. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen!
Hieronder vind je een aantal tips die de kans op een vaginale schimmelinfectie verkleinen:
- Was je vagina van buiten met lauwwarm water.
- Was je vagina niet met zeep, tea tree-olie of andere vaginale spoelingen.
- Gebruik geen zaaddodende middelen die je vagina kunnen irriteren.
- Spoel je schaamstreek tijdens het douchen met lauwwarm water.
- Veeg je schaamstreek van voor naar achter schoon na een toiletbezoek.
- Verschoon regelmatig je maandverband of tampons.
- Blijf niet te lang met natte zwemkleding rondlopen.
- Kies voor katoenen ondergoed dat ademt.
- Neem de tijd om opgewonden te raken voordat je seks hebt of gebruik glijmiddel.
- Heb geen seks als het pijn doet.
- Slaap naakt! Zo krijgt je vagina de kans om te luchten.
- Zorg voor een goede weerstand.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Heb je een keer eerder last gehad van een vaginale schimmelinfectie en herken je de symptomen? Dan is er een grote kans dat je weer te maken hebt met een vaginale schimmelinfectie.Twijfel je of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie of gaan de klachten niet over? Raadpleeg dan je huisarts of gynaecoloog.
Raadpleeg daarnaast in de volgende gevallen je huisarts:
- Je hebt voor het eerst klachten die een vaginale schimmelinfectie doen vermoeden.
- Je klachten (met of zonder behandeling) zijn na 2 weken niet minder geworden.
- Je hebt al eens eerder een vaginale schimmelinfectie gehad, je herkent de klachten en deze zijn na 2 weken niet minder geworden.
- Je bent jonger dan 16 jaar.
- Je bent in de overgang (geweest).
- Je bent zwangerschap.
- Je hebt diabetes.
- Je gebruikt gedurende een lange tijd antibiotica.
- Een vaginale crème of capsule heeft onvoldoende geholpen.
- Je klachten blijven terugkomen.
- Je krijgt ook andere klachten, bijvoorbeeld pijn in je onderbuik, koorts of andere klachten die kunnen wijzen op een soa.
- Je vaginale afscheiding verandert van kleur, geur of hoeveelheid.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.