Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
voorbereiding wintersport

Voorbereiden op wintersport

Ga jij op wintersport, maar wil je niet de volgende dag al met een blessure onderaan de piste staan? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Naast de juiste skikleding, een helm en zonnebrand, kun je ook je lichaam voorbereiden op je wintersportvakantie. Etos geeft daarom 10 tips voor een goede wintersport voorbereiding die de kans op blessures aanzienlijk verkleinen.

Shop hier zonnebrand voor op wintersport

Zonnebrand voor het gezicht

Artikel opslaan

 

1. Doe oefeningen om je lichaam voor te bereiden

Eén van de beste voorbereidingen voor de wintersport is het voorbereiden van je lichaam met wat simpele oefeningen. Een half uurtje per week trainen, helpt al! Omdat tijdens het skiën vooral de knieën en de onderbeenspieren gebruikt worden, kun je het beste deze spiergroepen extra trainen. Squats, lunges en traplopen zijn oefeningen waar je juist deze spieren mee traint. Maar wat dacht je van schaatsen, dat helpt helemaal. Als je al wat aan je conditie hebt gewerkt, is het skiën leuker en hou je het op de piste langer vol. Ook helpt het om voor je vakantie een paar keer naar een indoorskibaan gaan, zo kun je het gevoel van het skiën of snowboarden alvast weer krijgen.

2. Begin rustig

Als je aankomt op de berg, is het verstandig om even de tijd te nemen om uit te rusten van de reis. Je kunt bijvoorbeeld alvast je skispullen regelen en je skipas ophalen. Kinderen kunnen na een lange reis en het hoogteverschil sneller last krijgen van oorpijn of oorontsteking. Let hier dus ook op als je de eerste dag gaat skiën, kies bij voorkeur eerst wat lager gelegen pistes om erin te komen.

3. Zorg dat je bindingen goed afgesteld staan

Besteed veel aandacht aan het afstellen van de bindingen van je ski's, ga bij twijfel naar een skishop om te checken of je bindingen goed afgesteld staan. Leeftijd, gewicht en vaardigheid zijn allemaal van belang bij het juist afstellen van je bindingen. Te strak afgestelde bindingen kunnen er bij een val voor zorgen dat je ski's niet snel genoeg uitgaan. Bindingen die te los afgesteld staan, kunnen er juist voor zorgen dat je voeten te snel uit de bindingen gaan tijdens het skiën. Snowboarders hebben hier minder last van. Maar let er bij het snowboarden wel op dat je bindingen op het juiste aantal graden staat, zodat je fijn staat.

4. Draag laagjes

Wees altijd voorbereid op flinke kou, in de bergen kan het zomaar -10 of -15 worden. Vooral boven op de berg of in een open skilift kan het erg koud zijn. Naast kou kan het soms ook hard waaien. Meerdere laagjes kleding isoleren beter dan een dikke trui of jas. Vergeet ook niet een muts mee te nemen.

5. Koop goede handschoenen

Handschoenen houden niet alleen je handen warm, maar beschermen je ook als je valt. Daarnaast zijn ski- en snowboardspullen scherp en kunnen ze in je handen snijden, ook hier beschermen handschoenen tegen. Handschoenen van fleece, wol of katoen nemen water op waardoor je handen snel koud worden, je kunt dus beter waterafstotende handschoenen of wanten kopen. Vind je wanten onhandig? Sommige handschoenen hebben ook aparte binnen handschoenen, dit zorgt ook voor extra warmte.

6. Bescherm je ogen tegen de zon

Een skibril of een goede zonnebril kan pijn aan de ogen en sneeuwblindheid voorkomen. Op de berg weerkaatst de zon vanaf alle kanten door de witte sneeuw, bescherm je ogen dus. Veel skibrillen hebben ook verschillende lenzen, hierdoor kun je met 1 skibril in verschillende condities skiën. Handig als het in de ochtend zonnig is, maar in de middag toch betrekt.

7. Kies zonnebrandcrème op vetbasis

Op de piste kan de straling van de zon intens zijn. De ijle lucht laat meer UV-straling door en de sneeuw weerkaatst ook straling. Gebruik een beschermende zonnebrandcrème op vetbasis en niet de crème die je nog over hebt van afgelopen zomer. Daar zit water in en dat kan leiden tot bevriezing van delen van je gezicht. Vergeet ook niet je lippen in te smeren met een lippenbalsem met SPF, deze kunnen ook verbranden.

Shop hier onze zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht

8. Doe een warming-up

Warm je spieren - kort voor het skiën en snowboarden - een beetje op, dat verkleint de kans op blessures. Vaak beginnen skiklasjes hier ook mee. Je kunt ook eerst een blauwe afdaling nemen in een rustig tempo om even los te komen. Ook als je lang in een lift hebt gezeten, is het goed om daarna even wat oefeningen te doen.

9. Drink genoeg

Tijdens het skiën heb je te maken met vochtverlies. Een liter vochtverlies per uur is heel normaal, het kan oplopen tot wel twee liter per uur. Als je te weinig drinkt, word je sneller moe wordt je reactievermogen minder. Zorg dus dat je regelmatig drinkt. Alcoholische dranken drogen uit, dus het is beter om daarmee te wachten tot de après-ski.

10. Draag een helm

In sommige landen is dit zelfs verplicht. Niet gek, want skiërs en snowboarders halen op de piste al gauw snelheden van boven de 40 km per uur. Niet alleen is het dragen van een helm belangrijk omdat je zelf kan vallen, een helm beschermt je ook voor anderen op de piste. Al kun je nog zo goed skiën, je kunt niet altijd op de piste-kunsten van een ander vertrouwen. Voor kinderen kun je hoesjes kopen voor om de helm. Je kunt ook grappige konijnen- of tijgeroortjes op de helm van je kind plakken, hierdoor herken je je kind sneller op de piste.

Shop hier producten voor de wintersport

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.