Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
druppels tegen een raam

Winterdip

Kost het je ‘s ochtends veel moeite om uit bed te komen? Is sporten wel het laatste waar je zin in hebt? Veel mensen zitten in de herfst- en wintermaanden wat minder lekker in hun vel. Vraag je je af wat helpt tegen een winterdip? Lees dan verder!

Artikel opslaan

Wat is een winterdip en wat zijn de symptomen?

Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de dagen kort en buiten is het donker, koud en guur. Daarom zitten veel mensen in de herfst en winter wat minder lekker in hun vel. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. De symptomen van een winterdip zijn:

 • Vermoeidheid
 • Meer behoefte aan slaap
 • Moeite met opstaan
 • Slecht humeur
 • Prikkelbaarheid
 • Geen zin om dingen te ondernemen
 • Meer eetlust

Wat is de oorzaak van een winterdip?

Winter betekent opstaan in het donker en thuiskomen in het donker. Omdat het in de herfst en winter 's ochtends langer donker is en 's avonds eerder donker wordt, word je aan minder daglicht blootgesteld. Dat heeft een aantal gevolgen:

 • Je biologische klok raakt ontregeld, omdat 's ochtends langer donker is én 's avonds eerder donker wordt. Hierdoor gaat de productie van melatonine 's ochtends langer door en maakt je lichaam 's avonds eerder melatonine aan, waardoor je meer moeite hebt met opstaan en je je overdag en ‘s avonds slaperig voelt.
 • Je lichaam maakt minder vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D kan vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken.
 • Je lichaam maakt minder serotonine (gelukshormoon) aan, waardoor je mentaal minder lekker in je vel zit.

Bekijk hier ons assortiment aan vitamine D producten

Winterdip of winterdepressie?

Een winterdip en een winterdepressie worden (ten onrechte) nog wel eens door elkaar gehaald. De klachten van een winterdip en een winterdepressie zijn vergelijkbaar, maar bij een winterdepressie zijn ze vaak ernstiger. Zo ervaren mensen met een winterdepressie ook depressieve gevoelens, zoals neerslachtigheid en somberheid. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 40.000 mensen last van een winterdepressie. Twijfel je of je een winterdepressie hebt? Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Een depressie gaat namelijk zelden vanzelf over.

Wat helpt tegen een winterdip?

Last van een winterdip? Zó kom je de koude maanden door:

 • Blijf niet in bed liggen. Hoe langer je in bed blijft liggen, hoe meer je biologische klok ontregeld raakt. Dus: hoe graag je ook een winterslaap zou willen houden, het is écht beter om gewoon uit bed te komen. 
 • Ontbijt. Ontbijten is een signaal voor je lichaam om wakker te worden en aan de slag te gaan.
 • Breng structuur aan in je dag. Een vast ritme zorgt ervoor dat je je biologische klok weer op de rails krijgt. Ga daarom elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op.
 • Ga naar buiten. Doe dit het liefst ‘s ochtends. Dan is het daglicht namelijk relatief blauw. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, waardoor je je minder slaperig voelt.
 • Blijf in beweging. Sporten zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt; een hormoon dat je humeur een positieve boost geeft. Ga als het kan buiten bewegen. Pak bijvoorbeeld de fiets naar kantoor, maak ‘s ochtends een stevige wandeling of ga tijdens de lunch een blokje om. Vind je het lastig om elke dag genoeg te bewegen? In dit artikel geven we je tips om op een makkelijke manier meer te bewegen.
 • Ontspan. Naast voldoende bewegen is het ook belangrijk om elke dag te ontspannen. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Eet gezond en gevarieerd. Gezonde en gevarieerde voeding helpt om je lichaam en geest gezond te houden.
 • Probeer lichttherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale lamp die licht uitstraalt dat vergelijkbaar is met daglicht. Het effect is vaak na een week al merkbaar. Overweeg je lichttherapie? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een deskundige.
 • Bekijk het van de zonnige kant. Elk seizoen kent zijn charmes. Zeg je winter, dan zeg je comfort food, warme chocolademelk met slagroom, kaarsen aan en onder een kleedje op de bank kruipen. Klinkt gezellig, toch?

Helpt onder de zonnebank gaan tegen een winterdip?

Nee, dat onder de zonnebank gaan helpt tegen een winterdip, is een fabel. Hoe zit dat dan precies? Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. Onder invloed van UVB-stralen maakt je huid vitamine D aan. De meeste zonnebanken maken gebruik van UVA-stralen. Daarom helpt onder de zonnebank gaan niet tegen een winterdip. Bovendien is onder de zonnebank gaan zeer schadelijk voor je huid. Een retourtje naar de zon kan daarentegen wél helpen tegen een winterdip.

Helpt vitamine D tegen een winterdip?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat vitamine D helpt tegen een winterdip. Bovendien is het slikken van vitamine D-supplementen meestal niet nodig, mits je gezond en gevarieerd eet en dagelijks een frisse neus haalt. Kinderen tot vier jaar, ouderen (70+), zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur, gesluierde vrouwen en mensen die weinig buiten komen moeten sowieso (ongeacht winterdip) extra vitamine D slikken. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.