vrouw met oordopjes in haar oren

Oorontsteking

Heb je last van een pijnlijke steek in je oor die uit het niets komt opzetten en die niet meer afneemt? Dan kan het zijn dat je een oorontsteking hebt. Een vervelende en zeurende pijn waar je zo snel mogelijk van af wilt. Daarom vertellen wij je wat je het beste kunt doen bij een oorontsteking.

Artikel opslaan

Wat is een oorontsteking?

Een uitwendige oorontsteking (otitis externa) komt vaak voor bij volwassenen. Hierbij is er sprake van een ontsteking in de gehoorgang, die van de oorschelp tot aan het trommelvlies loopt. Er bestaan twee soorten uitwendige oorontstekingen: natte en droge otitis externa. Beide ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door een bacterie of schimmel, maar bij de droge otitis externa kunnen eczeem of een allergische reactie ook de boosdoener zijn.

Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?

Heb je veel pijn aan je oor en denk je dat je een oorontsteking hebt? Zo herken je een oorontsteking:

 • Je gehoorgang jeukt en voelt pijnlijk en branderig aan.
 • De huid van je gehoorgang schilfert en scheidt vocht af.
 • Je oor is rood en gezwollen.
 • Je hoort minder goed.
 • Zachtjes aan je oor trekken of je oor aanraken kan behoorlijk zeer doen.

In sommige gevallen kun je, wanneer je een oorontsteking hebt, ook koorts krijgen en last hebben van diarree en overgeven. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Ooronsteking bij kinderen

Jonge kinderen en baby’s trekken aan hun oor of krabben, als ze last hebben van een oorontsteking. Andere symptomen zijn: 

 • slecht horen
 • koorts
 • vocht uit het oor
 • geïrriteerd reageren
 • braken

Baby’s en jonge kinderen hebben een grotere kans om een oorontsteking te krijgen. Dat komt omdat de oren en keel nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ook is de kans op oorontsteking vergroot omdat ze sneller in contact komen met andere kinderen, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. 

Hoe ontstaat een oorontsteking?

Je zou het misschien niet denken, maar oorsmeer heeft een belangrijke functie. Oorsmeer is zuur en vettig en beschermt zo de huid van de gehoorgang. Misschien denk je dat het een goed idee is om oorsmeer te verwijderen omdat je oren dan schoner voelen. Toch kun je dit beter niet doen, want het oorsmeer beschermt je oor juist tegen slechte bacteriën. Meer weten? Lees dan ons artikel over oorsmeer verwijderen.

Soms raakt de huid van je gehoorgang geïrriteerd, waardoor er een oorontsteking kan ontstaan. De volgende dingen kunnen de huid van je gehoorgang irriteren:

 • Warmte en vocht. Bijvoorbeeld tijdens het douchen of zwemmen.
 • Je oren schoonmaken met een wattenstaafje. Zo duw je het oorsmeer dieper je gehoorgang in, waardoor een prop van oorsmeer ontstaat die een ontsteking kan veroorzaken.
 • Verzorgingsproducten die in je oor terechtkomen. Voorbeelden hiervan zijn shampoo, zeep en haarlak.
 • Vaak oortjes of een gehoorapparaat dragen. Ook hierdoor kan je gehoorgang irriteren.
 • Veel peuteren in je oor. Laat je oor liever met rust om irritatie te voorkomen.
 • Een loopoor door een middenoorontsteking. Soms is een ontsteking van de gehoorgang hier het gevolg van.

Daarnaast kunnen aandoeningen als eczeem, psoriasis of contactallergie het risico op een oorontsteking verhogen. Soms is een bacterie- of schimmelinfectie de oorzaak van een oorontsteking.

Mag je zwemmen met een oorontsteking?

Wanneer je een oorontsteking hebt, is het raadzaam om niet met je hoofd onder water te gaan. Daarom kun je zwemmen beter even uitstellen totdat je oorontsteking voorbij is. De kans dat er alsnog water in je oor terecht komt tijdens het zwemmen is natuurlijk groot, ook al houd je je hoofd boven water.

Mag je vliegen met een oorontsteking?

Er bestaat een verschil tussen een uitwendige oorontsteking en een middenoorontsteking, die zich dieper in je oor (achter het trommelvlies) bevindt. Heb je een uitwendige oorontsteking? Vaak is dit geen reden om een vliegreis te annuleren. Wil je zeker weten of je mag vliegen? Check dit dan altijd even bij je huisarts.

Wat te doen bij een oorontsteking?

Een oorontsteking is gelukkig goed zelf te behandelen met speciale oordruppels. Deze oordruppels tegen oorontsteking bevatten een zuur en corticosteroïden. Dit soort oordruppels zijn alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Je druppelt ze 3 keer per dag in je oor. 

Soms is het nodig om je gehoorgang eerst te laten uitspuiten door de huisarts. Is je gehoorgang erg gezwollen? Dan krijg je indien nodig een oortampon in om daarmee de zwelling te verminderen.

Bij veel oorpijn kun je paracetamol gebruiken. Komt de pijn steeds terug? Neem de paracetamol dan in op vaste tijdstippen in (vier keer per dag twee tabletten van 500 mg). Helpt paracetamol onvoldoende? Neem dan een NSAID (ibuprofen, diclofenac of naproxen). Let op: lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Helpen antibiotica tegen een oorontsteking?

Bij een uitwendige oorontsteking wordt zelden een antibioticakuur voorgeschreven. Alleen bij ernstige infecties kan je huisarts antibiotica voorschrijven.

Tips bij een oorontsteking

Heb je een oorontsteking? Wij geven je een aantal tips om het leed ietwat te verzachten.

 • Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een extra kussen onder je hoofd. Hierdoor neemt de druk op je trommelvlies af en slaap je iets beter.
 • Gebruik een washandje of verbandgaasje met lauwwarm water om een loopoor schoon te maken. Vermijd wattenstaafjes, want daarmee duw je het oorsmeer alleen maar dieper je gehoorgang in.
 • Sluit je oor niet af met een propje van watten wanneer je last hebt van een loopoor. Hierdoor kunnen de bacteriën juist groeien.
 • Houd je oor droog als je gaat douchen of in bad gaat. Zo voorkom irritatie door water en/of zeep.

Hoe kun je een oorontsteking voorkomen?

Heb je vaker last van oorontstekingen? Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt treffen om de kans op een oorontsteking te verkleinen:

 • Maak je gehoorgang niet schoon met een wattenstaafje. De gehoorgang reinigt zich over het algemeen zelf. Je kunt ook beter niet in je oor peuteren.
 • Vermijd water en zeep in je oor. Dit kun je doen door tijdens het wassen van je haren voorover te buigen.
 • Droog je oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af met een handdoekje elke keer nadat je hebt gedoucht of gezwommen.
 • Gebruik oordopjes of watjes met wat vaseline voordat je het zwembad in duikt.
 • Vermijd producten die je oren irriteren.
 • Maak een afspraak bij je audicien als je een gehoorapparaat draagt en vaak klachten hebt.
 • Druppel je oor met oordruppels tegen oorontsteking, als je regelmatig last hebt van een oorontsteking. Doe dit vooral nadat je in contact bent gekomen met water.

Shop nu onze favoriete producten

€ 12.99
geneesmiddel, druppels
€ 10.59
druppels
€ 1.59
geneesmiddel, tablet
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrélon, Axe, Dove, Love Beauty and Planet, Lux, Neutral, Rexona, Vaseline en Zwitsal alle varianten, combineren mogelijk. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
€ 2.89
zalf
Bijna uitverkocht
Promotie:
van € 13.95 voor € 12.55
€ 2.49
geneesmiddel, tablet
€ 10.29
 ,
Bijna uitverkocht
€ 13.39
spray
€ 1.19
geneesmiddel,

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een oorontsteking is heel vervelend, maar gaat meestal binnen één tot drie weken vanzelf over. Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:

 • Als je klachten na een week druppelen met oordruppels niet over zijn.
 • Als je klachten na 24 uur dragen van een oortampon niet over zijn.
 • Als je je ziek voelt en koorts hebt.

Heb je alle adviezen opgevolgd maar blijven de klachten ondanks alles terugkeren? Gebruik dan de oordruppels na elk contactmoment met water. Doe 3 keer per dag 3 druppels in de gehoorgang. Herhaal dit 3 dagen lang. Vaak gaat een oorontsteking met behulp van oordruppels na 1 tot 3 weken weer over.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.