Artikel opslaan

Over Etos

Etos 100 jaar!

De geschiedenis van Etos

In 1919 richten werknemers van Philips een winkel op waar alle medewerkers van Philips met korting levensmiddelen konden kopen. In 1931 worden de winkels onafhankelijk en ontstaat de naam Etos: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. In 1973 neemt Ahold Delhaize de keten over. Inmiddels hebben we meer dan 500 winkels en zijn we als betrouwbare drogist en grootste digitale gezondheidsplatform in Nederland niet meer weg te denken.

 

Het begint allemaal in 1918 met een machtstrijd tussen de directie van Philips en de Eindhovense middenstand. Elke keer wanneer Philips de lonen voor hun personeel verhoogt, willen de winkels ook mee profiteren en stijgen de prijzen net zo hard.

 

De Philips-directie is het al snel zat dat de koopkracht van hun werknemers telkens weer af- in plaats van toeneemt. Heel slim richt ze in 1919 de Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij G.A op. De ideale winkel waar alle medewerkers van Philips met korting levensmiddelen mogen kopen. 

 

Verkoopt de vereniging eerst vooral brood en simpele levensmiddelen, in 1922 komen daar vlees en aardappelen bij. Onder het mom van ‘alles voor kachel en karos (rijtuig)’, mogen leden ook nog kolen en gas inslaan. Alles tegen inkoopsprijzen! 

 

Foto: © Philips Company Archives 


 

Etos 1924

Het assortiment van De Verbruiksvereeniging groeit en groeit. In 1924 komt er in Eindhoven ook de eerste drogisterij bij.

 

De leden maken dankbaar gebruik van de vakkennis van de drogisterij (toen al kregen de verpleegsters een speciale opleiding) en overladen ze met vragen over wat ze moeten doen bij verschillende kwalen. 

 

Als extra service mogen ouders er een babyweegschaal huren. Heel luxe want in die tijd heeft niemand nog een weegschaal thuis! 

 

Foto: Eindhoven in Beeld


Ook Philips heeft het zwaar na de wereldcrisis in 1929 en  moet personeel ontslaan. Hierdoor krimpt het ledenaantal van De Verbruiksvereeniging natuurlijk ook. In 1931 valt daardoor een belangrijk besluit: De Verbruiksvereeniging wordt onafhankelijk van Phillips. De nieuwe naam: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking oftewel: Etos. 

 

De verfpotten komen tevoorschijn en binnen één nacht siert de nieuwe naam op alle vestigingen. Vanaf nu kan iedereen inkopen doen bij de coöperatie! 

 

Foto: © Philips Company Archives


Tijdens de oorlog heeft Etos het moeilijk en draait elk dubbeltje drie keer om. Om te voorkomen dat Etos in de handen van de bezetter valt, neemt Etos een andere bedrijfsvorm aan. Zo is het niet meer interessant voor de bezetter om het bedrijf over te nemen.

 

Na de oorlogsjaren krabbelt Etos weer op. Het gaat steeds beter met Nederland en klanten trekken hun portemonnee weer voor luxeartikelen zoals make-up. Hup, wéér groeit het assortiment.

 

Etos is ook goed in het organiseren van tijdverdrijf en komt met ‘contactavonden’. Avondjes kienen of bingo, voetbaltoernooien en busreizen, aansluiten bij een zangverenging… Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan bij Etos!

 

Foto: © Martien Coppens / Nederlands Fotomuseum 


De directie van Etos haalt veel inspiratie uit de Verenigde Staten en start verschillende concepten, waaronder zelfs een Etos tankstation. Boodschappen doen bij de Etos-supermarkt is niet meer weg te denken uit het leven van de huisvrouw.

 

En ben je slecht ter been of heb je geen vervoer? Dan sla je moeiteloos in bij de Etos-parkerette, de rijdende zelfbedieningswagen.

 

Naast A-merken verkoopt Etos nu ook haar eigen merk. “Artikelen van gelijke kwaliteit, maar onder Etos-naam en lagere prijs.”

 

Foto: © Martien Coppens / Nederlands Fotomuseum


In 1973 neemt Albert Heijn Etos over en zo ontstaat Ahold. Etos is dan 44 vestigingen rijk. Een paar jaar later groeit dat aantal flink door overname van 20 winkels van Simon de Wit.

 

Langzaam verdwijnen de Etos-supermarkten en de focus komt op de drogisterij te liggen. In 1992 sluit de laatste supermarkt en bakkerij binnen Etos. Een mijlpaaltje: in 1994 opent de 200ste winkel in Maastricht. 


 

In 2001 ziet de webshop Albert.nl het licht, waardoor je de Etos-producten nu ook online vanuit je luie stoel kunt bestellen.

 

Het is feest bij Etos in 2008 wanneer consumenten Etos voor het eerst kiezen als Beste Drogist van Nederland! Trots behaalt Etos deze titel nóg zeven keer. 

 

Etos gaat een samenwerking met de NS aan waardoor treinreizigers hun overstaptijd handig kunnen besteden aan het shoppen bij één van de 20 Etos-vestigingen die je nu kunt vinden op stations door heel Nederland 


 

Etos 2019Het tellertje met filialen van Etos is inmiddels opgelopen tot 550 winkels door het hele land. Ook in België, Tsjechië, Roemenië, Griekenland, Servië en de Verenigde Staten kun je Etos-producten in winkels vinden.

 

De grootste trots van Etos is op dit moment de hypermoderne de flagshipstore in Leidschendam. Hier vind je het allernieuwste Etos-concept, dat zal doorgevoerd worden in alle filialen.

 

En laten we ook niet de eigen webshop Etos.nl vergeten! Alles wat je nodig hebt voor je welzijn, bestel je nu gewoon online in onze eigen webshop. 

 

 

 

 

 


Onderstaande foto: Eindhoven in Beeld
 

Oud & Vertrouwd

Ontdek de oude producten in een nieuw jasje!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.