
Babyvoeding
Etos
Laatste update 13 november 2024
Wel of geen borstvoeding geven: elke moeder denkt er anders over. Als je besluit om wél borstvoeding te geven, dan is het goed om te weten wat daar allemaal bij komt kijken. Want hoe geef je borstvoeding? Hoe weet ik of mijn baby voldoende heeft gedronken? En hoe kan ik borstvoeding het beste bewaren? Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten als je borstvoeding gaat geven. Lees gauw verder!
Moedermelk wordt gemaakt in melkklieren. Die melkklieren bevinden zich in je borsten. Tijdens je zwangerschap neemt het melkklierweefsel toe, waardoor je borsten groter worden. Al in de 16e week van je zwangerschap kunnen je melkklieren moedermelk aanmaken. Als je baby aan de borst zuigt, komen er 2 soorten hormonen vrij:
Hoe vaker je baby drinkt en hoe beter je borst leeggedronken wordt, hoe meer melk je lijf aanmaakt.
Een voordeel van borstvoeding geven is dat je veel huid op huid contact hebt met je baby, in tegenstelling tot flesvoeding. Daarnaast zit er in borstvoeding alle vitamines en mineralen die jouw baby nodig heeft voor de groei en ontwikkeling.
De eerste moedermelk wordt colostrum genoemd. Colostrum is geel van kleur, licht verteerbaar en zit boordevol voedings- en antistoffen. Na ongeveer 2 weken stopt de aanmaak van colostrum en komt de normale melkproductie op gang. Normale moedermelk is wit van kleur.
Goed aanleggen is ontzettend belangrijk, maar het wil helaas niet altijd in één keer lukken. Een baby die goed aangelegd is drinkt beter. Bovendien bescherm je zo je borsten tegen pijnlijke kwaaltjes, zoals stuwing en tepelkloven. Je baby goed aanleggen doe je zo:
Twijfel je of je baby wel genoeg heeft gedronken? Je kan op verschillende manieren controleren of je kleintje genoeg drinkt.
Hoe vaak je borstvoeding geeft, kan per baby verschillen. In de eerste weken wil je kleintje waarschijnlijk elke 2 tot 3 uur drinken, wat neerkomt op zo’n 8 tot 12 keer per dag. Dit kan soms vaker zijn tijdens groeispurten, maar je lichaam past zich vanzelf aan. Naarmate je baby ouder wordt, kan het aantal voedingen afnemen. Vertrouw op de signalen van je baby en je eigen gevoel. Elke baby is anders, dus er is geen vast schema dat voor iedereen werkt. Jij en je kleintje vinden vanzelf jullie ritme!
Met dit basis borstvoedingsschema zie je precies hoe vaak je per dag borstvoeding geeft aan je baby. Dit borstvoedingsschema is gebaseerd op een schema voor de eerste 6 maanden. Let op: dit schema is een richtlijn: de behoeften van je baby kunnen van dag tot dag verschillen.
Alcohol kan via moedermelk in het lichaam van je baby eindigen. Wil je toch een glaasje alcohol drinken? Doe dit dan nádat je borstvoeding hebt gegeven, zodat je lichaam de tijd heeft om de alcohol af te breken. Je lijf heeft ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig om een glas alcohol af te breken. Wacht na het drinken van een glas alcohol minimaal anderhalf uur voordat je weer borstvoeding geeft.
Heb je een glaasje te veel op? Kolf dan je melk af en gooi het weg.
Ook nicotine kan via de moedermelk in het lijf van je baby eindigen. Bovendien kan vapen of roken je melkproductie verminderen. Als je het je niet lukt om te stoppen met roken zolang je borstvoeding geeft, rook dan nádat je borstvoeding hebt gegeven. Let op: rook nooit in het bijzijn van je kindje.
Wil je stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe je dat aanpakt.
Het beste is om geen medicijnen te gebruiken als je borstvoeding geeft. Lees altijd aandachtig de bijsluiter voordat je geneesmiddelen inneemt tijdens je borstvoedingsperiode en overleg met je apotheker, (huis)arts of lactatiedeskundige.
Kan je niet om bepaalde medicijnen heen, waarvan je weet dat ze niet met borstvoeding gecombineerd mogen worden? Blijf dan kolven en gooi de melk weg. Zo blijven je borsten melk produceren. Dan kan je na de medicatieperiode weer door met borstvoeding geven.
Paracetamol en ibuprofen zijn 2 veelgebruikte pijnstillers en kunnen ook tijdens de borstvoeding veilig worden ingenomen. Als je paracetamol of ibuprofen slikt tijdens het geven van borstvoeding, komt er namelijk maar een hele kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht, waardoor dit niet schadelijk voor je kleintje is. Zorg wel dat je het niet langer dan 5 dagen achter elkaar gebruikt en je de maximale dosering per dag aanhoudt. Let op: overleg altijd met je arts als je paracetamol of ibuprofen voor een lange periode wil slikken tijdens het geven van borstvoeding.
Nee, voedingsmiddelen hebben doorgaans geen invloed op je moedermelk en veroorzaken dus ook geen krampjes bij je kindje. Je kan dus gerust een glas sinaasappelsap drinken of een stukje chocolade eten!
Het kan wel zo zijn dat je baby een allergie of intolerantie heeft voor bepaalde voedingsmiddelen die jij binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan een koemelkallergie. Vermoed je een allergie of intolerantie bij je baby? Neem dan contact op met je huisarts.
Bijna elke vrouw die borstvoeding geeft kolft. Je kan afgekolfde moedermelk bewaren in grote glazen of plastic potten of speciale moedermelk bewaarzakjes. In onderstaande tabel kan je zien hoe lang je afgekolfde borstvoeding kan bewaren.
Extra tip: schrijf de datum en tijd van de moedermelk op het bewaarzakje. Zo kan je gemakkelijk bijhouden welke batch nog wel goed is en welke (bijna) over datum is.Laat ingevroren moedermelk langzaam ontdooien in de koelkast. Ontdooi moedermelk nooit in de magnetron of in kokend water. Zo gaan er voedingsstoffen verloren. Zonde! Gebruik de ontdooide moedermelk vervolgens binnen 24 uur. Warm moedermelk op in warm water met een temperatuur van 30-35 graden Celsius.
Ben je in verwachting of ben je al bevallen, en kan je wel wat tips gebruiken voor het voeden van je baby? Wij hebben er wat voor je onder elkaar gezet.
Als je borstvoeding geeft dan heb je meer vitamine B12 nodig. Weten waarom? We vertellen het in ons artikel over vitamine B12.
Borstvoeding geven en weer aan het werk gaan kan een uitdaging lijken, maar met de juiste voorbereiding is het zeker te combineren! Veel moeders kiezen ervoor om moedermelk af te kolven tijdens de werkuren. Je borsten blijven namelijk ook tijdens werktijd melk produceren en deze melk moet opgevangen worden, anders kan je last krijgen van pijnlijke borsten. Het is belangrijk om te weten dat je recht hebt op kolven tijdens je werktijd, waarbij je de eerste maanden na de geboorte genoeg tijd én een geschikte plek moet krijgen om dit te doen. Plan van tevoren pauzes in om te kolven en overleg met je werkgever over een rustige ruimte. Met de juiste voorbereidingen kan je werk én borstvoeding zonder problemen combineren!
Soms wil het geven van borstvoeding simpelweg niet lukken. Dat kan verschillende redenen hebben. Wil je graag borstvoeding geven, maar lukt het niet? Dan kan je een lactatiedeskundige inschakelen. Die kan je helpen bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Lukt het ook met behulp van een lactatiedeskundige niet om borstvoeding te geven en raak je daar gefrustreerd van? Of merk je dat het geven van borstvoeding lichamelijk of geestelijk veel van je vraagt? Dan is het misschien beter om te stoppen met het geven van borstvoeding.
In deze video vertelt Naomi over haar ervaring met borstvoeding geven en waarom zij hiermee stopte.
Wil je stoppen met borstvoeding geven? Bouw dan rustig af. Te snel stoppen vergroot de kans op een borstontsteking. Hoe snel je kan afbouwen hangt af van je melkproductie. Meestal duurt dit zo’n 2 tot 4 weken. Wil je in één keer stoppen? Kolf dan tot je melkproductie voldoende is afgebouwd. Zo pak je het aan:
In onderstaande tabel zie je een borstvoeding afbouwschema. Dit schema is gebaseerd op 8 voedingen per dag, maar dit kunnen er natuurlijk ook minder zijn, afhankelijk van de leeftijd van je baby én zijn of haar natuurlijke voedingspatroon. Het afbouwschema is gebaseerd op een periode van 8 weken.
Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds over het geven van borstvoeding of flesvoeding? Lees dan ons artikel over flesvoeding!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.