mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
Etos: gecertificeerd drogist

Etos: gecertificeerd drogist

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Maarssen

Bij Etos vind je het zelfzorgproduct dat jij nodig hebt, in onze winkels én online. Als gecertificeerd drogist helpen wij je graag met deskundig en betrouwbaar advies over zelfzorg. Zo vind je het juiste product voor jou, met advies over hoe je het gebruikt.

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Uitgelicht product

€ 7.49
geneesmiddel, siroop

Hoestende baby: wanneer moet je je zorgen maken?

Iedere baby hoest weleens. Vooral als jonge ouder van je eerste kindje maak je je dan al snel ongerust. Vaak blijkt die ongerustheid gelukkig helemaal niet nodig. Wanneer is het hoesten van je baby onschuldig en wanneer niet?

undefined

Wat is babyhoest precies?

Hoesten bij baby's: niet het fijnste geluid om te horen. Is je kindje alleen verkouden, of is er iets meer aan de hand? Veel ouders zijn ongerust als hun baby hoest, maar geen zorgen: veel baby's hebben af en toe namelijk last van hoesten. Maar wat gebeurt er precies wanneer baby's hoesten? Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Wanneer jouw baby hoest, maakt je kindje dus zelf de longen schoon. Door te hoesten verwijdert je baby stof en slijm uit zijn of haar keel en luchtwegen.

Wat zijn de symptomen van hoesten bij baby's?

Net als volwassenen kunnen baby’s last hebben van verschillende soorten hoest. Zo kunnen hoestende baby's zowel last hebben van droge krielbelhoest als van vastzittende hoest met slijm. Hoesten bij baby's gaat vaak samen met andere symptomen, zoals:

  • piepende ademhaling;
  • niezen;
  • een loopneus;
  • slijm;
  • koorts;
  • lusteloosheid;
  • veel huilen;
  • benauwdheid.

Blijft jouw baby hoesten en vermoed je dat de klachten bij je kleintje worden veroorzaakt door het coronavirus? Neem dan contact op met je huisarts. Vermoed je dat de klachten gerelateerd zijn aan het coronavirus? Dan verwijzen we je voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus naar het RIVM.

Verschillende soorten hoest bij baby's

Niet iedere baby heeft dezelfde hoest. Sommige soorten hoest klinken droog en blaffend, terwijl andere te herkennen zijn aan een dieper geluid. De 3 meest voorkomende soorten hoest bij baby's zijn normale hoest, droge hoest en vastzittende hoest met slijm. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze vormen van hoesten bij baby's én hoe je ze herkent.

Normale hoest bij baby's

Hoest jouw baby soms? Je baby gebruikt de normale hoest om de longen schoon te maken. De normale hoest wordt veroorzaakt doordat je baby slijm produceert. Heeft jouw baby een normale hoest? Geen zorgen, deze variant komt veel voor bij baby's die hoesten en gaat vaak snel weer over.

Droge hoest bij baby's

De droge hoest van jouw baby wordt meestal veroorzaakt door verkoudheid of door irriterende stoffen. Bij een droge hoest bij je baby is er geen sprake van slijm dat opgehoest moet worden. Je kan een droge hoest bij je baby herkennen aan het droog, blaffende geluid dat je baby maakt. Heb je het vermoeden dat de droge hoest van je baby komt door een verkoudheid? Ook hier, geen zorgen: de droge hoest van jouw baby duurt meestal maar een paar dagen.

Vastzittende hoest bij baby's

Een vastzittende hoest is te herkennen aan het diep en veel hoesten van je baby. Ook kan je hoestende baby benauwd overkomen. Dit komt doordat er slijm vast zit in de longen. Door veel te hoesten maakt je baby dit slijm los. Het benauwde gevoel verdwijnt wanneer de hoestbui van je kindje over is. Ook deze variant van hoesten duurt meestal gelukkig niet erg lang.

Waarom moet jouw baby hoesten?

Hoesten bij baby's kan diverse oorzaken hebben. Zo kan je baby verkouden zijn, kinkhoest hebben of last hebben van sigarettenrook. Wil je weten waarom baby's hoesten? Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:

  1. Verkoudheid. Verkoudheid bij baby's komt vaker voor dan je denkt. Zo kunnen baby’s wel tien keer per jaar verkouden zijn. Denk je dat jouw baby verkouden is, omdat je kindje veel aan het hoesten is? Hoesten door een verkoudheid kan soms tot wel vier weken duren, waardoor het lijkt alsof je kindje continu verkouden is. Baby’s zijn zo vaak verkouden doordat hun afweersysteem nog volop in ontwikkeling is.
  2. RS-virus. Een besmetting met het RS-virus is meestal onschuldig, maar soms is het verloop ernstiger. Het RS-virus kan bronchiolitis veroorzaken. Dit is een ontsteking van de kleine luchtwegen, diep in de longen. Vooral voor baby’s jonger dan 6 maanden kan dit gevaarlijk zijn. Door de grote hoeveelheid slijm die geproduceerd wordt bij deze ziekte, kunnen zij erg benauwd worden. Dit kan leiden tot problemen met drinken of een tekort aan zuurstof in het bloed.
  3. Longontsteking. Bij een longontsteking zijn de longblaasjes ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Symptomen van longontsteking bij een baby zijn benauwdheid, hoesten, koorts, snelle ademhaling en slecht drinken.
  4. Kinkhoest. Alhoewel baby’s worden ingeënt tegen kinkhoest, is het toch mogelijk dat je kindje deze luchtweginfectie krijgt. Kinkhoest begint als een normale verkoudheid. Na twee weken is de verkoudheid over, maar de hoestbuien blijven. Deze hoestbuien houden weken tot maanden aan. Lees hier meer over kinkhoest.
  5. Pseudokroep. Het kan een hele nare ervaring zijn wanneer je kindje ‘s nachts huilend wakker wordt met plotselinge benauwdheid en een blaffende hoest. Wanneer dit gebeurt, heeft je baby waarschijnlijk een aanval van pseudokroep. Bij pseudokroep zijn de bovenste luchtwegen ontstoken door besmetting met een virus. Dit veroorzaakt een zwelling van het strottenhoofd. Hoewel een aanval van pseudokroep voor de ouders vaak erg beangstigend is, is het meestal onschuldig en gaat het vanzelf over.
  6. Sigarettenrook. Sigarettenrook irriteert de longen van je baby, waardoor je kindje gaat hoesten. Blootstelling aan rook verhoogt ook de kans op onder andere longontsteking. Baby’s die veel zijn blootgesteld aan rook lopen daarnaast meer risico om later astma te ontwikkelen. Vermijd met je baby daarom plekken waar sigarettenrook hangt.

Wat te doen als je baby veel hoest?

Wanneer je baby blijft hoesten, kunnen we ons voorstellen dat je je kindje graag wilt helpen. De juiste behandeling voor baby's die hoesten hangt af van de oorzaak van het hoesten.

Verkoudheid

Heeft je baby een verkoudheid te pakken? Dan is geduld de beste remedie. Een verkoudheid bij baby's gaat vanzelf weer over, al kan het hoesten bij je baby even blijven duren.

RS-virus

Ook bij besmetting met het RS-virus moet je geduld hebben en wachten tot je hoestende baby vanzelf beter wordt. Als je baby benauwd is neem dan direct contact op met de huisarts. Benauwdheid kun je herkennen aan een piepende ademhaling.

Pseudokroep

Blijkt je kleintje pseudokroep te hebben, dan kan je huisarts corticosteroïden voorschrijven bij benauwdheid. Anders moet je afwachten tot je hoestende baby vanzelf herstelt.

Kinkhoest

Ook wanneer de babyhoest veroorzaakt wordt door kinkhoest schrijft de huisarts antibiotica voor.

Longontsteking

Als je baby een longontsteking heeft, zal de huisarts antibiotica voorschrijven. Na een antibioticakuur herstelt je baby vaak binnen een paar dagen. Het doormaken van een longontsteking kan een grote impact hebben op je baby. Het kan daarom een paar weken duren voor je kleintje weer helemaal de oude is.

Blijft je baby hoesten?

Dan wil je zo snel mogelijk iets proberen waardoor het hoesten minder wordt, dat begrijpen wij als geen ander. Gelukkig hebben we wel een aantal tips die verlichting kunnen bieden bij iedere oorzaak van babyhoest:

Zorg dat je baby genoeg drinkt

Doordat je baby hoest, kan de keel geïrriteerd raken. Het drinken van koude melk of water houdt de keel vochtig en voorkomt verdere irritatie.

Ventileer de ruimte waar je hoestende baby slaapt

Baby's die hoesten hebben behoefte aan schone lucht. Dit kun je gemakkelijk doen door het raam op een kiertje te zetten. Schone lucht is belangrijk om de babyhoest te verminderen.

Geef je baby wat hoestdrank

Is jouw kleintje 6 maanden of ouder? Dan kun je je hoestende baby wat hoestsiroop geven. Er bestaan diverse soorten hoestdranken voor baby’s, zoals tijmsiroop en althaeasiroop. Deze hoestdranken voor baby’s kunnen verzachtend werken, waarmee je kleintje gemakkelijker in slaap valt. Tip: controleer altijd op de gebruiksaanwijzing of de hoestsiroop geschikt is voor baby's. Is je baby nog geen 6 maanden? Raadpleeg dan eerst je huisarts. Is je baby 1 jaar? Dan kun je hem of haar ook een lepeltje honing geven tegen het hoesten. Dit is niet geschikt voor baby's jonger dan 1 jaar. Lees meer over verschillende soorten hoestdrank voor baby's en kinderen in ons artikel over hoestdrank.

Zorg dat je baby 's nachts iets minder plat ligt

Hoest je baby vooral veel 's nachts, in zijn of haar slaap? Bij sommige baby's kan het helpen om het hoofdeinde van het bed iets te verhogen. Leg bijvoorbeeld een opgevouwen doek onder het matras. Met een iets minder platte houding kan je baby wat gemakkelijker ademhalen. Let er wel op dat je kindje niet bijvoorbeeld te ver onder de dekens kan schuiven.

Mag mijn hoestende baby naar de kinderopvang?

Is jouw baby veel aan het hoesten, maar voelt hij of zij zich verder goed en is er geen sprake van koorts? In dat geval mag jouw kleintje over het algemeen gewoon naar de kinderopvang. Hierbij geldt natuurlijk wel dat niet iedere opvang dezelfde regels hanteert. Controleer daarom altijd even of het oké is als jouw hoestende baby naar de opvang komt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Blijft je baby hoesten? We begrijpen dat je liever te vaak dan te weinig naar de huisarts gaat om zeker te zijn dat er niets ergs aan de hand is. Houd je hoestende baby daarom altijd goed in de gaten en wees alert op bijkomende symptomen. Waarschuw met spoed je huisarts in deze gevallen:

  • Je baby hoest bloed op (of slijm met bloed).
  • Je baby is erg benauwd (te herkennen aan het wijd opensperren van de neusvleugels of het naar binnen trekken van de huid tussen de ribben bij inademen).
  • Je baby stopt een aantal seconden met ademen.
  • Je baby is suf (slaperig en moeilijk wakker te maken).

Weet je niet zeker of je aan de bel moet trekken voor je hoestende baby? Neem ook contact op met je huisarts in de volgende gevallen:

  • Je baby hoest al langer dan 3 weken aanhoudend.
  • Je baby huilt ontroostbaar.
  • Je baby drinkt minder dan de helft van wat hij of zij normaal drinkt.
  • Je baby heeft een verminderde afweer of is te vroeg geboren.
  • Je baby heeft langer dan drie dagen koorts (meer dan 38 graden Celcius).
  • Je baby is jonger dan 3 maanden en heeft koorts (meer dan 38 graden Celcius).
  • Je vertrouwt het niet. Beter een keer te vaak gebeld, dan te weinig.

Blijft je baby hoesten en neem je contact op met je huisarts? Zorg er dan voor dat je de symptomen van je baby goed beschrijft. Op die manier kan de huisarts de juiste diagnose stellen en krijgt je kindje de juiste zorg.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.