
Babygezondheid
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Iedere baby hoest weleens. Vooral als jonge ouder van je eerste kindje maak je je dan al snel ongerust. Vaak blijkt die ongerustheid gelukkig helemaal niet nodig. Wanneer is het hoesten van je baby onschuldig en wanneer niet?
Hoesten bij baby's: niet het fijnste geluid om te horen. Is je kindje alleen verkouden, of is er iets meer aan de hand? Veel ouders zijn ongerust als hun baby hoest, maar geen zorgen: veel baby's hebben af en toe namelijk last van hoesten. Maar wat gebeurt er precies wanneer baby's hoesten? Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Wanneer jouw baby hoest, maakt je kindje dus zelf de longen schoon. Door te hoesten verwijdert je baby stof en slijm uit zijn of haar keel en luchtwegen.
Net als volwassenen kunnen baby’s last hebben van verschillende soorten hoest. Zo kunnen hoestende baby's zowel last hebben van droge krielbelhoest als van vastzittende hoest met slijm. Hoesten bij baby's gaat vaak samen met andere symptomen, zoals:
Niet iedere baby heeft dezelfde hoest. Sommige soorten hoest klinken droog en blaffend, terwijl andere te herkennen zijn aan een dieper geluid. De 3 meest voorkomende soorten hoest bij baby's zijn normale hoest, droge hoest en vastzittende hoest met slijm. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze vormen van hoesten bij baby's én hoe je ze herkent.
Hoest jouw baby soms? Je baby gebruikt de normale hoest om de longen schoon te maken. De normale hoest wordt veroorzaakt doordat je baby slijm produceert. Heeft jouw baby een normale hoest? Geen zorgen, deze variant komt veel voor bij baby's die hoesten en gaat vaak snel weer over.
De droge hoest van jouw baby wordt meestal veroorzaakt door verkoudheid of door irriterende stoffen. Bij een droge hoest bij je baby is er geen sprake van slijm dat opgehoest moet worden. Je kan een droge hoest bij je baby herkennen aan het droog, blaffende geluid dat je baby maakt. Heb je het vermoeden dat de droge hoest van je baby komt door een verkoudheid? Ook hier, geen zorgen: de droge hoest van jouw baby duurt meestal maar een paar dagen.
Een vastzittende hoest is te herkennen aan het diep en veel hoesten van je baby. Ook kan je hoestende baby benauwd overkomen. Dit komt doordat er slijm vast zit in de longen. Door veel te hoesten maakt je baby dit slijm los. Het benauwde gevoel verdwijnt wanneer de hoestbui van je kindje over is. Ook deze variant van hoesten duurt meestal gelukkig niet erg lang.
Hoesten bij baby's kan diverse oorzaken hebben. Zo kan je baby verkouden zijn of last hebben van sigarettenrook. Wil je weten waarom baby's hoesten? Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:
Wanneer je baby blijft hoesten, kunnen we ons voorstellen dat je je kindje graag wil helpen. De juiste behandeling voor baby's die hoesten hangt af van de oorzaak van het hoesten. Heeft je baby een verkoudheid te pakken? Dan is geduld de beste remedie. Een verkoudheid bij baby's gaat vanzelf weer over, al kan het hoesten bij je baby even blijven duren.
Doordat je baby hoest, kan de keel geïrriteerd raken. Het drinken van koude melk of water houdt de keel vochtig en voorkomt verdere irritatie.
Baby's die hoesten hebben behoefte aan schone lucht. Dit kun je gemakkelijk doen door het raam op een kiertje te zetten. Schone lucht is belangrijk om de babyhoest te verminderen.
Is je baby 1 jaar? Dan kun je hem of haar ook een lepeltje honing geven om de keel te verzachten. Dit is niet geschikt voor baby's jonger dan 1 jaar.
Hoest je baby vooral veel 's nachts, in zijn of haar slaap? Bij sommige baby's kan het helpen om het hoofdeinde van het bed iets te verhogen. Leg bijvoorbeeld een opgevouwen doek onder het matras. Met een iets minder platte houding kan je baby wat gemakkelijker ademhalen. Let er wel op dat je kindje niet bijvoorbeeld te ver onder de dekens kan schuiven.
Is jouw baby veel aan het hoesten, maar voelt hij of zij zich verder goed en is er geen sprake van koorts? In dat geval mag jouw kleintje over het algemeen gewoon naar de kinderopvang. Hierbij geldt natuurlijk wel dat niet iedere opvang dezelfde regels hanteert. Controleer daarom altijd even of het oké is als jouw hoestende baby naar de opvang komt.
Blijft je baby hoesten? We begrijpen dat je liever te vaak dan te weinig naar de huisarts gaat om zeker te zijn dat er niets ergs aan de hand is. Houd je hoestende baby daarom altijd goed in de gaten en wees alert op bijkomende symptomen. Waarschuw met spoed je huisarts in deze gevallen:
Weet je niet zeker of je aan de bel moet trekken voor je hoestende baby? Neem ook contact op met je huisarts in de volgende gevallen:
Blijft je baby hoesten en neem je contact op met je huisarts? Zorg er dan voor dat je de symptomen van je baby goed beschrijft. Op die manier kan de huisarts de juiste diagnose stellen en krijgt je kindje de juiste zorg.
*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1124-2319
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.