mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
verschillende houten blokjes met letters erop

Je kind leren praten

Sommige dachten dat de spraak van kinderen puur genetisch bepaald was. Maar experts zijn van mening dat het een mix is van aanleg én opvoeding is. Wij geven je daarom een aantal manieren die je kunnen helpen om de spraak van je kind te stimuleren!

Hoe kun je je kind leren praten?

De volgende dingen kunnen helpen om je kind te laten praten:

Maak oogcontact

Al reageren baby’s misschien niet direct, dat betekent niet dat communiceren met hen geen zin heeft. Soms is het verleidelijk om achter de kinderwagen druk te staan bellen of naar muziek te luisteren, terwijl je deze tijd juist goed kunt gebruiken om met je baby te communiceren. Praat bijvoorbeeld tijdens de wandeling tegen je baby en maak hierbij zoveel mogelijk oogcontact.

Als je tegen je baby praat, stimuleert het om zelf ook te gaan praten. Probeer hierbij de gesprekjes kort en duidelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld omschrijven wat je allemaal gaat doen die dag. Als je baby begint met brabbelen, kun je hier op reageren door bijvoorbeeld de geluiden na te doen.

Benoem de dingen die je aan het doen bent

Als kinderen zo’n negen maanden oud zijn, zullen ze (meestal) woordjes en korte zinnetjes gaan begrijpen. In deze periode is het belangrijk om alles te benoemen wat je aan het doen bent. Benoem tijdens het wassen, aankleden en voeren bijvoorbeeld lichaamsdelen en eten. Gebruik geen moeilijke woorden, maar voorkom ook dat je in ‘babytaal’ tegen je kind gaat praten. Het is wel de bedoeling dat je kind de juiste benamingen leert.

Stel vragen

Ergens tussen de anderhalf en twee jaar gaat je kind waarschijnlijk zelf ook woordjes en zinnetjes zeggen. Het is hierbij belangrijk dat je aandacht probeert te hebben voor alles wat hij of zij zegt. Probeer het te begrijpen en stel vragen als het niet helemaal duidelijk is wat je kind wilt zeggen. Stel ook zelf vragen, door je kind bijvoorbeeld keuzes voor te leggen: ‘Wil je melk of sap?’ of ‘Wil je een broek of een rokje aan?’ Wat ook goed en leuk is om te proberen is het volgende: zing liedjes waarvan je kind de gaten moet vullen.

Benader je kind op een positieve manier

Corrigeer je kind op een positieve manier, zonder dat hij of zij het idee heeft de hele tijd te worden verbeterd. Als je kind bijvoorbeeld zegt: ‘Mama bood seren.’ zeg je: ‘Ja, mama gaat brood smeren.’ in plaats van: ‘Nee, dat is smeren.’ Zo voorkom je dat je kind het idee heeft dat hij of zij iets verkeerd doet.

Voorkom ook verbale frustratie: als je kind met je probeert te praten, probeer hem of haar dan de volledige aandacht te geven. Het is dus belangrijk dat je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd met je telefoon bezig bent. Betrek het maar eens op jezelf. Als je een gesprek voert met je partner, vind je het ook niet fijn als hij of zij tegelijkertijd bezig is met iets anders.

Maak ten slotte zinnen geen zinnen af. Het is logisch als een peuter moeite heeft om de juiste woorden te vinden. Wees daarom geduldig.

Lees voor

Veel consultatiebureaus adviseren om baby’s voor te lezen. Het versterkt de band tussen ouders en kind en brengt kinderen ook nog eens op jonge leeftijd in contact met de taal. Wijs tijdens het voorlezen plaatjes aan en benoem wat hierop staat. Laat - als je kind eraan toe is - het ook zelf dingen aanwijzen in de boeken. Je zult merken dat je kind het ontzettend fijn vindt en daardoor zelf ook plezier gaat krijgen in het voorlezen.

Wat moet ik doen als het lang duurt voordat mijn kind begint met praten?

Maak je geen zorgen als je kind niet het ‘geijkte pad’ van het praten bewandelt. Sommige kinderen hebben meer aanleg om te gaan praten dan anderen. En soms wordt er ook opeens een hele fase overgeslagen. Dan kunnen kinderen bijvoorbeeld een hele tijd stil zijn en dan plotseling kleine zinnetjes maken. Wees je er ook van bewust dat het wel degelijk zin heeft om tegen een stil kind te praten. Een stilstand in de ontwikkeling van de spraak hoeft niet zorgelijk te zijn. Als je je toch zorgen maakt, kun je contact opnemen met het consultatiebureau of je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.